A tető nélkülözhetetlen társa: az ereszcsatorna

A felújításnak a kiegészítők is fontos részei

Terrántető

A tető olyan csatornarendszer nélkül, mintha télen-nyáron kabrióval hajtanánk: szép időben semmi probléma, de esőben nemcsak az utazás élménye romlik, hanem hosszabb távon az egész autónk. Éppen ezért, ha tetőt épít vagy felújít, ne eressze gondolataiból az ereszt sem!

Az ereszcsatorna-rendszer gyűjti össze, majd a lefolyókhoz vezeti a fedélhéjazatról lefolyó esővizet, illetve a megolvadt havat és jeget. Ereszcsatorna nélkül a tetőről közvetlenül a falak mellé csorgó eső átáztatja a talajt, ahonnan a nedvesség a házfalakhoz szivárog. A becsapódó esőcseppek egy része pedig a talajról visszafröccsenve a szigetelés fölött éri a vakolatot. A falak nedvesedésének következménye, hogy elkezd mállani a vakolat, majd a ház beltere is vizesedni kezd.

Csatornára tehát szükség van – de mégis milyenre? Az elmúlt évek tendenciái alapján kijelenthető, hogy egyre inkább fel kell készülünk a szélsőséges időjárásra. Hazánkban sem ritkák már a heves viharok, amikor akár a havi csapadékátlag jelentős része pár óra alatt zúdul le. Ahogy az is egyre gyakoribb, hogy napokig tart az esőzés. Mindez tetőnket újabb és újabb kihívás elé állítja. Éppen ezért fontos, hogy az ereszrendszer minőségi alapanyagokból, megfelelően összeszerelve készüljön.

Időtálló vagy szép? Legyen mindkettő!

A régi, sima horganyzott fém ereszeket könnyen kikezdi az idő(járás) vasfoga, a légszennyezettség miatti savas kémhatású csapadék következtében pedig gyorsan korrodálódnak. Ahhoz, hogy megfelelően ellássák a feladatukat, gyakori felületkezelés, festés szükséges. Elsőre talán ezek tűnnek az olcsóbb megoldásnak, de hosszabb távon semmiképp sem azok, és akkor még a karbantartásra fordított időt nem is számoltuk. A műanyag ereszcsatornák külsőleg ugyan vonzóbbak, és áruk szintén kedvező lehet, de rugalmasságukból eredően sérülékenyebbek.

Fém ereszcsatorna-rendszer előnyei

Ezek helyett érdemes modern, speciális felületkezeléssel ellátott, időtálló acél ereszt választani, a könnyű és gyors szerelhetőség érdekében pedig előregyártott rendszerben gondolkodni. A Terrán ereszcsatorna-rendszer minden eleme kiváló minőségű, cink-magnézium réteggel bevont acélból készül. Az anyagkombinációra jellemző nagyfokú szilárdság, korrózióállóság és az elhanyagolható hőtágulás garantálja a hosszú élettartamot. A rendszer kialakításának köszönhetően megakadályozza a szennyeződések lerakódását az ereszrészben. A Terránnal tehát elfelejtheti az évenkénti festést, bosszankodást, az eresz enélkül is sok-sok évekig háza egyik éke lesz.

Minőségi, ház stílusához illő ereszcsatorna

Mert bizony, a jól megválasztott ereszcsatorna-rendszer nemcsak funkcionálisan, hanem esztétikailag is 100%-os befejezést ad a tetőnek, hiszen meghatározó eleme a homlokzati képnek. Akár modern, akár klasszikus, akár mediterrán megjelenésű a háza, miért csúfítaná el egyszerű fém ereszcsatornával és lefolyóval? A Terrán ereszek többféle színben elérhetőek, így könnyen megtalálhatja a tetőcserepek és homlokzat színezéséhez legjobban passzoló árnyalatot, ezáltal tökéletes összhangot teremtve.

Váltson jobbra – most olcsóbban!

Ha meglévő otthona tetőfelújítását tervezi, ne hagyja ki az ereszrendszert sem, mert később biztosan megbánná! Ráadásul a 2021. január 1-jével indult, vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás keretében a költségei felét megtéríti az állam, hiszen a tetőfelújításhoz kapcsolódóan az ereszcsatorna-rendszer cseréje is támogatott munkálat. Így gyakorlatilag féláron újulhat meg a teljes tetőrendszere!

Új ereszcsatorna otthonfelújítási támogatással

Szeretné előre tisztán látni? Szívesen segítünk kiszámolni az anyagszükségletet: keresse szaktanácsadó kollégánkat a 06-69/569-950-es telefonszámon, vagy írjon a [email protected] e-mail címre. Néhány információ megadása után villámgyorsan képbe kerülhet, mennyi lenne az új ereszcsatorna ára. Garantáljuk, hogy kellemes meglepetés fogja érni. Lépjen most, hiszen az állami támogatás csak jövő év végéig kérhető, és élvezze minél előbb új tetőjét, praktikus és esztétikus ereszcsatornával, hihetetlenül kedvezményesen!

Így lesz az esőből kincs

Akár új építésű házról van szó, akár meglévő felújításáról, az ereszcsatorna szerelése esetén érdemes elgondolkodni az esővíz hasznosításán is. Manapság, a fokozódó klímaválság idején ugyanis nem mindegy, milyen forrásból biztosítjuk háztartásunk vízigényét. Az ereszcsatorna lefolyójához sokféle esővíztárolót tudunk csatlakoztatni, melyekben biztonságosan összegyűlhet a tetőről leömlő csapadék.

Az így felgyülemlett esővízzel gazdaságosan és környezetbarát módon tarthatjuk tisztán udvarunkat, locsolhatjuk kertünket. Bizonyos növények kifejezetten örülnek neki, ha nem vezetékes vízzel, hanem esővízzel oltjuk a szomjukat. Ha még egy szintet lépünk, és szűrővel ellátott esővíztárolót telepítünk, akkor pedig autómosáshoz, WC öblítéshez és a nyári konyhában is újrahasználhatjuk a csapadékot, vagyis még inkább csökkenthetjük saját és otthonuk ökológiai lábnyomát.

Bizonyára Önnek is fontos, hogy gondoskodjon családja következő generációjáról, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy minél jobban óvjuk bolygónkat. Szeretné tudni, hogyan teheti a tetőt is környezettudatossá? A válasz a Terrán Generon napelemes tetőcserepe, mely esztétikus és innovatív megoldást alternatívát kínál a hagyományos, nagypaneles szolárrendszerekkel szemben. Korábbi bejegyzésünkben bővebben olvashat erről.