Milyen tetők épülnek majd a közeljövőben?

Ilyen lehet a tetők új generációja

Terrántető

Az építőiparban – több más szektorhoz hasonlóan – jó ideje észlelhető, hogy csökken az érdeklődés a kézzel gyártott termékek iránt. Ezt nem csak Magyarországon tapasztalhatjuk, a trend globálisnak tekinthető. Az előállítás során emiatt egyre zsugorodik a kézi megmunkálás aránya, és ezzel együtt az erre specializálódott szakemberek száma is esik, a munkaerő költsége viszont nő. Mindeközben a piaci tendenciák azt mutatják, hogy nagy az igény a gyors kivitelezési technológiákra, ami miatt a közeljövőben várhatóan egyre népszerűbbek lesznek az előre gyártott tetőszerkezeti elemek. Olyanok, amelyeket modern, magas produktivitású gyártósorokon állítanak elő, és az építkezés helyszínén gyorsan fel lehet helyezni a helyükre.

Tetők alacsony ökológiai lábnyommal

Az előrelátó szakemberek tudják, hogy a tető kiválasztásánál már nemcsak az ár meghatározó, hanem az érte kapott minőség, az adott tetőfedés teljes életciklusa, valamint a felhasznált anyagok környezetre gyakorolt hatása is. Az építőanyagok tartóssága, ellenállósága, a termelés energiaintenzitása, a nyersanyagforrások, valamint a későbbi újrahasznosítás opciója mind meghatározzák a tető ökológiai lábnyomát.

Ökotudatos építkezés

A Terrán régóta hangsúlyozza a környezettudatos építkezés, valamint gyártás fontosságát, a napelemes tetőcseréppel, a Generonnal pedig élen jár abban, hogy a lakosság esztétikai, valamint funkcionális igényeit kielégítse. Az innováció azért is számít hatalmas mérföldkőnek a villamosenergia-előállítás tekintetében, mert annak kiselemes héjazatba integrálásával nem szükséges kompromisszumot kötni egyik oldalon sem.

Habár Magyarországon és Európában az időtállóság, valamint az időjárással szembeni védelem iránt mutatkozik leginkább igény, a világon számos érdekes vagy alternatív megoldással találkozhatunk.

Szendvicspanelek

Az úgynevezett szendvicspanelek, amelyekkel már ma is sok helyen találkozhatunk, a következő években jobban elterjednek. Ezek technológiai fejlesztése valószínűleg odáig jut majd, hogy a teljes tetőburkolatot – beleértve a tetőfedést, a hőszigetelő réteget, a tetőfóliákat és az alátéteket – egy lépésben kell majd felszerelni az otthonok tetejére. De a tetők tartószerkezeténél is a gyorsabb, egyszerűbben kezelhető megoldások kerülnek majd előtérbe, nem véletlen, hogy már most nagyon népszerű a szeglemezes szerkezet.

Leegyszerűsített megjelenés

Az építészetben évek óta meghatározó trend a minimalizmus, ami természetesen a tetők megjelenését is érinti. Emellett a környezettudatos építkezés előtérbe kerülése is olykor ebbe az irányba sodorja a tetőszerkezetek designját, hiszen egy épület esetében akkor biztosítható a lehető legalacsonyabb energiaszükséglet, ha az minél egyszerűbb tagolású, vagy ha sík tető kerül rá. Ezáltal csökkenthető a tetőn található hőhidak száma, illetve a tető területének felszíne is, amelyen keresztül végbemegy a hőveszteség, vagyis a hűtés- és fűtés is redukálódik.

Környezettudatos építkezés

Fontos azonban megemlíteni, hogy a teljes lapostetős megoldások kihívások elé is állítják annak építtetőit. Különös figyelmet kell fordítani többek között a tökéletes vízszigetelés megoldására, a megfelelő rétegrend kialakítására, aminek a viharkárok megelőzésénél kiemelt szerepe van. Ugyancsak szükségszerű megvizsgálni a település építészeti arculatát, a közvetlen környezet utcaképét, hogy a lapostető illeszkedik-e környezetébe.

Földbe süllyesztett épületek

A vidéki, gyakran hullámzó domborzatú táj kifejezetten alkalmas arra, hogy olyan házakat tervezzünk, amik a föld alatt helyezkednek el vagy föld borítja őket. A stabil, egész évben fenntartható kellemes klíma mellett további előnyük, hogy a tulajdonosoknak fokozott biztonságérzetet és magánszférát biztosítanak, ezek értéke pedig felbecsülhetetlen. A házat övező sok zöld terület ezen kívül nyugtatóan hat lakóira rohanó világunkban. A földházak esetében a szó valódi értelmében már nem beszélhetünk tetőről, de ez nem jelenti azt, hogy az építkezésből ki lehet hagyni a tetőfedő szakembereket, hiszen ácsmunkára és szigetelésre itt is szükség van. Fontos kiemelni, hogy a talajnedvesség és a talajvíz nyomása ellen fokozottan védeni kell az ilyen típusú otthonokat.

A földházak általában déli tájolásúak, a homlokzaton nagyobb üvegfelületekkel, hogy a beáramló fény által világosabbak legyenek a helyiségek, illetve az ablakoknak köszönhetően biztosítható legyen a megfelelő szellőztetés. Azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy a passzív hőnövekedés is jelentős lehet az üvegfelületek miatt, vagyis könnyen túl meleg lehet a szobákban.

Kisebb ökológiai lábnyom

A földházak energiafelhasználás szempontjából is környezettudatos megoldást jelentenek. A villamosenergia-ellátás egy része optimalizálható oly módon, hogy minél inkább passzív energiaforrásokat veszünk igénybe, vannak azonban olyan esetek, amikor szükség van „aktív”, megújuló energiaforrásokra is. Jó esetben a házak fekvése ideális a napelemek telepítésére, de egyes esetekben feltétlen érdemes megvizsgálni, hogy milyen olyan felületek vannak, például garázs, melléképület, kültéri zuhanyzó, melyekre Generon napelemes tetőcserepet illesztve energiát tudunk termelni, továbbá a kiválasztott épületeket ezáltal meg tudjuk védeni az időjárás viszontagságaitól.

Összefoglalva elmondható, hogy a jó minőségű, időjárásnak ellenálló tetőszerkezetek, a megfelelő vastagságú, környezetbarát technológiával készült hőszigetelés, az olyan napelemes rendszerek, mint a napelemes tetőcserép és az intelligens vezérlésű, jól szigetelő tetőablakok, valamint az igényes, megbízható kivitelezés már napjainkban is meghatározó tényezők a piacon. A jövőben pedig várhatóan még inkább nő ezekre a kereslet.

Ugyanis egyre többen szeretnének olyan házban élni, amely harmóniában van a környezetével, az építéshez felhasznált anyagok pedig élettartamuk végén különösebb probléma nélkül újrahasznosíthatóak. A jövőben egyre fontosabbak lesznek az olyan termékek, melyek energiahatékonyságban és teljesítményben korszerű megoldást kínálnak, ráadásul az általuk kínált esztétikai élmény kiemelkedő. Fontos, hogy ne kelljen a technika javára kompromisszumokat kötni. Az otthon így illeszkedik egy modern utcaképhez vagy éppen kitűnik a többi ház közül. Ne felejtsük el, hogy a magas minőség által nyújtott életérzés egy emberöltőn keresztül elkíséri tulajdonosát.

Arra vágyik, hogy otthona már ma megfeleljen a holnap igényeinek? Ismerje meg a Terrán Generon tetőcserepet, amely a jövőbe mutat integrált napelemes megoldásával!