Napenergia kisokos: így lesz a napsütésből energia

Terrántető

A Nap mindig itt volt velünk, ezért kézenfekvő, hogy hasznosítjuk az energiáját. Már az ókorban is történtek kísérletek arra, hogy valamiképp használják a napfény energiáját, a kínaiak és a görögök is felfedezték jelentőségét. Hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy hatékonyan ki tudjuk aknázni a Nap hő- és fényenergiáját, mára pedig ott tartunk, hogy a leggyorsabban fejlődő megújuló energiaforrásunk lett. A világon évről-évre egyre több napelemet telepítünk, itthon pedig a több mint száz éves Terrán napelemes tetőcserép rendszerével kínál saját megoldást a zöldenergia-termelésre.

Itt van velünk, energiát termel nekünk

A Nap mindig is itt volt és remélhetőleg itt is marad velünk. Bár csak egy csillag a sok közül, mégis jelentősége óriási Földünkre: a Napnak köszönhetően energiát tudunk biztosítani bolygónknak hő és fény formájában. Ezt nevezzük napenergiának.

A napenergia által átlagosan 1000 Joule / négyzetméter energia éri a földfelszínt másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy 60 kW teljesítmény érkezik hozzánk percenként, tehát hatalmas potenciált jelent Földünknek.

A napenergiát passzív és aktív formában is felhasználhatjuk. A passzív forma elsősorban építészeti megoldásokat jelent: tájolást, a Nap járásához igazodó árnyékolórendszerek alkalmazását, megfelelően kiválasztott építő – és szigetelő anyagok felhasználását. Az aktív hasznosítás során – naperőművek, napkollektor, napelemek segítségével – a napenergiát hő formájában hasznosítjuk, vagy villamos áramot állíthatunk elő belőle. Azaz meleg vizet vagy az otthonunk fűtéséhez szükséges hőt termelhetjük meg így. Érdekesség, hogy hideg energiát is nyerhetünk, léteznek ugyanis napenergiát felhasználó hűtőgépek is.

Kimeríthetetlen zöldenergia

Az emberiség energiaigénye folyamatosan nő, ami nagyon megterheli a bolygónkat. A klímaváltozásért és az üvegháztartású gázok kibocsátásáért mi vagyunk a felelősek, ezért kézenfekvő és környezettudatos választás, ha a napenergiát hasznosítjuk. Ezzel ugyanis kíméljük a környezetet, és egy olyan energiát hasznosítunk, ami ingyen van, rendelkezésünkre áll és jelenlegi ismereteink szerint kimeríthetetlen. Ráadásul a rezsiköltségek emelkedése is arra irányítja figyelmünket, hogy olyan megoldásokat válasszunk, amely egyszerre kíméli pénztárcánkat és óvja a Földünket. A Nemzetközi Energiaügynökség 2023-as villamosenergia-piaci jelentése azt jósolja, hogy a megújuló energiaforrások három éven belül a világ első számú villamosenergia-forrásává válnak. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, januári adatai szerint összességében közel 170 000 darab háztartási méretű kiserőművet telepítettek, amelynek döntő többsége napelemes egység.

Terran Generon 2

Amikor bőséges a napsütés és többet termelünk, mint amennyit felhasználunk, akkor alapesetben ezt a többletet feltölthetjük az áramszolgáltató hálózatra. Olyan időszakban, amikor nincs napsütés vagy csökkent teljesítménnyel működnek a napelemek, de ugyanúgy fogyasztunk, akkor a közcélú hálózatból visszavételezhetünk. Az energia pontos elszámolását az ad-vesz mérőóra követi nyomon. Ez a szaldóelszámolás 2023. december 31-ig marad érvényben, ezt rövidebb időszakokat alapul vevő elszámolási mód váltja majd fel.

Amennyiben függetleníteni szeretnénk magunkat a hálózattól, akkor ezt akkumulátorok segítségével tehetjük meg, így biztosíthatjuk magunknak az energiát azokra a napokra is, amikor kevesebb vagy szinte egyáltalán nincs napsütés. Az akkumulátorok többórányi megtermelt villamos energia tárolására alkalmasak. Az akkumulátorok abban is segítenek, hogy a napközben termelt, de éppen akkor fel nem használt energiát – például mert a családból senki sincs otthon – hazaérkezés után tudjuk igénybe venni. Tehát az energiatermelés és –felhasználás közötti időkülönbséget tudjuk így áthidalni. A háztartási energiatároló segítségével még nagyobb mértékben fedezhetjük zöldenergiából otthonunk energiaszükségletét.

Generon: zöldenergia-termelés otthon, a fejünk felett

A Terrán számára mindig is fontos szempont volt környezetünk védelme. Amikor a cégcsoport a napelemes tetőcserép innovációba kezdett, óriási lépést tett a környezettudatosság útján. A tetőcserépbe integrált Generonnál minden cserép külön szolárpanelként működik, ebben egyedi megoldás. Kialakításával nem sérül a tető védelmi funkciója, hiszen nincs szükség áttörésre. A prémium megjelenését annak köszönheti, hogy a tető síkjába tökéletesen illeszkedik, ezzel különleges esztétikai hatást kelt.

A nem ritka szélsőséges időjárás – például jégeső, – ellen a Generon edzett üveglapjai maximális védelmet nyújtanak. A nyári nagy melegben sem melegszik fel, köszönhetően annak, hogy a megépített cseréphéjazatok mögött egy minimum 7,5 cm vastagságú átszellőztetett légrést szükséges biztosítani, amelyben a cirkuláló levegő kellően intenzív hűtőhatást biztosít. A napelemek felhős időben, amikor úgynevezett részterhelésen működnek, akár 50-90%-os kihasználtsággal képesek működni.

Korábbi bejegyzésünkben a legfontosabb tudnivalókat mutattuk meg az inverter szerepéről, működéséről.