Tetőfelújítás vagy napelemes beruházás? Milliókat spórolhat a támogatásokkal II. rész

Terrántető

A 2021-es év úgy tűnik, számos kedvező lehetőséget tartogat számunkra, ha otthonunkat szeretnénk szebbé varázsolni. Szakértőnkkel segítünk, hogy átláthatóak legyenek a támogatások, és mielőbb felújíthassa vagy akár lecserélhesse otthona ékét, a tetőt.

Falusi CSOK, többgenerációs CSOK

Az Otthonfelújítási támogatás mellett egyéb lehetőségek is a családok rendelkezésére állnak, amennyiben állami támogatással szeretnének tetőfelújítást, -cserét és/vagy a kapcsolódó munkálatokat megvalósítani. Ráadásul ezek egymással kombináltan is használhatók, igaz, eltérő feltételek mellett. Az alábbiakban ezek főbb tudnivalóit tekintjük át nagy vonalakban.

A 2019-től elérhető Családok Otthonteremtési Kedvezményét, illetve ennek Falusi CSOK néven ismert változatát az ország legtöbb kistelepülésén álló, már meglévő ingatlanok vagy tanyák felújításához és/vagy bővítéséhez is igényelhetik 2022. június 30-ig azok, akik gyermek vállalását tervezik, vagy 1-3 gyermeket nevelnek. A felújításra és/vagy bővítésre igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege a gyermekek számától függően 300 ezer forinttól 5 millió forintig terjed.

Tetőfelújítás új cserepek

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy míg a Falusi CSOK-ot lehetséges csak felújításra és/vagy bővítésre felhasználni, addig kizárólag ingatlan vásárlására nem fordítható. Vagyis, aki ezen támogatásból kíván kistelepülésen házat venni, annak mindenképpen bővítésben és/vagy felújításban is kell gondolkodnia. Aki tehát ingatlant is vásárolna a Falusi CSOK segítségével, gyermekszámtól függően 600 ezer – 10 millió forintot kaphat, viszont az összegnek csak legfeljebb felét használhatja a vásárlásra, a támogatás másik része felújításra és/vagy bővítésre fordítandó!

A Falusi CSOK keretében a felújításra rendelkezésre álló támogatás az Otthonfelújítási támogatással megegyező célokra fordítható, egyebek mellett tehát tető cseréjére, felújítására, szigetelésére; kémény építésére, korszerűsítésére; az épület szigetelésére; külső nyílászáró cseréjére, valamint napelem telepítésére is. Utóbbi tekintetében azonban fontos kiemelni, hogy a Falusi CSOK keretében csak akkor támogatható napelemes rendszer kiépítése, ha az részben vagy egészben villamos energiával üzemelő, központi rendszerű fűtési rendszer kialakításához kapcsolódik.

Tetőfelújítás kiegészítőkkel

Mivel ugyancsak tetőépítési munkálatokkal jár, meg kell említeni azt is, hogy a CSOK többgenerációs otthon kialakításához, emelet-ráépítés céljára is igényelhető. A gyermekszámtól függően 600 ezertől 10 millió forintig terjedő összegű vissza nem térítendő támogatás igénylésének egyik lényeges kitétele, hogy a munkálatoknak külön bejáratú lakást kell eredményezniük.

CSOK-hitel, babaváró hitel

A CSOK mellé a piaci alapú hitelek mellett 3 százalékos, államilag kamattámogatott hitel is felvehető. A 2 gyermektől felvehető hitel összege legfeljebb 10-15 millió forint lehet, azonban a csak felújításra és/vagy bővítésre igénybe vett falusi CSOK esetében lehetséges maximális összege 5-7,5 millió forint.

A szintén 2019-ben bevezetett, 2022. december 31-ig elérhető, maximálisan 20 éves futamidejű, a futamidő végéig kamatmentes Babaváró hitel szabad felhasználási célú, tehát felújításra, egyebek mellett tetőcserére-, korszerűsítésre, -szigetelésre és az említett kapcsolódó munkálatokra, de akár napelem telepítésére is igényelhető. Az akár 10 millió forintos kölcsön felvételének feltétele, hogy 5 éven belül legalább egy gyermek szülessen, de a hitel igénylését követően születő két gyermek esetén a tartozás 30, három baba érkezése esetén pedig már 100 százalékát elengedi az állam. Az első és a második gyermek születését követően pedig a törlesztés 3 évre szüneteltethető.

Otthonteremtési támogatás felújításhoz

A fenti támogatásokkal kapcsolatos fontos szabály, hogy míg már meglévő gyermek után nemcsak házaspárok, hanem élettársak, elváltak és egyedülállók is igényelhetik, addig a válalt, még meg nem született gyermekek után kizárólag házaspárok vehetik igénybe.

A cikkben tárgyalt támogatások igénylése számos további feltételhez kötött, ezért, amennyiben ezek közül valamelyik vagy több konstrukció is felkeltette az érdeklődését, pontos megismerésük érdekében részletesen tájékozódjon!