Szerelvények a tetőn, a nélkülözhetetlen kiegészítők

Fő szempont a biztonság és a praktikum

Terrántető

A tetőkön gyakran lehet szükség kisebb-nagyobb szerelvények elhelyezésére. Ilyenek például a fedési rendszer részét képező kiegészítők (pl. tetőbiztonsági elemek, hófogók) vagy a csak a tetőkön elhelyezhető épületgépészeti szerelvények, berendezések. Új építésű tetők esetén viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen már a tetőfedés építése közben beépíthetők a tervezett szerelvények rögzítéséhez szükséges elemek.

A tetőre utólag felszerelt berendezések, egyéb szerelvények elhelyezése során elkerülhetetlen a cserépfedés megbontása. Ilyen esetekben a rögzítések szakszerű kialakítása mellett fontos, hogy azt az eredeti állapotában állítsuk helyre, hiszen a fedés vízzárósága az egyik legfőbb tényező.

Mik azok a tetőbiztonsági elemek?

A tetőbiztonsági elemek elsősorban a kémény tető fölé nyúló részének, illetve a tetőre telepített épületgépészeti berendezéseknek a megközelítését szolgálják.

Járórács, tetőjárda felhelyezése

Ilyen elem a járórács (tetőjárda) és az általában hozzá kapcsolódó biztonsági korlát.

A Terrán tetőrendszer részét képező biztonsági járórácsot és univerzális fém járóelemet a cserepeket tartó lécezéstől függetlenül, külön méretre vágott zárléchez erősítve kell rögzíteni. A zárléc (esetleg deszka) pontos helye függ a tetőhajlásszögtől, valamint a betoncserép típusától. A járórács tartó lapos rögzítőfüle a cserepek alá nyúlik, a kampós végét a zárlécbe akasztva és leszegezve/csavarozva rögzítjük.

A tetőbiztonsági elemek közé soroljuk a hófogókat is, amelyek az eresz magasságában felgyülemlett, egybefüggő hótömeg leesését akadályozzák meg. A legtöbb esetben elegendő egyszerű fém hófogó elemek beépítése, amelyeket a kampós végüknél a cserép felső felére kell beakasztani. Nincs szükség fúrásra, csavarozásra sem.

A nagyobb hótömeg lecsúszását hófogó rácsokkal akadályozhatjuk meg. Ezek tartóelemeit, a járórács tartókhoz hasonlóan, a tetőlécek közé beépített, külön méretre vágott deszkához rögzítjük.

Hófogó a tetőn

A tetőbiztonsági elemek beépítését mindig bízzuk szakemberekre! A helytelenül beépített járórácsok fokozott balesetveszélyt jelentenek a rajta közlekedők számára.

A napelemek rögzítéséről se feledkezzünk meg

A magastetőkön előforduló legnagyobb kiterjedésű szerelvények a napelem panelek. Legtöbbször a tetőfedés felett, a tetősíkkal párhuzamosan helyezkednek el, hálós kiosztásban (egymás mellé és fölé sorolva). A teljes rendszer a cserépfedéstől független.

A napelemeket tartó szerkezet felépítése viszonylag egyszerű: a szarufákhoz erősített kampós rögzítőelemekből, szarufahorgokból és fém tartósínekből állnak.

A kampós rögzítőelemek kialakítása gyártmánytól függően sokféle lehet. Ezeket minden esetben a szarufa felső felületére ültetve kell leerősíteni a rendszer részét képező csavarokkal. A lapos, kampós kialakításának köszönhetően a cserépsorok között kivezethetők, nincs szükség a cserepek megvágására. Utólagos beépítés esetén elegendő azokat ideiglenesen felcsúsztatni.

Napelemek rögzítése

A tartósínek különböző méretű és profilú fémsínek, melyeket a kampós rögzítőelemekhez kell erősíteni. Ezek a vízszintesen futó sínek tartják a paneleket, amiket a rendszer részét képező közbenső- és peremleszorítókkal rögzítünk a sínekhez.

A kampós rögzítőelemek és a sínek pontos helyét az adott táblák mérete, kiosztása és az adott tető jellemzői (tetőhajlásszög, szarufatávolság, stb.) függvényében határozzuk meg.

