Terrán tetőszerkezetekkel a viharbiztos védelemért

Terrántető

A globális felmelegedés hatására évről-évre egyre nagyobb és váratlanabb viharok sújtják hazánkat. Az orkánerejű szél és a heves esőzések, havazások, nemcsak az emberi tűrőképességet, de az épületek szerkezeti felépítését is próbára teszik. Ez a szélsőséges időjárás egyre nagyobb károkkal jár, melyek anyagilag és érzelmileg is rendkívül megterhelők. Az ilyen pénzügyi veszteségek elkerülése érdekében elengedhetetlen a jó biztosítás, de még ennél is fontosabb a probléma megelőzése. A szuperviharok leggyakoribb áldozata a tetőszerkezet, hiszen ez a legnagyobb felület, ami óvja a lakóházakat.

Viharbiztonsag Kep1

A kidőlt fák, megsérült vezetékek, heves jégesők és viharok, mind-mind olyan tényezők, melyekkel szemben csak a legellenállóbb cserepek veszik fel a harcot, de ahhoz, hogy a szerkezet viharállónak is minősüljön, fontos szabályoknak kell megfelelnie. A tartószerkezetek erőtani tervezésére vonatkozó EUROCODE nemzetközileg harmonizált statisztikai tervezési szabvány Magyarországra kiterjedően is meghatározza az épületek viharállóságával kapcsolatos elvárásokat. Eszerint akkor tekinthető viharállónak egy tető, ha a tetőfedés mozdulatlanságát biztosító erők nagyobbak annál, mint amelyek felléphetnek szélsőséges időjárási körülmények esetén.

A jó tetőfedő alapanyag megválasztása kulcsfontosságú lépés a viharbiztos szerkezet létrehozása során. A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. betoncserepei – súlyuknak és kialakításuknak köszönhetően – már önmagukban is biztosítják a viharállóságot. Speciális kapcsok elhelyezésével még stabilabbá válik a védelem, és az EUROCODE szabványinak is maradéktalanul megfelel a tetőrendszer.

A vihar mellett érdemes a nagy tömegű hóra is felkészíteni a szerkezetet, hiszen egy-egy csapadékos téli időszakban jelentős tömeg telepedhet meg a tetőn. Ez a 4-5 tonnát is meghaladó, jeges hómennyiség hófogás kialakítása nélkül hirtelen és óriási erővel távozhat a cserepekről. A folyamat elsodorhatja, leszakíthatja a tetőfelépítményeket, jelentős károkat okozhat a növényekben, járművekben és az alacsonyabban fekvő épületrészekben egyaránt. Nem beszélve az emberi élet veszélyeztetéséről és az ebből fakadó sérülésekről.

A vonalmenti és felületi hófogás alkalmazása megfelelően stabilizálja a cserepeken lévő hómennyiséget, ezzel minimalizálva a felületi károkat. Ugyanakkor az EUROCODE szabályrendszere a hófogó berendezések használatára is kiterjed. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal is, hogy a jogszabályok szerint a tető hiányosságaiból felmerülő károkért, sérülésekért a tulajdonos tehető felelőssé, így ezek megtérítése önerőre korlátozódik.

Viharbiztonsag Kep3

A tetőszerkezet kialakítása előtt érdemes tehát szakértő segítséget kérni. A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakemberei teljes körű felmérés után pontos számításokat végeznek, és meghatározzák, milyen elemeket kell alkalmazni ahhoz, hogy a tető az EUROCODE szabályainak megfelelően, a lehető legidőtállóbb és legmegbízhatóbb védelmet biztosítsa az egyre erősebb megpróbáltatásokkal szemben is.