Tartsa távol a váratlan vendégeket otthonától!

Terrántető

Házunkat sokszor nem csak mi tekintjük otthonnak – ha nem vagyunk elővigyázatosak, hívatlan vendégek is érkezhetnek hozzánk, akár családostól. A madarak és a bogarak előszeretettel költöznek be az olyan árnyékos zugokba, mint amilyen az ereszcsatorna tetőcserepek alatt futó része is. Ezt azonban könnyedén kivédhetjük a megfelelő tartozékokkal!

A megfelelő szellőzés a tetőtér esetében is fontos, amit a kivitelezés során kialakított légrés biztosít az ereszvonal mentén, a tetőfedőanyag alatt. Ennek keresztmetszete körülbelül 3-5 centiméter, amelyen könnyedén bejuthatnak a kisebb testű állatok. Leggyakrabban a madarak használják ki ezt a „nyitott kaput”, ha nem vagyunk elővigyázatosak.

Hogyan védekezzünk a madárfészkelés ellen?

Vannak, akiket nem zavar, ha otthonukat szárnyas „albérlőkkel” kell megosztaniuk, a lehulló ürüléket azonban érthető okokból nem igazán tolerálják a tulajdonosok. Ez főleg a galambok esetében jelenthet gondot, hiszen ott nem csupán esztétikai vagy komfortbeli kérdésről van szó, hanem egészségügyi veszélyről is. A fészek leverésével ne próbálkozzunk, főleg, ha nem tudjuk, milyen madárfaj költözött be, hiszen a fecske például védett állat. Ha gyanítjuk, hogy védett fajról van szó – akár bagoly is befészkelhet hozzánk, amiről a jellegzetes huhogó hang árulkodhat –, akkor értesítsük az illetékes nemzeti parkot.

Terran_haz

Léteznek különféle ürülékfelfogó elemek, azonban a legjobb megoldás mégis az, ha eleve megakadályozzuk, hogy a madarak fészket rakjanak az ereszcsatornánkban. Ebben az úgynevezett eresz lezárófésű telepítése segíthet, ami beengedi az átszellőző levegőt, a madarak azonban nem tudnak bejutni a fedés alá. A lezárófésűt az eresz vonalába szükséges beépíteni, amennyiben a fésűs ereszszellőző elem helyett kettőzött tetőlécre fekszik fel a legalsó cserép.

Ha bogarakkal van dolgunk

Ha a madarakkal esetleg meg is barátkozunk, valószínűleg a bogarakkal már nem vagyunk ilyen „elnézőek”… A lezárófésű a nagyobb bogarak bejutását is megakadályozza, így nem kell attól tartanunk, hogy tanyát vernek a tetőtérben. Ha már megtörtént a baj, és felfedezünk egy darázsfészket, a saját érdekünkben ne álljunk neki önállóan leszámolni vele, hanem bízzuk rovarirtóra a dolgot.

Ezt a cikkünket olvasta már?

Innen tudhatja, hogy megfelelő állapotban van a háztető