Tető-hőszigeteléssel az energiatakarékosabb otthonért

Terrántető

Nyáron a meleg elleni küzdelem, télen a ház magas hővesztesége miatt keletkező hűtési vagy fűtési költségek jelentenek egyre nagyobb terhet a családok számára. Azonban megfelelő tető-hőszigeteléssel – a hőveszteség nagy részének kiküszöbölésével – megőrizhető a lakótér komfortos klímája, valamint megtartható a hűvösebb hőmérséklet, ráadásul rezsiköltségeinket is csökkenthetjük.

A fűtési szezonban a meleg legnagyobb része a falakon, a nyílászárók körül, a födémeken és a tetőn keresztül távozik. Ha ingatlanunk kellő mértékben hőszigetelt, csökkenteni tudjuk energiafelhasználásunkat, és lényegesen optimálisabb lesz családunk rezsiköltsége is. A több mint száz éves Terrán tető-hőszigetelő rendszere, a MediCOMFORT, hosszú távon biztosít ideális klímát a nyári melegben és a hideg téli napokon egyaránt.

Az idősebb házaknál sok esetben hőhidas a tetőszerkezet, csak a szarufák között találkozhatunk hőszigeteléssel, ami komoly hőveszteséggel jár. Problémát jelent az is, ha egyáltalán nincs, vagy nem megfelelő méretű az átszellőztetett légrés, továbbá nem alkalmaztak alátétfóliát, az hiányos vagy nem páraáteresztő.

Lakótér hőszigetelés

MediCOMFORT, az optimális tető-hőszigetelő

A tetőterek ideális klímájának megőrzése érdekében a tetőszerkezetben elhelyezkedő hőszigetelésnek van a legnagyobb szerepe. Ma az egyik legkorszerűbb tető-hőszigetelést a szarufák felett elhelyezett PIR/PUR-keményhab hőszigetelő táblák jelentik. A PIR nem más, mint a poliuretán egy továbbfejlesztett változata, az építőiparban használt egyik legkedvezőbb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező anyag.

A Terrán MediCOMFORT tető-hőszigetelő rendszert nagyméretű PIR-táblák alkotják, melyek a szarufák felett elhelyezve és összeillesztve felületfolytonos, zárt hőszigetelő réteget képeznek, így kiküszöbölve a szarufák vonalában jelentkező hőhidakat. A MediCOMFORT tetőhőszigetelőt közvetlenül a szarufákra is fektethetjük, akár alátámasztás nélkül is, kialakításának köszönhetően a táblák csatlakozásánál is hőhídmentességet biztosít a tetőnek.

Akár felújítás, akár építkezés

Különböző kasírozásainak köszönhetően a MediCOMFORT táblák a felújításon túl az új építésű házaknál, a meredek és alacsony hajlásszögű tetők építésénél egyaránt kiváló megoldást jelentenek. A MediCOMFORT Natúr PIR MV típust elsősorban meglévő tetők felújításához kiegészítő hőszigetelő rétegként ajánljuk, de új tetőknél önmagában is alkalmazható. Az összetett tetőidomú új tetők építéséhez is hatékonyan felhasználható a MediCOMFORT Natúr PIR Alu. Ez a két típus csak külön tetőfólia borítással alkalmazható.

A MediCOMFORT Polimer alacsony hajlásszögű tetőkhöz kifejlesztett, kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, vízzáró borítással. A MediCOMFORT 022 új tetők építéséhez, míg a HD típus elsősorban meglévő tetők felújításához ajánlott. Mindkét típus felső oldalon átlapolható, öntapadó sávok mentén csatlakoztatható páraáteresztő fóliával rendelkezik, így egyiknél sem szükséges külön alátétfóliát beépíteni.

MediComfort

Megfelel az energetikai előírásoknak is

A jelenleg érvényben lévő, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet szerint csak a közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelynek teljesítéséhez számos megoldást alkalmazhatunk. Többek között Generon napelemes tetőcserép telepítésében is gondolkodhatunk, amivel nagymértékben zöldíthető otthonunk, ráadásul tökéletes párost alkot a MediCOMFORT tető-hőszigeteléssel, így a lakótér temperálása jóval kevesebb energiát emészt fel.

A határoló- és nyílászáró szerkezetek hőátbocsátási tényezőinek követelményértékei 2018. január 1-től váltak még szigorúbbá, a fűtött tetőteret határoló szerkezetek hőátbocsátási tényezőjének követelményértéke minden új épületre vonatkozóan egységesen 0,17 W/m2K. Az új követelményérték a hagyományos technológiával készülő tetőteret határoló szerkezeteknél legalább 25-35 cm vastag, a szarufák közé és alá épített szálas hőszigetelő rétegekkel lenne biztosítható. A PIR-hab kiváló tulajdonságai miatt akár 12,5 cm vastagság is elegendő a szigorú követelmények teljesítéséhez, ha pedig a már meglévő tetőszerkezetet újítjuk fel, és a szarufák között megfelelő állapotú a régi hőszigetelés, akár 8 cm vastag MediCOMFORT tető-hőszigetelés is elegendő lehet. Mindez kevesebb anyagfelhasználást és kedvezőbb térkihasználást eredményez. Emellett szállítása, anyagmozgatása és beépítése is egyszerűbb.

A MediCOMFORT extra hőszigetelő képességének köszönhetően csökken az energiafelhasználás, a rezsiköltség és a környezeti terhelés. Hosszú távon komfortos otthont biztosít, ráadásul akár a tetőtér belső burkolatának megbontása nélkül beépíthető. A MediCOMFORT tető-hőszigetelés beépítésével az épület legnagyobb hőveszteségét tudjuk megszüntetni.

A Terrán számára mindig is kiemelkedően fontos volt, hogy elérhető tudásanyaggal nyújtson segítséget a döntésben. Korábbi bejegyzésünkben azt mutattuk meg, miért érdemes most napelemes tetőcserépben gondolkodni.