Tetőfelújítás: miért éppen most időszerű?

Terrántető

Jelentős megtakarítást hozhat mind a rezsiköltségekben, mind a felhasznált energia mennyiségében, ha otthonunkat korszerűsítjük, legyen szó hőszigetelésről vagy a fűtés modernizálásáról. De mikor indokolt a tetőfelújítás? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha a tetőcserepeket le kell cserélni?

Rezsicsökkentés, értékállóság

Beköszöntött a jó idő, itt van a nyár és ezzel a távoli múltba vész a téli fűtésköltség terhe. Nyáron ugyanakkor sokan alkalmaznak klímát hűtésre, hogy elviselhető legyen a hőség otthonaikban. A rezsi kiadásokban a légkondicionálás költsége is megmutatkozik, különösen akkor, ha az épület nem megfelelően szigetelt, ha házunk szerkezetileg nem elég korszerű. Az MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzése szerint épületeink korszerűsítése a rezsiköltségekben jelentős megtakarítást hozhat. A padlásfödém vagy a tető hőszigetelése valamint a megújuló energiák felhasználása az ingatlan típusától függően akár évi másfél millió forintos rezsi megtakarítást is jelenthet. Egy másik összegzés – az OTP legújabb Lakóingatlan Értéktérképe – alapján pedig jól látható, hogy a nagy alapterületű és korszerűtlen, nem energiatakarékos ingatlanok forgalma nagyobb mértékben eshet vissza, mint az energiahatékony otthonoké. Magyarán azok az ingatlanok tartják meg jobban forgalmi értéküket, amelyek energiahatékonyság szempontjából korszerűek.  

Ha fontos a védelem

A tető korszerűsítésére a rezsicsökkentés és az ingatlan értékállóságának megőrzése mellett akkor is szükség lehet, ha az már nem óvja házunkat száz százalékosan. Hiszen esztétikai funkciója mellett a tető elsődlegesen védelmi szerepet tölt be. Ráadásul ha a szélsőséges időjárás – vihar, hó, eső – helyrehozhatatlan károkat okozott a tetőcserepekben, akkor mindenképp érdemes felújításban gondolkodnunk. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az életkorral összefüggő károsodások keletkeztek a tetőn, illetve a tetőcserepekben, valamint, ha penészesedés, páralecsapódás miatt a tetőszerkezet sérült. De súlyos károkat okozhat az épület szerkezetében, ha nem megfelelően véd a tető a csapadéktól, ilyen esetben a héjazat cseréjét is meg kell fontolni.

Tetőcserepek: kérdés lehet a súlyuk

Synus Tegla Ref 06

Felújítás során kérdésként merülhet fel, hogy a már meglévő tető elbírja-e az új cserepeket. A Synus termékcsalád erre a kérdésre adja meg a választ: a Terrán legkönnyebb cserepe egyszerre könnyű, ugyanakkor erős, így kompromisszumok nélkül választhatjuk, ha alapvető szempont a tetőcserepek súlya. Ráadásul kilencféle színben és négyféle felületkezelési eljárással kapható.

Amikor felújítunk vagy építkezünk, nem mehetünk el szó nélkül a költségek mellett sem. Alapvető vásárlói igény, hogy a legjobb áron jussunk hozzá minőségi cserepekhez. A Terrán Renova Plus tetőcserepe négyféle színben, ColorSystem felületkezeléssel gondoskodik arról, hogy kedvező ára mellett, ne kelljen kompromisszumot kötnünk a minőség rovására. Formája klasszikus hullámos, így kiválóan passzol a legtöbb épülethez.

Lehetőség a zöld otthonra

A tetőfelújítás alkalmat adhat arra is, hogy a környezeti, zöld szempontokat is mérlegeljük. A több mint száz éves Terrán saját megoldást kínál a Generon napelemes tetőrendszerrel. Minden egyes cserép külön szolárpanelként működik, a tető síkjába tökéletesen illeszkedve páratlan esztétikai élményt nyújt. Hogy mi mindent érdemes tudni a Generonról, arról ebben a bejegyzésben írtunk részletesebben.  

A fentebb már hivatkozott OTP Lakóingatlan Értéktérképe alapján az is elmondható, hogy az ingatlanpiacra már hatással van a zöld gondolkodás: emelkedett a legalább BB minősítésű ingatlanok aránya. Ez azt mutatja, hogy a kereslet oldalán megjelent az energetikailag korszerűsített otthonok iránti igény.

TetőtÉpítek: segít az eligazodásban

Ha úgy döntünk, hogy időszerű a tetőfelújítás, akkor számos kérdés merülhet fel. Nagy segítség ilyenkor, ha van hová fordulnunk, ha egyetlen helyen minden kérdésre választ kaphatunk, akár olyanokra is, amelyek nem is jutottak eszünkbe. A Terrán fontosnak tartja, hogy megbízható és elérhető tudásanyaggal támogasson olyan nagy horderejű döntéseket, mint az építkezés vagy a felújítás. Ezért a TetőtÉpítek felületén edukációs anyagok, referenciafotók mellett kalkulátorok is segítik a tájékozódást és a döntést. A tetőcserepekre, az ereszcsatorna-rendszerre, valamint a Terrán Generonra is kérhetünk díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátor segítségével.

Korábbi bejegyzésünkben a napelemes rendszer működéséhez nélkülözhetetlen inverter működését mutattuk be.