Ezeket érdemes tudni a tetőbiztosításról

Terrántető
Insurance And Care Protection Of House Family Concept, Woman With Protective Gesture Of Small Home, People And Car Model

Házunk építésénél számos kockázati tényezőt kell figyelembe vennünk, hogy biztonságban tudhassuk otthonunkat. Vannak azonban olyan veszélyek, amelyek leginkább a tetőt fenyegető külső hatásokból erednek. Ilyenek lehetnek a különösen erős, örvény szerű szelek, melyek 100 km/h alatt ártalmatlanok ugyan, de meghaladva a 120 km/h sebességet, maradandó károkat okozhatnak. Érdemes tehát előre gondolkodni, és tetőbiztosítás megkötésével megkímélni magunkat a sérülések okozta anyagi nehézségektől.

A romboló szélvihar ugyanakkor nem csak a tetőt veszélyeztetheti. Károsíthatja vagy lebonthatja a kéményt, megrongálhatja a homlokzatot és a szigetelést is. Igaz, a biztosítás megkötésével nem akadályozhatjuk meg a jövőben bekövetkező baleseteket, de jelentősen csökkenthetjük pénzügyi veszteségeinket, valamint felgyorsíthatjuk a helyreállítási folyamatokat.

MILYEN KÁROKKAL SZEMBEN VÉD A BIZTOSÍTÁS?

  • közvetlen villámcsapás, tűz, légi jármű vagy darabjai okozta kár ellen
  • szélvihar és jég ellen
  • hó által okozott károsodás ellen
  • fa és villanyoszlop okozta károk ellen

Ef0 Tornado Damage On House Roof

MIT KELL TUDNI A BIZTOSÍTÁSI JUTTATÁSOKRÓL?

A régi épületek esetében, a biztosítótársaságok amortizációra, elhasználódásra hivatkozva levonásokat eszközölnek a kármegtérítés összegéből. A csökkentés mértéke minden egyes év elteltével 0,5-1,5 %-ot nő. Tehát minél öregebb egy épület, annál kevesebbet fizet a biztosító a veszteségek után, hiszen az elhasználódásból fakadó kárkockázat lényegesen nagyobb, mint egy újépítésű ház esetében. Ez a csökkenés egy 50 éves épületnél elérheti a 25-75%-ot is.

KELLEMETLEN MEGLEPETÉSEK

Hiába gondoljuk, hogy biztosítótársaságunk minden kárunkat fedezni fogja, jó, ha tisztában vagyunk pár dologgal, ami kellemetlen meglepetést okozhat. Az, hogy egy erős vihar megrongálta a tetőszerkezetet, még nem garancia arra, hogy kártérítésben részesülünk. A biztosítótársaságoknál ugyanis bevett gyakorlat, hogy számontartják és megfigyelik a meteorológiai állomások jelentéseit. Amennyiben ezen mérések szerint, a megrongálódás napján a szélsebesség nem haladta meg a 75 km/h-t, a biztosítótársaság dönthet úgy, hogy nem ad kártérítést. Ezalól kivételt képez az az eset, amikor több szomszédos tető is megsérül. Ilyenkor elismerik annak a lehetőségét, hogy a meteorológiai mérések ellenére a szélsebesség magasabb volt, és kifizetik a kárt.

Roof Truss In Flames

TŰZESET

A szél mellett egy erősebb tűz is károsíthatja a tetőszerkezetet. Ebben az esetben sem lehetünk biztosak a kártérítés mértékében, hiszen ennek nagysága a tűz mértékétől függ. Sőt, előfordulhat, hogy egyáltalán nem fizet a biztosító! Amennyiben az eset vizsgálata során kiderül, hogy a tüzet a tulajdonos gondatlansága okozta, a biztosító kifogásolhatja a pénzbeli támogatás szükségességét, arra hivatkozva, hogy a tulajdonos nem tartotta be a kötelező érvényű biztonsági előírásokat. Ilyenkor a biztosító egyszerűen meg nem történtnek nyilvánítja az esetet.

A biztosítás magában foglalja azon költségeket, melyek a kár következményeinek megszüntetésére vonatkoznak. Ilyenek lehetnek a nyári viharok után jelentkező sérülések, melyek nemcsak a tetőszerkezetet, hanem a ház belsejét is megrongálják. Természetesen ilyen esetben is érvényes a vihar erősségére és a szélsebességre vonatkozó szabály, melyről már említést tettünk. Ha azonban a 75 km/h-t meghaladja a szélsebesség, a biztosító a vihar okozta anyagi károk megtérítésén túl pénzügyi támogatást nyújt a veszteségek felszámolásához is. Ennek értelmében előfordulhat, hogy nagyobb anyagi támogatásban részesül ugyanazon vihar okozta kár után szomszédunk, hiszen veszteségeinek értéke meghaladja a miénkét.

HÓ OKOZTA KÁROK

20 cm hó esetén a tetőre több mint 200kg/nm2 súly nehezedik. Meddig bírja a terhelést a tető ezen súly kétszeresénél? A hó, jég és víz váltakozó nyomása könnyen meggyengítheti a szerkezetet. Ezeket a károkat is megtérítheti a biztosító, amennyiben a biztosításunk magába foglalja az ilyen eseteket. A biztosítás megkötésénél célszerű nemcsak a tetőszerkezetre, de az esetleges hó okozta balesetekre is gondolni.

Heavy Snow

SOHA NE FELEJTSÜK EL TEHÁT A KÖVETKEZŐKET: 

  • A tető megfelelő karbantartásával elkerülhetők a balesetek!
  • Ellenőrizzük legalább évente kétszer, télen és nyáron, a tető állapotát!
  • Legalább kétévente egyszer végezzünk alapos tetőszerkezet állapotfelmérést!
  • A miénk a felelősség, ha a tetőnkről lehulló hó kárt okoz például egy személyben vagy járműben!
  • Bár a biztosítás nem védi házunkat a pusztító eseményektől, jelentősen hozzájárulhat az épület eredeti állapotának helyreállításához vész esetén, ezért ha igazán nyugodtak akarunk maradni, mindenképpen érdemes tetőbiztosítást kötni.