4 tipp, hogy a tető alatt ne kelljen hőségriadót fújni

Terrántető

Idén sokáig váratott minket a nyár, de végre örülhetünk a napsütéses időnek. A kinti hőmérséklet tetőzése azonban nagyon sok ház esetében azzal jár, hogy a tető alatti térben is szinte elviselhetetlenül meleg van. Ennek kiküszöbölésére szerencsére nem a légkondi az egyetlen megoldás! Mai bejegyzésünkben azt vesszük sorra, hogy a szakszerűen megtervezett és kivitelezett tetőrendszer hogyan gondoskodik az otthon komfortjáról még a kánikulában is.

Ha szóba kerül az épületek hőszigetelése, a legtöbben elsőre a homlokzati, esetleg lábazati szigetelésre gondolnak, ám a tető hőszigetelése még ezeknél is fontosabb. Az átlagos, legalább 10 éve épült magyarországi házaknál ugyanis a legnagyobb hőmennyiség a tetőn és a tetőfödémen keresztül távozik. Ennek hatását pedig nemcsak a bőrünkön érezhetjük – hiszen télen fázunk, nyáron melegünk van –, hanem az extra fűtés- és klímaköltségnek köszönhetően a pénztárcánkon is. Nem beszélve arról, hogy az energiapazarlás a környezetre is káros hatással van. A tető hővédelme kiemelten fontos tehát, akár új tetőt építünk, akár felújítunk. Nézzük, hogyan biztosítható mindez a tetőszerkezet rétegrendjében belülről kifelé haladva a következő elemekkel.

Hőhidak nélkül jobb

A régi házaknál alapvető probléma, hogy ha került is szigetelés a tetőszerkezetbe, akkor többségében csak a szarufák közé. Emiatt hőhidak alakulnak ki, ami nagymértékű hőveszteséggel, penészesedéssel és épületkárokkal járhat. Ez könnyen, a belső tér megbontása nélkül kiküszöbölhető a MediComfort hőszigetelő elemekkel, amelyeket a szarufák fölé kell elhelyezni, de természetesen új építésű házaknál is ajánlott az alkalmazásuk. A táblákat csaphornyos élképzéssel alakították ki, így a tetősíkon megszakítások nélküli, a csatlakozásoknál is hőhídmentes hőszigetelő réteget hoznak létre. 8-24 centiméter vastagságú, különböző kasírozású PIR keményhabból készült MediComfort táblákból választhatunk igényeinknek és a tetőszerkezetünknek megfelelően.

Tető hőszigetelésével a felmelegedés ellen

Fátylat, jobban mondva fóliát rá!

Ma már nincs korszerű tető alátéthéjazat nélkül. A tetőfólia legfőbb feladata, hogy a cserépfedés alá bejutott nedvességet maradéktalanul elvezesse az eresz felé. A megfelelő vízzárás biztosítása azonban csak egy követelmény a sok közül, amelyet teljesítenie kell egy tetőfóliának. Kiemelten fontos műszaki jellemző a páraáteresztő képesség, a szakítószilárdság és az UV-állóság is. A Terrán által kínált Medifol tetőfóliák mind kiváló minőséget képviselnek, a választékból mindenki megtalálhatja a tető hajlásszögéhez, a héjazathoz, a tetőtér használatához és az időjárási körülményekhez legjobban illőt.

A szellőztetés a tetőnek is fontos

A tetőfólia csak akkor képes megfelelően ellátni feladatát, vagyis elvezetni a nedvességet, ha a tetőszerkezet át tud szellőzni. Ehhez elengedhetetlenek az alátéthéjazat és a tetőcserepek közé rögzített ellenlécek, amelyek kellő légrést képeznek a levegő mozgásához. Mivel a kéményhatás elve alapján, illetve az épület körüli nyomáskülönbségek miatt általában felfelé irányuló légmozgás jön létre, a levegő bejutását az eresznél kell biztosítani speciális ereszszellőző-elemmel. A levegő kivezetésére pedig a szellőzőcserepek szolgálnak, amelyeket a taréj- és élgerinc(ek) alatti második sorban szükséges elhelyezni.

Míg korábban a szellőzőcserepek látványosan kiemelkedtek az alapcserepek közül, a Terrán innovatív szellőző megoldásának köszönhetően homogén, letisztult fedéskép alakítható ki. Az új szellőzőcserepeket már a szellőző keresztmetszettel integrálva gyártják, és esztétikusan belesimulnak a tetősíkba.

Tetőszellőztetéssel a hűvösebb otthonért

A klímabarát cserepek

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a sötét tónusú cserepek, amelyek azonban színükből fakadóan jobban felmelegednek a napsugárzás hatására. 2017-ben ezért, megfelelve a kor kihívásainak és az energiatudatos vásárlói igényeknek, bevezettük a ClimaControl felületkezelési rendszerünket. A stabil, nem lebomló alkotóelemeknek köszönhetően az ezzel ellátott tetőcserepek közel 60%-kal kevesebb infravörös sugarat nyelnek el. A felmelegedés elleni védelmen túl pedig a ClimaControl gondoskodik a színvédelemről, kopásállóságról, fokozottan véd a mohásodás ellen, és árnyalattól függően matt vagy fényes, ellenálló felületet ad.

A fenti elemek alkalmazásával elérhető, hogy jóval kevesebb hőterhelés érje a tetőteret, ezáltal otthonunk a meleg nyári napokon is komfortosabbá válik anélkül, hogy bekapcsolnánk a klímát.

Ahhoz, hogy a tető évtizedekig megfelelően ellássa minden funkcióját, a minőségi alapanyagokon túl a szakszerű kivitelezés is elengedhetetlen. Korábbi bejegyzésünkben arról olvashat, miért éri meg képzett szakemberekre bízni a munkát, és hol találhat megbízhat tetőfedőt.