Biztos alapok a tetőn is: ezért érdemes közvetlenül a gyártóhoz fordulni

Terrántető

Az általánosan bevett gyakorlat szerint a tetőépítés az építőipari áruházak egyikében kezdődik, ami akár működőképes is lehet, de sok bosszúságtól és fölösleges körtől óvhatjuk meg magunkat, ha az első lépéseket a tetőcserép gyártójánál tesszük meg. Íme az okok!

Aki komolyan a fejébe vette, hogy eljött az ideje egy új tetőrendszer építésének vagy a meglévő felújításának, szinte biztos, hogy online keresésbe kezd, ekkor pedig olyan fogalmakkal bővülhet a szókincse, mint a tetőhajlásszög, a héjazat vagy a viharkapocs. Ám laikusként – nem meglepő módon – nem egyszerű értelmezni a szakzsargont.

A suszter és a kaptafa esete – megbízható szakértelem profiktól

Nemcsak maga a szakzsargon megértése okozhat nehézséget, hanem az információáradat feldolgozása is. Bár sok hasznos tanácsot és tapasztalatot is találni, amihez viszonylag könnyen és gyorsan hozzájuthatunk, de ezek mellett sok tévhit is keringhet az éterben, az önjelölt szakértőkről nem is beszélve. Ha a tévhitek nem lennének elegek, még a megbízhatónak tűnő forrásból származó infókat sem szabad készpénznek venni. A szakmai fórumokon lévő kivitelezők és ácsok sem tudnak mindig száz százalékos választ adni, hiszen ismereteik nem minden esetben átfogóak. Ezekben a kérdésekben a gyártó előnye az, hogy a legújabb anyagokkal és technológiákkal dolgozó cégként a legfrissebb tudása neki van a termékeivel kapcsolatban. A tudáshoz pedig egy olyan szakemberekből álló gárda társul (ácsok, kivitelezők, tervezők), akik profi szinten tudnak dolgozni az adott gyártó termékeivel.

Fény az alagút végén

Viszont a gyártó kínálatában lévő cserepek közül még így sem lehet egyszerű a választás. Azt, hogy hullámos vagy sík cserép mellett döntünk, nagyban befolyásolják a geometriai alapszabályok, technikai oldalról pedig a napelemes tetőcserepek telepítése igényel több körültekintést. Utóbbiban pláne hagyatkozzunk a gyártói előírásra, ugyanis a különböző csoportokban találkozhatunk erre vonatkozóan is olyan leírásokkal vagy tévhitekkel, amelyek követésével nagy árat fizetnénk a tetőfelújítás során.

A gyártóval való konzultációval minimalizálhatóak a kockázatok

A napelemes cserepekkel kapcsolatban még érdemes megjegyezni, hogy bár a szolárkivitelezők legjobb tudásuk szerint végzik el a rájuk bízott munkát, úgynevezett szofisztikált kérdésekben kevesebb jártasságuk van, mivel a legtöbb szolárcég a nagytáblás napelemekre specializálódott. A napelemes tetőcserepek világa kevésbé ismert terep számukra, tehát ha ilyen megoldást is szeretnénk új tetőnkre, vagy a meglévőt kiegészíteni, a gyártó cég tudja a legpontosabb utasításokat adni a kivitelezéshez. A Generon cseréptípusnál már az előkészítésben is felmerülnek olyan kérdések, amikben jobb a Terrán Specialistákra hagyatkozni. Természetesen ez nemcsak a napelemes tetőcserepek telepítésére igaz, hanem a sztenderd tetőépítésben is számíthatunk a Terrán magasan képzett ácsaira, akiknél talán nincs is naprakészebb a gyártó tetőelemeit illetően.

Az anyagiakat tekintve ahány kivitelező, annyi árajánlat, így mielőtt rábíznánk házunkat a szakemberekre, mindenképp kérjünk részletes árajánlatot több helyről is. Korábbi bejegyzésünkben részletesen végigvettük, miben számíthatunk a Terránra a költségek tervezése során, az időn és az energián nem érdemes spórolni, ha el szeretnénk kerülni a csalódást.

Maximális biztonság közvetlenül a gyártóval konzultálva

A gyártóval való együttműködés nagy előnye az is, hogy ahelyett, hogy egy szolár kivitelező céggel szerződnél, akik külföldi terméket forgalmaznak, közvetlenül a magyarországi gyártó segíti a kivitelezés minden lépését. Így nemcsak pénzt, de időt is megtakaríthatsz, aminek felbecsülhetetlen az értéke. Fontos azonban megjegyezni, hogy bármit is ajánljon a gyártó, építtetőként lehetnek attól eltérő terveink, de erről mindenképp javasolt konzultálni.

A tetőépítés tehát nem egyszerű feladat, mivel igen sok szegmensből áll, ráadásul elkapkodni sem érdemes, hiszen tetőt egy életre választunk.