Ezeket érdemes tudni a tetőbiztosításról

Terrántető

Házunk építésénél számos kockázati tényezőt kell figyelembe vennünk, hogy biztonságban tudhassuk otthonunkat. Vannak azonban olyan veszélyek, amelyek leginkább a tetőt fenyegető külső hatásokból erednek. Ilyenek lehetnek a különösen erős, örvény szerű szelek, melyek 100 km/h alatt ártalmatlanok ugyan, de meghaladva a 120 km/h sebességet, maradandó károkat okozhatnak. Érdemes tehát előre gondolkodni, és tetőbiztosítás megkötésével megkímélni magunkat a sérülések okozta anyagi nehézségektől.

A romboló szélvihar ugyanakkor nem csak a tetőt veszélyeztetheti. Károsíthatja vagy lebonthatja a kéményt, megrongálhatja a homlokzatot és a szigetelést is. Igaz, a biztosítás megkötésével nem akadályozhatjuk meg a jövőben bekövetkező baleseteket, de jelentősen csökkenthetjük pénzügyi veszteségeinket, valamint felgyorsíthatjuk a helyreállítási folyamatokat.

MILYEN KÁROKKAL SZEMBEN VÉD A BIZTOSÍTÁS?

  • közvetlen villámcsapás, tűz, légi jármű vagy darabjai okozta kár ellen
  • szélvihar és jég ellen
  • hó által okozott károsodás ellen
  • fa és villanyoszlop okozta károk ellen

Ef0 Tornado Damage On House Roof

MIT KELL TUDNI A BIZTOSÍTÁSI JUTTATÁSOKRÓL?

A régi épületek esetében, a biztosítótársaságok amortizációra, elhasználódásra hivatkozva levonásokat eszközölnek a kármegtérítés összegéből. A csökkentés mértéke minden egyes év elteltével 0,5-1,5 %-ot nő. Tehát minél öregebb egy épület, annál kevesebbet fizet a biztosító a veszteségek után, hiszen az elhasználódásból fakadó kárkockázat lényegesen nagyobb, mint egy újépítésű ház esetében. Ez a csökkenés egy 50 éves épületnél elérheti a 25-75%-ot is.

KELLEMETLEN MEGLEPETÉSEK

Hiába gondoljuk, hogy biztosítótársaságunk minden kárunkat fedezni fogja, jó, ha tisztában vagyunk pár dologgal, ami kellemetlen meglepetést okozhat. Az, hogy egy erős vihar megrongálta a tetőszerkezetet, még nem garancia arra, hogy kártérítésben részesülünk. A biztosítótársaságoknál ugyanis bevett gyakorlat, hogy számontartják és megfigyelik a meteorológiai állomások jelentéseit. Amennyiben ezen mérések szerint, a megrongálódás napján a szélsebesség nem haladta meg a 75 km/h-t, a biztosítótársaság dönthet úgy, hogy nem ad kártérítést. Ezalól kivételt képez az az eset, amikor több szomszédos tető is megsérül. Ilyenkor elismerik annak a lehetőségét, hogy a meteorológiai mérések ellenére a szélsebesség magasabb volt, és kifizetik a kárt.

Roof Truss In Flames

TŰZESET

A szél mellett egy erősebb tűz is károsíthatja a tetőszerkezetet. Ebben az esetben sem lehetünk biztosak a kártérítés mértékében, hiszen ennek nagysága a tűz mértékétől függ. Sőt, előfordulhat, hogy egyáltalán nem fizet a biztosító! Amennyiben az eset vizsgálata során kiderül, hogy a tüzet a tulajdonos gondatlansága okozta, a biztosító kifogásolhatja a pénzbeli támogatás szükségességét, arra hivatkozva, hogy a tulajdonos nem tartotta be a kötelező érvényű biztonsági előírásokat. Ilyenkor a biztosító egyszerűen meg nem történtnek nyilvánítja az esetet.

A biztosítás magában foglalja azon költségeket, melyek a kár következményeinek megszüntetésére vonatkoznak. Ilyenek lehetnek a nyári viharok után jelentkező sérülések, melyek nemcsak a tetőszerkezetet, hanem a ház belsejét is megrongálják. Természetesen ilyen esetben is érvényes a vihar erősségére és a szélsebességre vonatkozó szabály, melyről már említést tettünk. Ha azonban a 75 km/h-t meghaladja a szélsebesség, a biztosító a vihar okozta anyagi károk megtérítésén túl pénzügyi támogatást nyújt a veszteségek felszámolásához is. Ennek értelmében előfordulhat, hogy nagyobb anyagi támogatásban részesül ugyanazon vihar okozta kár után szomszédunk, hiszen veszteségeinek értéke meghaladja a miénkét.

HÓ OKOZTA KÁROK

20 cm hó esetén a tetőre több mint 200kg/nm2 súly nehezedik. Meddig bírja a terhelést a tető ezen súly kétszeresénél? A hó, jég és víz váltakozó nyomása könnyen meggyengítheti a szerkezetet. Ezeket a károkat is megtérítheti a biztosító, amennyiben a biztosításunk magába foglalja az ilyen eseteket. A biztosítás megkötésénél célszerű nemcsak a tetőszerkezetre, de az esetleges hó okozta balesetekre is gondolni.

Heavy Snow

SOHA NE FELEJTSÜK EL TEHÁT A KÖVETKEZŐKET: 

  • A tető megfelelő karbantartásával elkerülhetők a balesetek!
  • Ellenőrizzük legalább évente kétszer, télen és nyáron, a tető állapotát!
  • Legalább kétévente egyszer végezzünk alapos tetőszerkezet állapotfelmérést!
  • A miénk a felelősség, ha a tetőnkről lehulló hó kárt okoz például egy személyben vagy járműben!
  • Bár a biztosítás nem védi házunkat a pusztító eseményektől, jelentősen hozzájárulhat az épület eredeti állapotának helyreállításához vész esetén, ezért ha igazán nyugodtak akarunk maradni, mindenképpen érdemes tetőbiztosítást kötni.