Most időszerű segítségül hívni a Napot

Terrántető
Terran Generon Szek 2021 02 Werk

Egyre többen határozzák el magukat a megújuló energia felhasználása mellett, és ezt a számok is jól mutatják. Mára a háztartási méretű napelemes rendszerek száma meghaladta a 200 ezer darabot. Korábban ezt a mennyiséget szakértők csak 2030-ra várták. A rezsiárak megugrása és a környezeti szempontok mellett más érv is szól a zöldenergia-felhasználás mellett.

Napos rekordév

A rezsiárak drasztikus emelkedése és a klímaváltozás azokat is gondolkodóba ejtette a megújulók felhasználásával kapcsolatban, akik korábban nem terveztek ilyen irányú változást az életükben. A hazai napenergia növekedése túlzás nélkül rekordot ért el tavaly a maga 1100 megawattos gyarapodásával. A napelemek iránti érdeklődés idén is töretlen, nyárra a háztartási méretű kiserőművek száma meghaladta a 200 ezer darabot. Ilyen mértékű gyarapodásra kevesen számítottak.

A bolygónk védelme, valamint a pénztárcánk kímélése mellett a zöldenergia-felhasználásnak az ingatlanok értékére is hatása van: azok az otthonok, amelyek napelemmel felszereltek, akár 6 százalékkal is megugorhat a piaci értékük.

Miközben zajlik a szaldóelszámolás finomhangolása – legkésőbb 2023 év végéig választhatják a háztartási méretű kiserőművek a jelenleg érvényes szaldóelszámolási rendszert –, aközben társadalmi egyeztetésre bocsátották az úgy nevezett REPowerEU tervezetet. Ennek egyik eleme lehet a következő években egy új lakossági energetikai pályázat, amely mintegy húszezer lakóingatlant érinthet. Az új energiahatékonysági pályázat célja, az ingatlanok legalább 30 százalékos energiahatékonyság-javulása.

Fényes és sík: az összeillő páros

Zenit Moon Fenyes Ref Fony 2021 01

A Terrán Generon napelemes tetőrendszere több szempontból is jó választás azoknak, akik letennék voksukat a megújuló energia hasznosítása mellett. A Generon napelemes tetőcserép abban egyedi, hogy minden egyes cserép külön szolárpanelként működik, így egyszerre tölti be a védelmi funkciót és hasznosítja a Nap energiáját. Fényes megoldás, de nem tolakodó: mivel tökéletesen belesimul a tető síkjába, így különleges esztétikai élményt nyújt. A Generon további előnye, hogy tagolt tetőformák esetén is nagy hatékonysággal kihasználható a tetőfelület. A napelemes tetőcserép üveglapjai a napjainkra mind jellemzőbb jégesővel szemben maximális védelmet nyújtanak. Fontos tulajdonsága, hogy nyáron sem melegszik fel, valamint felhős időben is – úgy nevezett részterhelésen – akár 50-90%-os kihasználtsággal képes működni.

A Generon tökéletesen kompatibilis a Zenit Max tetőcserepekkel. Ez azért lényeges, mert ha házunkhoz eleve ebből a termékcsaládból választunk cserepet, akkor a későbbiekben egyszerűen cserélhető le annyi napelemes tetőcserépre, amennyire családunk energiaellátásához szükségünk van. A Zenittel nem kötünk kompromisszumot, hiszen nyolcféle színben érhető el. A klasszikus és modern épületekhez egyaránt találunk megfelelőt.

Korábbi bejegyzésünkben a napelemes tetőcseréppel kapcsolatos gyakori tévhiteket vettük sorra.