„Segítség, beázik az új tetőm!”

Hogyan kerülhetjük el a háztulajdonosok rémálmát?

Terrántető

A tető egyik legfontosabb funkciója, hogy védi otthonunkat az időjárás viszontagságaitól, többek között a csapadéktól, még a nagyobb viharokban is. Azonban sokan szembesülnek azzal, hogy új, kívülről tökéletesnek tűnő tetőjük beázik. Nézzük, mi lehet ilyenkor a hiba, és mit tehetünk, hogy mi ne essünk ilyen csapdába!

Nem véletlenül hangsúlyozzuk sokszor, hogy bár a tető leglátványosabb eleme a tetőcserép, ahhoz, hogy minden szempontból kifogástalan legyen otthonunk koronája, sok egyéb rendszerelemre is szükség van. Mert a jó tető olyan, mint egy világbajnok futballcsapat: a tagok teljes összhangban, a másikkal összejátszva, egymást segítve dolgoznak a közös célért, sikerért. Tisztában vagyunk vele, hogy az építkezés vagy felújítás során laikusként könnyű elveszni a kínálatban, éppen ezért vásárlóinkat nemcsak a cserépválasztás terén segítjük, hanem abban is, hogy 360 fokos, komplett portfóliónkból a korszerű és esztétikus tetőfedés minden szükséges elemét megtalálják.

Nézzünk a cserepek alá!

A beázások elkerülése végett az egyik legfontosabb az alátéthéjazat, amely a legtöbb esetben tetőfóliát jelent. A cserepek illesztési hézagain vagy a szellőzőcserepeken ugyanis átjuthat némi csapadék, illetve a páralecsapódásból is keletkezhet nedvesség, amelyek károsíthatják a tetőszerkezet fa elemeit, valamint a hőszigetelést is. Ez ellen nyújt védelmet másodlagos vízelvezető rétegként a tetőfólia.

Tetőhéjazat

Ma már rengetegféle tetőfólia kapható, és akárcsak a cserepek esetében, itt is fontos, hogy a magas minőséget keressük, mert egy olcsóbb árkategóriájú, ám kevésbé ellenálló fólia hosszabb távon sok bosszúságot és extra költséget tud okozni. Létezik párazáró és páraáteresztő tetőfólia, de bármelyik típusba is tartozzon, rendelkeznie kell W1 fokozatú vízzáró tulajdonsággal, nagy szakítószilárdságú anyagból kell készülnie, valamint elengedhetetlen, hogy jól viselje a tető alatt tapasztalható hőmérsékleti viszonyok ingadozását. A Terrán több, ezeknek a kitételeknek megfelelő tetőfóliát kínál, terméktől függően pedig akár 10-25 év garanciát vállalunk rájuk. A kiválasztásnál persze nemcsak a garancia hossza a mérvadó, hanem figyelembe kell venni a tető hajlásszögét, a héjazat kialakítását és többek között azt is, hogy beépített vagy nem beépített tetőtér fölé kerül-e. Az ideális tetőfólia kiválasztásában segítséget nyújt a Terrán online elérhető kalkulátora.

Rés a pajzson

Ideális esetben a tetőfelület, illetve héjazat egységét semmi nem szakítja meg, de ez viszonylag ritka. Hiszen számolni kell például a kéménnyel, tetőkibúvókkal, szellőző- vagy antenna kivezetéssel, illetve ide sorolandó a hagyományos napelemtáblák rögzítőszerkezete is. Ezek mind tetőáttörést jelentenek, és kialakításuk különösen nagy figyelmet igénylő része a tetőépítésnek, mivel a megfelelő eszközök és technológia hiányában szinte garantáltan beázik, sérül majd az új tető ezeken a kényes pontokon.

A vízzáróságot azzal garantálhatjuk, ha a tetőfedő alapanyagok kiválasztásánál rendszerben gondolkodunk. Egy igazán ellenálló tetőrendszerhez a minőségi és esztétikus beton termékek, valamint a szakszerű megvalósítás mellett további kiegészítőkre is szükség van, melyek mind megtalálhatóak a Terrán termékportfóliójában, ráadásul a cég arra életre szóló garanciát kínál. 

Egy megfelelően kivitelezett tetőnek ugyanis akár a 40%-át a különböző rendszerelemek adják. Többek között fontos, hogy ne feledkezzünk el a megfelelő átvezető, illetve illesztő elemekről sem. A kéménynél például ajánlott az acélból készült, a cserép színével harmonizáló szegélylemez alkalmazása. A különböző kivezetések (antenna, helyiség- és csatornaszellőzés, szolárkábelek stb.) szakszerű megoldására pedig többféle opció közül választhatunk, amelyek garantálják az esztétikus tetőösszképet és vízzárást.

Zenit Carbon Ref 1 2020

Persze mindezek mellett is célszerű a lehetőségek szerint minimalizálni a tetőáttörések számát. Ha például napelemes rendszert szeretnénk, emiatt is remek választás a Generon napelemes tetőcserepünk, hiszen ez beépül a héjazatba, és a betoncserépbe integrált napcelláknak köszönhetően nincs felesleges tetőáttörés, így a termék prémium megjelenést biztosít az ingatlan számára és növeli annak értékét.

Kipp-kopp, ki van a tetőn?

A megfelelő alapanyagok beszerzése az első fontos lépés az álomtető felé vezető úton, de hogy biztosan célba érjünk, szükségünk lesz egy szakképzett, munkájára igényes ácsra is. Ha pedig az új tető elkészülte után olyan munkát végeztetünk, amelyhez fel kell menni a tetőre, esetleg részben megbontani a tetőfedést, akkor is mindenképp értő szakembert keressünk, vagy hívjuk vissza a bevált tetőfedőnket. Nem egy háztulajdonos esik bele például abba a hibába, hogy a fűtésrendszer korszerűsítése vagy kialakítása esetén a kéménykivezetést a fűtésszerelőkre bízzák. Ő lehet, hogy tökéletesen ért a kazánokhoz, csövezéshez, de a fentebb már említett tetőáttörés vízzáró kialakításához nem valószínű.

New Roof Covering In Progress

És ha már a kéményél tartunk… A Télapó ugyan a való életben nem jár a tetőn, hogy lecsússzon a kéményben, de a kürtőket rendszeresen ellenőrizni kell, és nem árt előre gondolni arra, hogy probléma nélkül meg lehessen közelíteni. (Erre vonatkozó jogszabályi előírásokat minden esetben szükséges betartani!) A biztonsági járórácsot éppen ezért ajánljuk legalább a kémények mellé telepíteni: csökkenti a balesetveszélyt, nem mellesleg a tetőfedés épségét is óvja. Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy mi magunk inkább ne másszunk fel a tetőre, mert a kalandnak csont- és cseréptörés lehet a vége.

A tetőfelújítás vagy -építés nagy volumenű beruházás, mind az anyagiak, mind a kivitelezés tekintetében, éppen ezért fontos, hogy körültekintően tervezzük meg. A Terránra ebben is számíthat, ingyenes, online kalkulátor szolgáltatásainknak köszönhetően, amelyeket korábbi bejegyzésünkben mutattunk be részletesen.