A gyártók széles választékának köszönhetően szinte minden tetőhöz, illetve tetőfedés típushoz megtalálható a megfelelő tartószerkezet. Azonban itt is érdemes előre tájékozódni, az egyes gyártmányokat összehasonlítani, mivel jelentős minőségbeli különbségek lehetnek (anyag, teherbírás, állíthatóság stb.). Ritkán előfordulhat, hogy egyedi gyártású rögzítőelemekre van szükség.

Bármilyen rögzítési megoldást is választunk, mindig vegyük figyelembe az alábbi szabályokat:

● A napelempaneleket kizárólag a szarufákra terhelve szabad rögzíteni. Tilos a napelemeket a cserépfedésre támasztani. Szintén tilos a tetőlécekhez erősíteni, arra terhelni.
● Nem alkalmazható olyan rögzítési megoldás, amely a napelemre árnyékot vet. A legkisebb állandó árnyék is a napelem károsodását okozhatja.
● Lehetőleg egy rendszerben forgalmazott rögzítési megoldásokat alkalmazzunk.
● Kizárólag rozsdamentes fém rögzítőelemeket alkalmazzunk, hiszen 20-30 évig az időjárási hatásoknak közvetlenül kitett szerkezetekről van szó.
● Tilos olyan megoldásokat használni, amelyek a cserepek fúrásával, vágásával járnának.

Generon, napelemes tetőcserép

Amennyiben most aktuális a tetőépítés vagy -csere, és napelemes rendszer beépítése is tervben van, érdemes megfontolni Terrán Generon napelemes tetőcserép beszerzését. Az innováció a nevéhez híven nem plusz elemként kerül felhelyezésre, hanem a tető síkjába belesimulva alkot egységes felületet a klasszikus fedéssel. Első ránézésre annyi különbség látható csupán, hogy a Generonon megcsillan a napfény, ezzel is azt üzenve, hogy ez a tető – és az alatta élő család – igazán naprakész.

Klímaberendezések rögzítése a tetőn

A klímaberendezések kültéri egységeit a legtöbb esetben a homlokzati falakra szokták szerelni, azonban a beépített tetőterek hűtését szolgáló klímaberendezések kültéri egységei gyakran csak a tetőfelületen helyezhetők el. Az ilyen berendezéseknél alkalmazott rögzítési megoldások nagyban függnek a berendezés méretétől.

A kis és közepes méretű berendezéseket általában az erre a célra szolgáló tetőkonzolra vagy a járórács tartókhoz hasonló tartószerkezetre ültetve helyezzük el. Ezeket a cserepek alá nyúló, lapos rögzítőfülekkel egy a tetőlécek közé beépített deszkához rögzítjük, vagy a szarufákra erősített horgokkal kötjük le. A tartószerkezetek részben a cserepekre támaszkodva továbbítják a terheket, ezért is fontos, hogy túl nagy tömegű kültéri egységeket ne tegyünk ilyen tartókra! A tetőkonzolok teherbírása 100-120 kg, azonban a cserepek védelme érdekében nem ajánlott 60-70 kg-nál nagyobb kültéri egységeket egy tartókonzolra helyezni. A tetőterek hűtéséhez szükséges teljesítményű (3,5-8 kW) klímaberendezések kültéri egységei általában ennél nem nagyobbak.

Emellett lényeges megjegyezni, hogy a nagy teljesítményű klímaberendezések kültéri egységeinek tetőn történő elhelyezése már érinti a tető tartószerkezetét is. Ilyen esetekben a fedélszerkezet külön megerősítése szükséges (kiegészítő merevítők, szarufák beépítése stb).

A cikkekben megjelentetett szakmai iránymutatások, leírások, képek, csomópontok nem helyettesítik a tervezési és kivitelezési munkák szakszerű és az érvényes jogszabályoknak megfelelő végzését, különösen a kellő részletességű építészeti kiviteli terveket, az építész tervezői és műszaki ellenőri ellenőrzéseket és számításokat, illetve nem mentesítik a szereplőket a konkrét épületre és épületszerkezetre vonatkozó felelőssége alól. A Terrán Kft. nem vállal felelősséget a cikkek, vagy azok egy részének felhasználásával elkészülő épületekért, épületszerkezetekért.