Vissza a természethez az építészetben is

Terrántető
Tégla színű Synus tetőcserép Zslickő széna térkővel párosítva

A civilizáció fejlődésével olyan képességeket szerzünk, és olyan eszközöket fejlesztünk, amelyekkel rohamtempóban reagálunk a változásokra. Azokra, amiket valójában mi idéztünk elő. Mindeközben elveszítjük azt a tudást, amivel korábban harmóniát teremtettünk. A zöldebb jövő nemcsak technológiai szinten kell, hogy cél legyen, önmagunkban és így közvetlen környezetünkben is meg kell találni a természethez visszavezető utat. Ebben mutathat irányt a biofil építészet, amire a Terránnak és az SW Térkőnek is van válasza.

A fenntartható építészetre való törekvésnek számos aspektusa van. A tudatos vállalatok pedig amellett, hogy az európai uniós előírások, célszámok teljesítése okán fejlesztésekkel igyekeznek egyre zöldebbé válni, a környezetünkért és jövőnkért érzett felelősség okán folyamatosan optimalizálják működésüket. A Terrán évek óta nagy hangsúlyt fektet az energiahatékonyság növelésére. GoGreen programja keretében a napelemhasználattól kezdve az elektromos gépparkon át a digitalizációig számos lépést tett, és tesz a mai napig, hogy ökológiai lábnyomát a lehető legnagyobb mértékben csökkentse. Vállalásuk része többek között az is, hogy az idei évtől a korábbi energiahordozók 48%-át igyekeznek megújuló forrásokkal kiváltani, 2030-ig pedig megcélozzák a karbonsemlegességet.

Biofil építészet inspiráció, harmonizáló tető és térkő zöld gyeppel.

Az átalakulásnak az ún. biofília jó néhány éve részét képezi. A mozgalom azt tűzte zászlajára, hogy újrateremti az ember és a természet közötti kapcsolatot. A biofil elvek mentén kialakított dizájn csökkenti a stresszt, javítja a kognitív funkciókat, a közérzetet, összességében pozitívan befolyásolja a teljes életminőséget. Számos kutatás vizsgálta, hogy a színek, a formák és a terek hogyan hatnak az idegrendszerre. Nem meglepő, hogy a természetes fény és a természetre nyíló kilátás a hangulatunkra és a mentális egészségünkre is jótékony hatással van, ahogyan a terek nyitottsága vagy zártsága, valamint a térbeli elrendezés.

Otthonunk megjelenése, környezete megtervezésekor szintén érdemes biofil szempontokat figyelembe venni, nem csak akkor, amikor az enteriőrt álmodjuk meg. A Terrán és az SW Térkő által életre hívott Otthon horizontja kollekcióknak köszönhetően úgy alakíthatjuk ki közvetlen környezetünket, hogy az a mentális jóllétünket maximálisan támogassa.

Színekbe oltott nyugalom

A wellbeing érzetének megteremtésére nincs szabály, előírás. Azonban ha a természetes összhatás elérésére törekszünk, térkövek esetén a random kombinált mintázatban lerakható, vagy egy szín több árnyalatában játszó elemeket javasolt keresni. A valódi, hasított kőtömbökhöz hasonlító vagy antikolt modellek ugyancsak ehhez járulnak hozzá. További előnyük, hogy bár gondos karbantartással hosszan megőrzik szépségüket, rendkívül jól áll nekik a kor. Ráadásul minél érettebbek, annál inkább illenek a biofil irányzatba.

A Terrán tetőcserepek mindegyikével megvalósítható a kívánt összkép, a kulcs a párosítás.

Egy fekete modell alapvetően a letisztultabb, modernebb vonalat követő otthonok tetőcserepe, azonban kevésbé erőteljes térburkolóval kombinálva organikus dizájnt alakíthatunk ki.

A fekete Synus tetőcserép a Hernádkő agyaggal társítva egymást kiegyensúlyozva teremtik meg a természetközeliség érzetét.

Fekete Synus tetőcserép Hernádkő Agyag térkővel párosítva, zöld gyeppel, harmonikus kerttel.

A téglaszínű Synus – árnyalatának köszönhetően – önmagában beleillik a biofil irányzatba, azonban Zselickő szénával párosítva ezt még tovább fokozhatjuk.

Tégla színű Synus tetőcserép Zselickő széna térkővel párosítva, zöld gyeppel, harmonikus kerttel.

Nem pusztán formaság

A természetesség érzetéhez hozzátartozik az is, hogy a felhasznált építőanyagoknak milyen a formája. Egy sík felületű, egyenesvágású tetőcserép – szabályossága okán – kevésbé közvetít természetességet, míg a hullámos modellekkel otthonunk megjelenésébe könnyedén belecsempészhetjük ezt a hangulatot.

Térkövek esetében keresd a kissé szabálytalan szélekkel rendelkező, rusztikus darabokat, illetve azokat, amelyeknél a méretekkel játszva érhetsz el véletlenszerűen lerakott hatást.

Anyagos kérdés

A beton összetevőit tekintve az egyik legtermészetesebb építőanyag. A mészkő, víz, homok és vas-oxid keveréke garantálja a tartós, ellenálló és teherbíró felület kialakítását. Az otthon horizontja termékei ennek megfelelően hosszú évtizedekig betöltik funkcionális és esztétikai szerepüket.

A beton előnyei

Arányosítva

Ha a mozgalom elveit szeretnénk követni, figyelnünk kell a burkolt és szabadon hagyott területek megfelelő arányára. A teljes kertfelületet egyébként sem ajánlott lefedni, hiszen jóval nagyobb mértékben melegszik fel egy betonnal borított felület, másrészt az ökoszisztéma, élővilág védelmét sem támogatja.

A térkövezésnél elsődlegesen természetesen a betöltendő funkciót kell figyelembe venni. Egy apró, zárt kertnél indokolt lehet a „telibe burkolás”, ilyenkor javasolt kaspókban, ládákban minél több növényt elhelyezni, amellyel imitálhatjuk a természetközelség érzetét. Amennyiben elférnek, kisebb cserjékkel, bokrokkal, mini tujákkal sokat tehetünk a vágyott hangulat megteremtéséért.

Biofil építészet szerint épült kert.

Minden, amit a kert rejt

A kert összképét ugyancsak meghatározó kerítés, pergola, nyári konyha, tűzrakóhely, valamint a szerkezeti elemek, mint az oszlopok, áthidaló elemek biofil szellemiségnek megfelelő burkolásával egyaránt sokat tehetünk közérzetünk javításáért.

Érdemes ezen túlmenően néhány szempontot még figyelembe venni: például, hogy az a hely, ahol étkezünk, legyen fedett, vagy hogy a nyári konyhát, pihenőrészeket javasolt úgy elhelyezni, hogy azok mögött ne legyen mozgás, forgalmas út, hogy ne zökkentsenek ki minket, ne zavarják a kikapcsolódást.

Szeretnél Te is a természettel a lehető legnagyobb mértékben harmonizáló otthont? Látogass el AzOtthonHorizontja.hu oldalra, és változtasd meg az életminőségedet!