A hálózat csapdájában: túl gyorsan terjednek a napelemek?

Terrántető

Míg 1-2 évtizeddel ezelőtt luxusnak és különcségnek számított a napelem, ma már rengeteg családi ház tetején látni szolárrendszert. A megújuló energia népszerűsége a fenntarthatóság szempontjából mindenképpen jó hír, ugyanakkor a villamosenergia-szektorban számos megoldandó problémát felvet.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy a magyar otthontulajdonosokat a környezetvédelem vagy a rezsicsökkentés motiválja inkább a napelem telepítésre, az viszont egyértelmű, hogy töretlenül nő a háztartási méretű naperőművek (HMKE-k) száma. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint 2019 végén még csak mintegy 47 ezer lakóépület rendelkezett HMKE-vel, addig 2021 májusában már közel 72 ezer háztartás mondhatta el ezt magáról, vagyis másfélszeresére nőtt a lakossági napelemes rendszerek száma és beépített teljesítménye. Ez a tempó pedig várhatóan nem hogy lassulna a közeljövőben, hanem még gyorsabb fokozatra kapcsol majd. A Nemzeti Energiastratégiában meghatározott cél, hogy 2030-ra legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű, tetőre szerelt napelemes erőművel, ami 6000 MW-os napelemes villamosenergia-termelő kapacitást jelentene. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) előrejelzése szerint viszont ezt a tervet már 2025-re teljesíthetjük.

A napnál is világosabb, hogy megéri

A lakossági napelemes rendszerek terjedését az állam is egyre nagyobb mértékben szorgalmazza, korábban soha nem látott mértékű pályázati lehetőséggel, támogatással, kedvező hitelkonstrukcióval segíti a HMKE-k finanszírozását. Ilyen például a Gyermeket nevelő családok otthonfelújítási programja, a Falusi CSOK, a CSOK-hitel, a zöld hitel, és akár a babaváró hitelt is lehet ilyen célokra fordítani. Mindezek ugyan más-más feltételekkel, de elérhetőbbé, aktuálissá teszik a napelem telepítését azok számára, akiknek eddig nem állt rendelkezésére kellő anyagi forrás, vagy későbbre ütemezték otthonuk „zöldítését”.

Generon esztétikus tetőcserép

Márpedig minél előbb biztosítjuk otthonunk villamosenergia-ellátását napelemek segítségével, annál többet profitálhatunk a rendszerből, ezért is érdemes minél előbb lépni. A döntést viszont, hogy milyen szolártechnológiát választunk, nem szabad elkapkodni. Mivel ideális esetben több évtizedig a tető része lesz, a funkción túl az esztétikumot is érdemes a képzeletbeli mérleg serpenyőjére helyezni. Ma már szerencsére nemcsak a hagyományos, nagypaneles rendszerek jöhetnek számításba, így nem kell kompromisszumot kötni. A Terrán Generon napelemes tetőcserép minden szempontból jó döntés, hiszen teljesítményben felveszi a versenyt a klasszikus panelekkel, különleges tulajdonságaival pedig sokkal többet is nyújt azoknál. A Generon betoncserépbe integrált szolárcelláival a tetőbe simul, nem rontja annak védelmi funkcióját és egységes megjelenését, nem utolsó sorban pedig a későbbiekben gond nélkül bővíthető.

A felhasználók zöldebbek, mint a hálózat

Mindeközben a villamosenergia-szektor szereplői arra figyelmeztetnek, hogy a napelemek terjedésével egyre kevésbé tud lépést tartani az áramhálózat, az új HMKE-k csatlakoztatása ezért nagy kihívást jelent. A nem megújuló forrásokkal ellentétben ugyanis a szolárpanelek teljesítménye ingadozó, előre nem tervezhető, hiszen függ a napsütéses órák számától. És mivel a hálózaton belül gyorsan nő a megújuló energiatermelők aránya, ez túlterheléshez, szabályozási problémákhoz vezethet. Bár léteznek úgynevezett „off-grid”, a hálózatoktól és közművektől teljesen független, önellátó háztartási rendszerek, azonban ezek hányada elenyésző, és ez várhatóan egyhamar a jövőben sem fog változni. A szigetüzemű napelem ugyanis lényegesen költségesebb opció, mint a már kiépített hálózathoz csatlakozni, ráadásul ezekre állami támogatás sem igényelhető.

Napelemes tetőcserép tökéletesen a tetőbe simul

Mostanra világossá vált tehát, hogy a lakossági napelemes rendszerek gondtalan terjedéséhez elengedhetetlen a villamosenergia-hálózat fizikai fejlesztése és a rendszerszabályozást biztosan kielégítő nagyobb, nem időjárásfüggő erőművek építése. Bár ennek megvalósítása nem tud egyik napról a másikra megvalósulni, mind a szabályozó hatóságok, mind a jogalkotók és a hálózatot üzemeltető társaságok is azon dolgoznak, hogy mindenki számára optimális megoldást találjanak a napelemek gördülékeny hálózatba integrálásához. A jövő tehát mindenképpen a napfényes energiáé!

A legtöbb szolárkivitelező cég külföldi gyártók paneleit forgalmazza és szereli, ezzel szemben a Terrán saját gyártású napelemes rendszert kínál. Hogy ez miért jelent előnyt a tetőfelújítóknak, arról korábbi bejegyzésünkben írtunk bővebben.