A kreativitás TETŐfoka

Tetők extra funkciókkal

Terrántető

A háztető elsődleges feladata, hogy lefedje és megvédje otthonunkat az időjárás viszontagságaival és egyéb környezeti hatásokkal szemben. Ám ezenkívül felruházhatjuk „extrákkal” is, hogy még inkább szerves része legyen otthonunknak. Erre mutatunk most inspirációs ötleteket, valamint egy olyan esztétikus, ugyanakkor funkcionális megoldást a napenergia újrahasznosítására, amely a magyar piacon már bizonyított, emellett számos külföldi elismeréssel is rendelkezik.

Gyep a fellegekben

Egyes szakmai jóslatok szerint a jövőben egyre népszerűbb törekvés lesz, hogy az új házak minél természetközelibbek legyenek. Ennek egyik módja, ha az épület, vagy legalább egyik szárnya gyakorlatilag egybeépül, belefut a környező domborzatba. Ilyenkor a tetőre zöld növényzetet telepítenek, akár füvesíteni is lehet. Természetesen ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a gyepszőnyegeket egyszerűen leterítjük a tetőcserepekre. Az ilyen zöld otthonok tetőszerkezete speciális tervezést igényel, hiszen biztosítani kell a megfelelő szellőzést, és azt, hogy elbírja a rá kerülő föld, növényzet súlyát is. Emellett a kivitelezésnél természetesen szem előtt kell tartani, hogy a későbbiekben megfelelően és balesetmentesen karban lehessen tartani a zöld tetőt.

Környezettudatos, zöld tető

A téli sportok szerelmeseinek

Bár az elmúlt években Magyarországon nem igazán volt jellemző a vastag hótakaró, azért képzeljük el, mekkora élmény lehet, ha a saját házunk teteje egyben szánkó dombként is funkcionál. Hegyvidéki nyaralóknál, panzióknál óriási pluszt jelenthet ez a megoldás, ami látványelemként és szórakozási lehetőségként sem utolsó.

Extrém, többfunkciós tető

Ha a kertben nincs hely a medencének…

… akkor kerülhet a tetőre is akár! Egy avantgarde tervezőcsapat olyan koncepciót álmodott meg, ahol a lakók a tetőn csobbanhatnak egy fárasztó nap után. A Summer House sajnos egyelőre csak tervrajzon létezik, de kétségkívül nagyon látványos.

Különleges tetőmegoldás, vízgyűjtés

Ess, eső, ess!

A klímaválság korában egyre inkább előtérbe kerülnek azok a megoldások, amelyekkel fenntartható, környezettudatos otthont építtethetünk magunknak. Ha például kertünk öntözéséhez összegyűjtött esővizet használunk, azzal máris csökkentettük ökológiai lábnyomunkat, nem mellesleg növényeink is jobban örülnek neki, mint a vezetékes víznek. Hagyományosan az ereszcsatornák segítségével szokták elvezetni az esővizet, ám álmodhatunk ennél látványosabbat is! Ha úgynevezett pillangó tető fedi a házat (ez arról kapta a nevét, hogy alakja a pillangó kitárt szárnyaira emlékeztetnek), akkor középre csurog le az esővíz, amit aztán a tető közepére telepített tartályrendszerben tárolni és adagolni is tudunk.

A tető mint esővíz-elvezető

A naprakész tető

És ha már a környezettudatos, többfunkciós tetőknél tartunk, természetesen meg kell említenünk a Terrán Generon napelemes tetőcserepet, amelybe napelemcellát integráltunk. Ez a korszerű és esztétikus válasz a megújuló energia felhasználásának kérdésére! A hagyományos napelemtáblákkal szemben a Generon esztétikusan belesimul a tető síkjába, és gondoskodik családja áramellátásáról, miközben a háztető eredeti funkciója és szerkezete is tökéletesen megmarad. Ráadásul a Generon napelemes rendszerek telepítésére szintén igénybe vehető többek között a 2021-től elérhető otthonfelújítási támogatás, így a beruházás megtérülési ideje akár felére is csökkenhet.

Környezettudatos, napelemes tetőcserép

Ha szeretné megtudni, milyen egyéb előnyökkel jár, ha naprakész tető fedi otthonát, korábbi bejegyzésünkből többet megtudhat a Generon tetőcserépről, amennyiben pedig a költségek felől érdeklődne, kérje indikatív árajánlatunkat!

Képek forrása: 1, 23, 4