Inverteres kisszótár: ezek a legfontosabb tudnivalók

Terrántető

A rezsiárak emelkedése és az, hogy még a szaldós elszámolásban maradhassunk, időszerűvé teszi, hogy tetőnkre Generon napelemes tetőcserepet álmodjuk. Ha napelemről próbálunk tájékozódni, akkor biztos, hogy azonnal belefutunk az inverter fogalmába. Lássuk, mit kell tudni erről az eszközről, amely nélkülözhetetlen a napelemes rendszer működésében.

Az inverter a napelemes rendszer egyszerre több szerepet is betöltő eleme. Legfőbb feladata, hogy a napelemek által megtermelt alacsony feszültségű egyenáramot magasabb feszültségű váltakozó árammá alakítsa át. Átalakítás nélkül az egyenáram nem táplálható be sem a közüzemi hálózatba, sem saját háztartásunkba. Inverterre tehát feltétlenül szükség van.

A legújabb inverterek emellett más feladatokat is ellátnak, így például monitorozzák, felügyelik, szabályozzák és optimalizálják az áramtermelést, valamint gyűjtik a termeléssel kapcsolatos adatokat is, mely információkat akár saját mobil eszközeinken is nyomon tudunk követni.

Hogy működik az inverter?

Az inverter folyamatosan, automatikusan üzemel, ellenőrzi és optimalizálja a napelemek feszültségét, valamint a rendszer működését. Amennyiben a rendszer közüzemi hálózathoz csatlakozik, akkor annak feszültségét és frekvenciáját is figyeli.

A napsugárzás feszültséget gerjeszt a napelemekben, egyenáram keletkezik, amit az inverter megfelelő feszültségű és frekvenciájú váltóárammá alakít. Ezt továbbítja a saját elektromos hálózatunkba vagy a közüzemi hálózat irányába. Közüzemi hálózatba történő betáplálás esetén az inverter szinkronizálja a megtermelt villamos áramot, így biztosítja, hogy a hálózati és az abba betáplált áram megegyező feszültségű, frekvenciájú, fázishelyzetű és jelalakú legyen. Az inverter továbbá monitorozza és kijelzőjén megjeleníti a termelési adatokat.

Hogyan működik az inverter?

Az inverter típusai

  • Hagyományos inverter: Képesek betáplálni a megtermelt áramot a közüzemi hálózatba, amit a háztartás tulajdonképpen visszakap.
  • Hibrid inverter: Már nemcsak a közüzemi hálózatba, hanem a rendszerhez telepített akkumulátorokba is képes betáplálni a megtermelt áramot.
  • Mikroinverter: Azoknál az épületeknél érdemes beépíteni, ahol nagyon tagolt a tető, illetve sok árnyékhatás éri a beépített napelemes rendszereket. A hibridhez hasonlóan a mikroinverter is alkalmas a hálózati visszatápláláson túl a saját akkumulátorba való betáplálásra.
  • Szigetüzemű inverter: Saját akkumulátorra termelik az energiát, de nem táplálják be azt a közüzemi hálózatba.

Mekkora invertert válasszunk?

Minimum akkora invertert kell választanunk, amekkora a telepített napelemes rendszer teljesítményének megfelelő. Érdemes lehet nagyobbat vásárolni, hogy a napelemes rendszer később könnyedén bővíthető legyen, így nem lesz szükség újabb engedélyeztetésre. Ezen kívül figyelembe kell venni, hogy hagyományos vagy hibrid üzemű rendszert szeretnénk kiépíteni. Az inverter kiválasztásához minden esetben érdemes szakértő segítségét kérni.

A Terrán által ajánlott Fronius hibrid inverterekre 5+5 év garancia jár: a teljes garancia minden inverter típusnál alapvetően 5 év, de díjmentesen, regisztrációt követően, további 5 évvel, azaz összesen 10 évre hosszabbítható.

Biztonságos az inverter működése?

Mivel az inverter folyamatosan monitorozza a rendszer és a hálózat működését is, bármilyen rendellenesség, meghibásodás vagy áramkimaradás esetén azonnal megszakítja a hálózatba való betáplálást és leválasztja arról. Emellett az inverterek hűtőegységekkel (aktív vagy passzív), valamint bizonyos típusok teljesítménycsökkentő modulokkal rendelkeznek, így nem történhet túlmelegedés.

Terrán Generon: a napelemes tetőcserép

Az elmúlt időszakban – az új lakossági szolárpanelek hálózatba visszatöltésének ideiglenes felfüggesztésére vonatkozó kormányrendelet következtében – rengetegen jelezték csatlakozási igényüket a szaldós elszámolású napelemes rendszerbe. A legújabb rendelet szerint azonban, akik még idejében telepítenek napelemes rendszert, maradhatnak a szaldós elszámolásnál. Az üzembe helyezést követő 10. év végéig, de legalább a 2024-ben érkező éves elszámolásig szaldós elszámolásban maradhatnak azok, akik már telepítettek, vagy még 2024 előtt telepítenek szolárrendszert. Azok maradnak legtovább a szaldós elszámolásban – 2033. december 31-ig –, akik a jövő évben helyezik üzembe vagy bővítik a napelemes rendszerüket, és a következő tíz évben nem végeznek újabb bővítést. Így most számos szempontból a legidőszerűbb napelemben gondolkodni.

Generon napelemes tetőcserép

A Terrán saját megoldása a zöldenergia-termelésre a tetőcserépbe integrált napelem, amelynek lényege, hogy minden cserép külön-külön szolárpanelként működik. A Terrán Generon tökéletesen illeszkedik a tető síkjába, tartósságát többek között a betoncserép adja. Mára már 425 épületnél, megközelítőleg 205.000 db beépített modullal bizonyított. Azért is érdemes a Generont választani, mert a magyarországi gyártás garantálja a gyors kivitelezhetőséget, nem kell külföldi import termékekre várni, így gyorsan elérhető.

Korábbi bejegyzésünkben a napelemes kisszótárunkkal alapfogalmakat vettük sorra, hogy már a tervezés fázisában otthon érezzük magunkat a szolárpaneles megoldások világában.