A bányától a háztetőig: hogyan készülnek a Terrán cserepek? I. rész

Terrántető

Homok, cement, víz és festék: ezekből a természetes alapanyagokból áll össze a ház ékét és védelmét jelentő betoncserép. De milyen utat jár be, mire legördül a gyártósorról? Most bepillantást adunk a Terrán modern üzemeinek kulisszái mögé.

A Terrán 100 éves története folyamán természetesen rengeteget fejlődött a gyártástechnológiánk. A kezdetekkor még kézzel, 3 asztalon készültek a betoncserepek, ma pedig már 5 üzemben, a legmodernebb eszközöket és eljárásokat alkalmazva gyártjuk időtálló és szép termékeinket. Naponta összesen 1600 tonna alapanyagot dolgozunk fel: hogy jobban szemléltessük, ez a mennyiség 3 Airbus A380 repülőgép, vagy 270 afrikai elefántbika, vagy 8 Szabadság-szobor súlyának felel meg. Persze az óriási volumen önmagában nem elég ahhoz, hogy megrendelőinknek garantálni tudjuk a magas minőséget, az összetevők minden egyes grammjánál törekednünk kell a lehető legjobbra.

Ássunk a dolgok mélyére!

A gyártási folyamat első fontos lépése a beszerzés, amely egyik oldalról a bányában indul, hiszen a beton egyik legfontosabb alkotóeleme a homok. A bányában átlagosan 3000 tonna nyersanyagot dolgoznak fel naponta, amely már azelőtt komoly procedúrán megy keresztül, hogy elindulna üzemeink felé. A kitermelő hajókból szállítószalag-hálózat juttatja el a homokot az osztályozó, feldolgozó rendszerig, közben pedig kimossa az iszapot, és ezt követően nagyrészt vízteleníti is. Az osztályozás során megfelelő frakciókra osztják fel a kitermelt alapanyagot, majd a törőmű – nevéhez hűen – összetöri a túlméretes köveket felhasználható méretre, és visszaforgatja azokat az osztályozóba. Csak ezután kerül a rakodóba.

Tartós tetőcserép betonból

Természetes tulajdonságaiból fakadóan a homok minősége nem állandó, hiszen összetétele folyamatosan változik. A precíz technológiának köszönhetően azonban a végtermék minőségét ez nem befolyásolja. A szállítandó, kitermelt és osztályozott homok aktuális állapotáról ugyanis még beérkezés előtt információt kapunk, beérkezéskor mintavétel alapján minőség-ellenőrzést végzünk, majd a gyártandó terméktípusoknak megfelelő szemeloszlás szerint deponáljuk, vagyis tároljuk. A többféle típus eltérő keverési arányával képesek vagyunk elérni, hogy a Terrán tetőkre mindig közel ugyanolyan minőségű betoncserepek kerülhessenek.

És mi a helyzet a többi alapanyaggal? A homokbányán kívülről érkező összetevők, segédanyagok minőségbiztosítása a beszállítóink feladata. A cementtel szemben támasztott követelményeket például szabvány írja elő, partnerünk ennek megfelelően magas kezdő- és végszilárdságú, nagy fajlagos felületű portland cementet szállít. És mivel jól tudjuk, hogy a legapróbb részletek is számítanak, a színező és bevonatot képző, valamint csomagolóanyagok esetében is ragaszkodunk hozzá, hogy a beszállítók rendszeresen igazolják termékük magas színvonalát.

A beton születése

Üzemeinkben nincs megállás, ezért mind a homok, mind a cement beszállítását órára lebontva ütemezzük, hogy a termelés folyamatosságát a tervek szerint biztosítani tudjuk. A szállítás után pedig következik a gyártási folyamat második fázisa: az anyagok előkészítése és összekeverése.

A cementnél előzetes vizsgálatra nincs szükség, azt beérkezés után közvetlenül a cementtároló silókba töltik. A big-bag zsákban érkező porfestéket egyszerűen be kell helyezni a tároló keretbe, és a folyékony, vízbázisú festékkel is csak annyi a teendő, hogy a viszkozitását be kell állítani az előírt értékre. Az alapanyagok közül egyedül a homok igényel különlegesebb bánásmódot az előkészítés során. Mint már említettük, ezt az előzetes vizsgálat alapján, fajtánként elkülönítve tároljuk. Ehhez a beadagoló garaton keresztül egy osztályozó rostán át juttatjuk a tároló silókba, és ennek során a nagy méretű rögök, idegen anyagok is eltávolításra kerülnek. Mindezek után a homokszemek már tettre készen várják, hogy a cementtel és a többi alapanyaggal elegyedve beton készüljön belőlük.

Alapanyag-szállítás tetőcserép gyártáshoz

Erre pedig a számítógép által vezérelt keverőgépben kerül sor, ahol víz hozzáadásával áll össze a földnedves betonmassza. Ennél a kulcsfontosságú lépésnél nem fedhetjük fel titkainkat, a pontos mennyiségeket, arányokat ugyanis csak a beavatott szakemberek ismerhetik meg. Csupán annyit mondhatunk, hogy a recept akár termékenként is változó lehet. A következő részben viszont megmutatjuk, milyen műveleteknek köszönhetően lesz a nyers betonmasszából tetőcserép.

A gyártási folyamatok során nemcsak a magas minőségre és mennyiségre törekszünk, hanem környezetünk védelmét is fontosnak tartjuk. Hogy milyen lépéseket teszünk a fenntarthatóság és a zöld jövő érdekében, arról egy korábbi bejegyzésünkben írtunk.