Ezek lesznek a 2024-es év színei. Vajon a tetőszín trendek is változnak?

Terrántető

A Pantone Intézet szakértői ismertették, hogy melyek lesznek a 2024-es év színei. Keveredik bennük a múlt és a reményteljes jövő, csakúgy, ahogy a Terrán egész történetében.

Míg sok szín mindig is időtálló választás lesz akár a belső tereinkről, akár az öltözködésről van szó, addig vannak olyanok, amelyek évről évre változnak. Bonyolult kérdés, hogy miért éppen az adott szín lesz uralkodó, valószínűleg nagyban befolyásolja, hogy mi jelenik meg a kifutókon, de a tágabb kulturális környezetünket is tükrözik. Nagy valószínűséggel egy jóléti, békés történelmi időszakban más színek uralkodnak, mint egy konfliktusos, recessziós korszakban. A színválasztásaink az élethez való viszonyunkról, hangulatainkról is árulkodnak, energetizálnak vagy éppen lecsendesítenek.

A 2024-es év színtrendjei

Rundo Carbon Referencia 3 2020

Jól látszik a színtrendben, hogy a fenntarthatóság központi kérdés lett: újraélednek a zöld színek, amelyek a természetet szimbolizálják, de köztudottan nyugtató hatásúak is. A borsózöld vagy a menta a természetet juttatja eszünkbe és a környezetbarát festékeket, belső tereket.  Erősek a földszínű árnyalatok idén: mindenképpen a természetet és egyfajta letisztultságot, valamint mélységet jelképeznek. A természet persze a szabadságot is szimbolizálhatja. A szabadság pedig felszabadítja a kreativitást, felerősíti a képzeletet. Ráadásul a földszínekkel könnyű együtt élni, a legtöbb helyiséghez illik. De a kék – az égbolt, a béke és a tisztaság jelképe – különféle árnyalatai is helyet kaptak a trendszakértők listáján. A Pantone trendszínei:

  • Rooibos tea, gazdag, fás jegyekkel átszőtt testes, vörös szín
  • Watercress, frissítő, élénkítő zöldborsó
  • Chambray Blue, világos farmer kék, könnyed vitalitással
  • Orangeade, édes és enyhén fanyar, piros-narancsos árnyalat, egy kis gyümölcsös citrussal
  • Desert Flower, meleg és vonzó rózsaszín
  • Pastel Lilac, lágy és púderes levendula árnyalat, amelynek szinte érezzük az édes illatát
  • Marlin, a trópusi és mérsékelt égövi vizekre jellemző kék
  • Lemon Drop, zamatos cukrozott citrom
  • Mint, hűsítő mentazöld, olyan, mint a friss levegő
  • Capri, kék barlang azúrkék színű vizére emlékeztető élénk kék árnyalat

 A 10 meghatározó szín mellett az intézet további öt árnyalatot is megszavazott:

  • Mushroom, földes barnásszürke
  • Quiet Shade, védelmet nyújtó, árnyékos szürke,
  • Brilliant White, tiszta, éles szín, amely az egyszerűséget és modernséget sugallja
  • Northern Droplet, egy esős szürkeség, ami csendes nyugalmat áraszt
  • Brush, khaki, ami természetes módon illeszkedik a környezetébe

Változnak a tetőszín trendek is?

Terran Rundo Ref

Ahogy korábban már írtunk róla, a tetőcserép nem csupán védelmi funkciót tölt be, sokkal több annál: meghatározza az épület hangulatát, stílusát. Ma már a tetőcserepek szinte bármilyen színben elérhetőek, a Terrán kínálatában egyaránt megtaláljuk a klasszikus és a modern árnyalatokat is. Így lesz ez a 2024-es évben is. Az akril alapú vizes emulzió egyik jó tulajdonsága, hogy bármilyen színt elő lehet állítani belőle. A vörös és tégla színek mellett egyre népszerűbbek, főként a modern otthonoknál a sötétebb árnyalatok. Ehhez alkalmazkodva a Terrán is bőséges palettával szolgál, a klasszikus színek mellett a szürke, fekete cserepek is elérhetőek a kínálatunkban. A nagy népszerűségnek örvendő könnyű Synus cserepünk kilencféle, a tetőépítés leggazdaságosabb Terrán tetőcserepe a Renova Plus négyféle, a mediterrán hangulatú Coppo kétféle, míg Rundo hatféle és Zenit Max termékünk nyolcféle színben érhetők el. Azért, hogy a tervezés könnyebb legyen, a Terrán megalkotta virtuális mintaállványát, így otthonról kényelmesen, néhány kattintással az összes tetőcserép valósághű mását tekinthetjük meg.

Korábbi bejegyzésünkben arról írtunk, hogyan alakítja át az AI a tetőfedés szabályait.