Fellélegezhetünk! A tető szellőztetése már sima ügy

Terrántető

A tető alapvető funkciója, hogy védje otthonunkat a külső környezeti hatásokkal szemben, ám ez nem jelenti azt, hogy hermetikusan zár. Sőt! Ha azt szeretnénk, hogy a tetőszerkezet évtizedekig hibátlan, a tető alatti tér pedig komfortos maradjon, akkor biztosítani kell a megfelelő szellőzést. Lássuk, milyen korszerű megoldások állnak rendelkezésre, hogy a tető levegőhöz jusson.

Ma már modern tetőszerkezet elképzelhetetlen tetőfólia, vagyis alátéthéjazat alkalmazása nélkül, hiszen az garantálja a tökéletes vízzárást. Ugyanakkor ez a vízzárás nem jelenti azt, hogy ne jutna nedvesség a tetőszerkezet egyes rétegeibe, hiszen például a lakótérben keletkezett pára is ott csapódik ki, bejuthat a porhó, a környezeti nedvesség, de a csapóeső is. A nedvesség elvezetése pedig kulcsfontosságú, mivel annak hiányában károsodhat mind a tetőszerkezet faanyaga, mind a tető hőszigetelése, legrosszabb esetben pedig a beltér is beázhat.

A megfelelő szellőztetéssel mindez elkerülhető. Ezenfelül nem elhanyagolható szempont – különösen a nyári hónapokban –, hogy a tető átszellőztetésével kisebb hőterhelést kap a tetőtér (akár beépített, akár padlástér), hiszen ha a meleg levegőt kivezetjük, akkor a tetőfólia és az alatta beépített hőszigetelés már alacsonyabb hőmérsékletű levegővel érintkezik. Ezáltal kánikulában is kellemesebb lesz a klíma, és kevesebb energiát kell fordítani az otthon hűtésére.

Merre halad a levegő?

A tetőszerkezet átszellőztetéséhez nincs szükség gépekre, csupán körültekintő tervezésre és a megfelelő tetőkiegészítő elemek beépítésére. A be- és kilépő levegő áramlását ugyanis irányított csatornákon keresztül, megfelelő keresztmetszetű szellőzőnyílások kialakításával lehet biztosítani, hiszen a kéményhatás elve alapján, illetve az épület körüli nyomáskülönbségek következtében általában felfelé irányuló légmozgás jön létre.

Homogén fedéskép szellőzőcserepekkel

A szellőztetés alappillére, hogy a tetőfólia és a cseréplécek közé úgynevezett ellenlécek kerüljenek, hiszen ez adja majd az alátéthéjazat és a cserepek közötti légrést. A levegő bejutását pedig az eresznél kell biztosítani speciális ereszszellőző-elemmel, amely az eresznél a legalsó tetőlécre szegezve építhető be. Végül a levegő kivezetésére a taréj- és élgerinc(ek) alatti második sorban elhelyezett szellőzőcserepek szolgálnak. Így a fedés alatt a levegő könnyen tud mozogni, és nem történhet meg, hogy a tetőszerkezet szélein elmozdulnak a cserepek.

Innovatív és esztétikus megoldás

Ma már attól sem kell tartani, hogy a szellőzőcserepek túlságosan megtörik a tető síkját, ezzel pedig rontják az összképet. A Terrán a homogén, letisztult fedéskép és a modern építészeti igények kielégítése érdekében ugyanis a sík- és hullámos cserépcsaládoknál is új szellőző megoldást vezetett be. Míg korábban a szellőzőcserép két különálló félkésztermék utólagos összeragasztásával jött létre, az új cserepet már a szellőző keresztmetszettel integrálva gyártják. Megjelenésében pedig szinte alig különböztethető meg az alapcseréptől, ezáltal a továbbfejlesztett szellőzőcserép belesimul a tetősíkba.

Számítanak a számok

A tető átszellőztetésének megtervezésekor nemcsak a tető méretét, hanem a légréteg egyes részleteinek kialakítását, valamint a tető hajlásszögét és a választott alapcserép típusát is figyelembe kell venni. Arra is ügyelni kell, hogy a szellőztetést a tető minden egyes szakaszán biztosítsuk, különös figyelmet fordítva a tetőáttörésekre, vápákra, csonka szarufaközökre. Éppen ezért rendkívül fontos a pontos számítás. Használja kifejezetten szellőzőcserepeinkhez készült kalkulátorunkat, ha pedig további segítségre van szüksége, kérje szakértőink tanácsát díjmentesen, és írjon a [email protected] e-mail címre.

A számok első látásra becsapósak lehetnek, mivel az új szellőzőcserepeknél megnőtt az anyagszükséglet. Például egy Kádár-kocka ház felújításánál számolva: 158 m2, 40 fokos hajlásszögű tető esetén, amelyet Terrán Rundo cseréppel szeretnének fedni, a régi szellőzőcserépből 24 darabot kellett volna elhelyezni, ám az új szellőzőcserépből már 70 darabra lesz szükség. Ugyanakkor a megnövekedett anyagszükséglet nem okoz jelentős többletköltséget, mivel az új szellőzők ára kedvezőbb, emellett a szellőzők számával a tetőfedéshez szükséges alapcserepek mennyisége is csökken. Vagyis az új szellőző megoldás nemcsak esztétikusabb, de az ár-érték arányát tekintve is jobb elődjénél.

Napelemeknél is elengedhetetlen a megfelelő szellőzés, hiszen ez gondoskodik a panelek hűtéséről. De hogyan teljesülhet ez a Generon, a tetőcserépbe integrált szolárcellák esetében? Korábbi bejegyzésünkben a dolgok mögé néztük, és mindenre (nap)fény derült!