Házvásárlás: innen tudhatjuk, hogy kell-e tetőcsere

Terrántető

Amikor házvásárlásra adjuk a fejünket sok mindennel tisztában kell lennünk, akár ingatlanjogi kérdésekről van szó, akár az adózásról. De még mielőtt ide eljutnánk több házat is megnézünk. Milyen szempontokat érdemes megvizsgálni a tetővel kapcsolatban? Honnan tudhatjuk, hogy a tető cserére szorul?

Amikor úgy döntünk, hogy ingatlant vásárolunk, általában nem néhány évre tervezünk, különösen akkor, ha családi házban gondolkodunk. Sok szempontot kell mérlegelnünk – hol szeretnénk élni, mekkora anyagi ráfordítással tudunk tervezni, hány négyzetmétert tartunk elegendőnek –, amelyek közül az egyik legfontosabb az épület állapota. Természetesen, ha vételi szándékunk komolyra fordul, mindenképp érdemes szakember segítségét kérni. Van azonban néhány kérdés, amit érdemes feltenni az eladónak, valamint mi magunk is ellenőrizhetünk a tető állapotával kapcsolatban, hogy tudjuk, szükséges-e a felújítás, esetleg a csere. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Ami kívülről is látható

Egy alapos külső szemrevételezés során is sok mindent megtudhatunk a tető állapotáról.

Látunk-e hullámzást, behajlást a tetőn? Ha igen, akkor nagy valószínűséggel süllyedésről van szó. Ebben az esetben indokolt lehet egy teljes tetőcsere, ugyanis a tetőszerkezet és a tetőt tartó szarufák, székszelemenek felett is eljárhatott az idő.

Miből készült a tető? Jó tudni, hogy a palatető cserére szorul az egészségünkre káros azbeszttartalma miatt. (A Terrán palacsere programjával egyszerű, gyors és költséghatékony megoldást kínál azoknak, akik bitumen alapanyagú zsindely vagy azbeszt palatetőjük cseréjét tervezik.)

Milyen a cserepezés állapota? Látunk-e hiányt, elmozdulást, törést, felhajlásokat a széleken vagy bármilyen rongálódást? Ha igen, akkor biztos, hogy új cserepezésre lesz szükség. Szintén nem jó jel, ha a cserepek mohásodnak, foltosak. A moha magába szívja a nedvességet, ami károsítja a cserepeket, valamint nagyobb terhet jelent a tetőszerkezetnek. Ha a cserepek rossz állapotban vannak, akkor lehetséges, hogy az alatta lévő faszerkezet is cserére szorul, a kérdés az, hogy ez csak a keresztlécek cseréjét jelenti vagy a szarufákét és a tartógerendákét is. A Terrán tetőcserepei négyféle felületkezeléssel is kaphatók, ezek az eljárások hosszú ideig biztosítanak védelmet.

A cserepek életkora: ha olyan házat készülünk megvásárolni, amely negyven-ötven éve épült és láthatóan azóta nem történt felújítás vagy csere, akkor szinte biztos, hogy ezt nekünk kell majd megtennünk.

Nézzük meg a kémény állapotát: a ferdén álló, láthatóan meghibásodott kéménytest mindig gyanúra ad okot.

Sokat elmond a tető állapotáról és a vízelvezetéséről az ereszcsatorna lejtése és a lefolyók megléte. Nézzük meg, hogy az ereszcsatorna lejtése megfelelő-e vagy megáll benne a víz.

Menjünk beljebb és feljebb!

Medifol Extreme

Természetesen senkit sem buzdítunk arra, hogy másszon fel a tetőre, ezt bízzuk szakemberre! A házba belépve, valamint a padlástéren azonban több minden is árulkodik a tető állapotáról.

Keressük a beázás nyomait a plafonon! A vízfolyási, beázás nyomokat a padlástérben is nézzük meg. A kényes pontok a vápáknál és a tetőáttöréseknél keresendők.

A páralecsapódás is figyelmeztető jel: nézzük meg vagy kérdezzük meg az eladótól, hogy tetőfólia beépítésre került-e. Ha igen, akkor az állapotát érdemes megvizsgálni, ehhez már kérjük szakember segítségét.

Ha a későbbiekben szeretnénk beépíteni a tetőteret, akkor tudnunk kell a födém terhelhetőségét, és a betonkoszorú meglétét vagy annak hiányát.

A gerendázat vastagsága, a tetőlécek állapota szintén sokat elmond a tető állapotáról: kezelve lett-e, sérült, korhad-e a fa. A padlástér betonréteg vastagsága is fontos szempont a hőszigetelő képessége miatt.

Egy egyszerű kérdéssel a tető-hőszigetelésről is fontos információhoz jutunk: kérdezzük meg, hogy milyen gyorsan olvad le a hó a tetőről. Ha ugyanis gyorsan olvad, akkor szökik a meleg a házból, tehát nem megfelelő a tető szigetelése. A Terrán MediCOMFORT tető-hőszigetelő rendszerével télen a házban tudjuk tartani a meleget, nyáron pedig a hűvösebb hőmérsékletet tudjuk biztosítani az épületben.

TetőtÉpítek: ahol mindenben segítséget kapunk

Longlife Generonnal

Ha tetőfelújításra vagy –cserére szorul a megvásárolni kívánt házunk, akkor a Terrán TetőtÉpítek felületén minden kérdésre választ kapunk. Ezen a platformon információk segítik a döntést, legyen szó cseréptípusról, ereszcsatornáról vagy napelemes tetőcserépről. Az oldalon a referenciafotók, videók, edukációs anyagok mellett kalkulátorok is segítenek a döntésben: a tetőcserepek, az ereszcsatorna-rendszer mellett a Terrán Generonra is kérhetünk díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátor segítségével. Az inspiráció és tájékoztatás mellett a költségek kiszámolásában is segítségünkre van a felület. Sőt, a személyre szabott ajánlaton túl, megtalálhatjuk a megfelelő tetőfedő szakembert álmaink otthonának megvalósításához, az Ácskereső aloldalon.

Korábbi bejegyzésünkben azt mutattuk be, miért fontos a tetőcserepek felületkezelése.