Hangoljuk össze a tető és a homlokzat stílusát

Törekedjünk a harmónia megteremtésére!

Terrántető

Otthonunk részleteinek tervezgetése talán a leginkább várt része az építkezést vagy felújítást megelőző folyamatoknak. A rosszabb idő beköszöntével pedig még jobban előtérbe kerül leendő életterünk megálmodása. Egy ház összképét a homlokzat és a tetőcserepek színe határozza meg a legerőteljesebben, de természetesen a formavilág sem elhanyagolható. Habár a trendek és az ízlésünk is folyamatosan változik, a harmonikus megjelenés sosem megy ki a divatból, ráadásul így nagy valószínűséggel később sem fogjuk megbánni választásunkat.

Ha az épített környezetünket szemléljük, nem nehéz megállapítanunk, hogy a cserépfedések hagyományos színei a piros különböző árnyalatai. Ez főleg annak köszönhető, hogy a tetőfedéseket évszázadok óta égetett agyagcserepekből alakították ki. Később bővült a tetőfedő anyagok választéka, és a gyártástechnológia fejlődésével megjelentek a színezett cserepek is. A tetőcserepek ma már megannyi színben és formában elérhetőek, sokszor a lehetőségek sokasága teszi igazán nehézzé a döntést. Ám annak ellenére, hogy szélesebb a választék, a hagyományos színű cserepek ma is népszerűek.

Mediterrán vagy modern?

Hazánkban hosszú éveken át népszerű volt a mediterrán stílus, amely mára kissé háttérbe szorult. A magas, hullámos profilú modellekre a piros, barna, illetve ezek árnyalatai jellemzőek, de a kétszínű ódon és antik hatású cserépfedésekkel is sokszor találkozhatunk.

A nemzetközi trendeket követve napjainkban a letisztult, minimalista irányzat hódít inkább, amely a tetőfedések megjelenésében is jelentős változásokat hozott. Ahogyan egy modern épület egészére, úgy a tetőre is jellemző az egyszerű formavilág, ehhez illeszkedik megjelenésében a sík betoncserép, amely általában egyenes vágású. A fedés javarészt kontrasztos a homlokzattal, általában markáns sötét, antracit, fekete vagy a szürke színű, amihez passzol a homlokzaton elhelyezett kőburkolat vagy a nyílászáró színe.

A Terrán kínálata a szín- és formavilágot tekintve is sokrétű, számos megoldást rejt magában. A hullámos, valamint sík termékek gyakran bővülnek új árnyalatokkal, de a felületkezelések választéka is egyre több kombináció kialakítására jelent alternatívát.

Szabályok követése helyett teremtsünk harmóniát?

A tetők tervezése esetén megvan az a szabadság, hogy a színüknek nem kell a homlokzattal együtt szigorú színharmóniát alkotnia. Sőt, kifejezetten kedvezőtlen lehet az összkép, ha a tető és a homlokzat árnyalatában közel azonos. Képzeljünk csak el egy piros házon vörös színű tetőt…

Az összhangra főleg a cseréphez kapcsolódó kiegészítő elemek, illetve a tetőfedéshez közvetlenül kapcsolódó szerkezetek esetében célszerű törekedni. Előbbi elv például a szegélyek, átvezető elemek, hófogók stb. színének fedéshez közeli vagy azonos árnyalatú megválasztásával teljesíthető. Utóbbihoz tartozik például az ereszborítások, az ereszcsatornák, a kéményburkolatok stb. helyes színválasztása. A fentiekkel összhangban ne építsünk például egy hagyományos, piros cserépfedéshez fekete színű, téglalap keresztmetszetű ereszcsatornát, mivel az inkább a modern, grafitos színvilágú fedésekkel harmonizál.

Hogyan válasszunk színt és formát?

A szépség szubjektív dolog, mindenkinek más az ízlése, de érdemes néhány alapvető szempontot figyelembe venni a döntés során:

● Lehetőleg igazodjunk a választott stílus szín- és formabeli jellemzőihez. Ez főleg a modern és a mediterrán jegyek esetében jelenthet kötöttséget.
● Vegyük figyelembe a meglévő épített környezetet. A szín- és stíluskavalkád semmiképp sem esztétikus, számos településen helyi előírásokban szabályozzák a cserépfedés formavilágát, színét, ami a szabad választást korlátozza.
● Készíttessünk az épületről a fedéssel együtt terveket. Ezzel megelőzhető, hogy a szerkezet megépítése után döbbenjünk rá, nem ilyen tetőt akartunk.

Nézzük a színeket!

Tetőcserép színválaszték

Inspirálódjon! Nézze meg referencia házainkat!