Miért fontos a tetőcserepek felületkezelése?

Terrántető

Évtizedekkel ezelőtt a tetőcserepekre nem vállaltak a gyártók sok évtizedes garanciát, mert nem voltak annyira időtállóak, mint manapság. A különféle felületkezelési eljárásoknak köszönhetően a cserepek lényegesen tartósabbak lesznek, ráadásul a környezeti kihívásokkal szemben is maximális védelmet nyújtanak. De mit jelent a felületkezelés a Terrán tetőcserepeinél?

Lakkok, gyanták, olajok

Ha egy pillantást vetünk az otthonunkra, jó néhány használati tárgynál találkozhatunk felületkezelési eljárással. Ha konyhánk pultja fából készült, akkor valószínűleg olajjal kezelt, hogy tartósabb maradjon használat közben, ne sérüljön, ne kezdje ki könnyen a víz és a hő. Cipőinket olyan speciális anyaggal vonják be, amelyek hosszan tartó védelmet nyújtanak anélkül, hogy az anyag textúrája vagy légáteresztő képessége megváltozna. Ha játszunk valamilyen fából készült hangszeren, például gitározunk, akkor is találkozunk felületkezeléssel: a készítő biztosan nagy gondot fordított arra, hogy lakkal, esetleg trópusi gyanták keverékével vonja be, védelmezze zeneszerszámunkat, az eljárás nagyban befolyásolja nem csupán az élettartamot, hanem a hangzást, rezonanciát is.

A cserepekre is gondoljunk

Amikor építkezünk vagy felújítjuk tetőnket, sok évtizedre biztosítani szeretnénk házunk védelmét és esztétikáját. A Terrán tetőcserepek betonból készülnek, tömörségük miatt nem szívják magukba a nedvességet. Kiváló a teherbírásuk, ami elengedhetetlen szempont, hiszen a tetőcserepek megannyi megpróbáltatásnak vannak kitéve. Magabiztosan helyt kell állniuk viharos szélben, jégesőben, tűző napsütésben vagy fagyban, hóban egyaránt.

A különféle felületkezelési eljárások olyan hatással vannak a minőségi tetőcserepek tulajdonságaira, mintha varázsvédelemmel látnák el őket. Az éghajlati szélsőségek egyre gyakoribbak, nem ritka a hosszú hónapokig tartó szárazság, majd özönvízszerű esőzés, a májusi hószállingózás vagy a viharos erejű szél tombolása. Házunk védelmében kulcsfontosságú cserepeink felkészültsége a környezeti kihívásokra.

Felületkezelés a legkönnyebb cserepeknél is

Hosszas kutatómunka előzte meg azokat a felületkezelési eljárásokat, amelyekkel Synus tetőcserepeinknél találkozhatunk. A Terrán Synus akkor kitűnő választás, ha döntően fontos számunkra a tetőcserép súlya: a beton alapanyag miatt erős, de tömegét tekintve könnyű, így a tetőszerkezetet kevésbé terheli. Kilenc éve, 2014-ben vezette be cégünk a légies Synust, azóta is töretlen a népszerűsége, és ennek több oka is van. Egyaránt választják új házban és a régi felújításában gondolkodók. Színválasztékában a klasszikus és a modern árnyalatok is megtalálhatók a palettán: a téglavöröstől egészen a sötét tetőcserepekig mindenki rálel a hozzá illőre. Több mint egy évtizede vezettük be cserepeinknél azokat a felületkezelési eljárásokat, amelyekkel a kopásállóságot és a magas színvédelmet még hosszabban tudjuk biztosítani.

Synus Mogyorobarna

A Terrán legkönnyebb tetőcserepe négyféle különleges felületkezeléssel büszkélkedik. A ColorSystem eljárással a cserepeink minden eddiginél tartósabb színvédelmet kapnak. Mit jelent ez? A Synus meggypiros és mogyoróbarna cserepei mélyebb tónusúak lesznek, hosszabb ideig őrzik meg az intenzitásukat. A kiváló kopásállóság mellett magas öntisztuló képesség birtokába is jutnak a cserepek, így nemcsak élénkebb, de tisztább is lesz a tetőnk. A ColorSystem eljárással az UV sugárzásnak is jobban ellenáll a tetőcserepünk. Az eljárás környezetbarát gyártási technológiával készül, nélkülözi az oldószert és az ammóniát.

A Synus Korall, Mocca és Carbon cserepeinél találkozhatunk a prémium kategóriás Resistor felületkezeléssel, amely meghosszabbítja a cserepek élettartamát. A magas színvédelmen és finom, sima kidolgozottságon túl ellenálló, kiváló kopásállóságú felületet kapunk az eljárásnak köszönhetően. A Resistor eljárás sok tekintetben túlmutat korunkon, olyan felületet alakíthatunk ki a segítségével, amely a felhasznált alapanyagoknak köszönhetően a jelenlegi legmagasabb minőséget képviseli.

Dji Synus Sotetbarna0015

A legújabb felületkezelési eljárásunk az Elegant névre hallgat, amely arra utal, hogy selyemfényű, elegáns megjelenést biztosít a tégla, a sötétbarna és a fekete Synus cserepeknek. Természetesen ezzel az eljárással is kiváló kopásállóság és magas színvédelem biztosítható, az ellenálló felület pedig az Elegant esetében is nagyobb védelmet nyújt a tetőcserepeknek.

A sötét tónusú cserepeknél különösen fontos kérdés az energiahatékonyság. A ClimaControl felületkezeléssel megvédjük a héjazatot a felmelegedéstől, sőt, így tetőcserepeink közel 60%-kal kevesebb infravörös sugarat nyelnek el. Ez azt jelenti, hogy lényegesen kisebb a hőteher a tetőtérben, így kényelmes lakókörnyezetet tudunk biztosítani. A ClimaControl mindemellett a Synus Moon cserepek magas színvédelmét, kopásállóságát, sima, finom felületét biztosítja.

Láthatjuk, ma már elengedhetetlen, hogy tetőcserepeink élettartamát, ellenállóságát felületkezelési eljárásokkal növeljük, hogy hosszú időn át védjen, és esztétikai értéke se kopjon meg az idők folyamán.

Korábbi bejegyzésünkben azt mutattuk be, miért éri meg, ha házunkat energetikailag korszerűsítjük.