Miért éri meg, ha házunkat energetikailag korszerűsítjük?

Terrántető

Nem csak a klímaváltozás vagy a rezsiárak drasztikus emelkedése ösztönözhet arra, hogy otthonunkat korszerűsítsük. Nyáron a nagy meleg, télen a hőveszteség jelenthet problémát akár a pénztárcánk, akár komfortérzetünk szempontjából. De van még egy szempont, ami miatt érdemes energetikai korszerűsítésbe belevágnunk, ez pedig az ingatlan értékének jelentős emelkedése.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) 8000 családi ház adatait vizsgálta meg tavaly, hogy választ adjon arra a kérdésre, vajon emeli-e és ha igen, mennyivel ingatlanunk értékét az energetikai korszerűsítés. Az adatokból kiderült, hogy akár 50 százalékkal is nőhet egy családi ház értéke energiahatékony korszerűsítés által. Természetesen számos tényező befolyásolja, hogy milyen mértékű a lakóingatlan értékének növekedése – például a területi elhelyezkedése, az épület eredeti állapota –, de a kutatásból egyértelműen látszik, hogy piaci árazás szempontjából megéri modernizálni otthonunkat. A magasabb energetikai besorolás szignifikáns emelkedést jelent a családi házak árában: ha „csak” jó besorolású lesz a lakóingatlan, akkor is 15-20 százalékos az emelkedés, ha pedig a legmagasabb kategóriába kerül otthonunk, akár 50 százalékos növekedés is tapasztalható az értékében.

Hoszigeteles 2

Alapvető kérdés lett az energiatakarékosság

A klímaváltozás, a rezsiárak emelkedése, környezetünk védelmének fontossága mind-mind egy irányba mutat: az energiatakarékosság felé. A fűtési szezonban a korszerűtlen lakóingatlanoknál jelentős hőveszteség keletkezik, a meleg a falakon, a nyílászáróknál, a födémen és a tetőn távozik. Így „kifelé” fűtünk, ami jelentősen növeli a rezsiköltségeinket és csökkenti otthonunk lakóterének komfortérzetét. Nyáron a meleg ellen küzdünk, sokszor klímával próbáljuk elviselhetőbbé tenné életünket, ezzel azonban további terheket veszünk a vállunkra. Mindkét problémára megoldást nyújt a MediCOMFORT tető-hőszigetelés, amellyel télen a meleget bent tartjuk, nyáron pedig a hűvösebb hőmérsékletet tudjuk biztosítani. A Terrán tető-hőszigetelő rendszere hosszú távon biztosít megoldást.

Optimális felújításhoz és építkezéshez is

Ma az építőiparban az egyik legjobb tető-hőszigetelő megoldást a szarufák felett elhelyezett a PIR/PUR-keményhab táblák jelentik. A Terrán MediCOMFORT tető-hőszigetelő rendszerét PIR-táblák alkotják, használatukkal felületfolytonos, zárt hőszigetelő réteget biztosíthatunk, így kiküszöbölhető a szarufák vonalában jelentkező hőhídhatás. Közvetlenül a szarufákra is fektethetjük a MediCOMFORT-ot, akár alátámasztás nélkül is.

A Terrán tető-hőszigetelő rendszere felújítás és újépítés során is alkalmazható. Alacsony vagy meredek hajlásszögű tetők esetében egyaránt kiváló megoldást jelent, előbbire a MediCOMFORT Polimer ajánlott, amely kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, vízzáró borítással.

A MediCOMFORT 022 típus új tetők építéséhez ajánlott, míg a HD elsősorban meglévő tetők felújításához. Mindkettő páraáteresztő fóliával rendelkezik, így alátétfólia beépítésére nincs szükség. A MediCOMFORT Natúr PIR MV-t elsősorban már meglévő tetőhöz, kiegészítő hőszigetelő rétegként ajánljuk, bár új tetőknél, önmagában is alkalmazható. Összetett tetőidomokhoz a MediCOMFORT Natúr PIR Alu megfelelő. A MediCOMFORT tető-hőszigetelés beépítésével nincs szükség a tetőtér belső burkolatának megbontására, az extra hőszigetelésnek köszönhetően otthonunk legnagyobb hőveszteségét tudjuk megszüntetni.

Zöldítés Generonnal

Az energetikai korszerűsítés és a klímatudatosság a megújuló-energiák felé irányítja a figyelmet, kézenfekvő a Napot hívni segítségül. A Terrán saját megoldása a Generon napelemes tetőrendszer, amely abban egyedi, hogy minden cserép külön szolárpanelként működik, ráadásul a tetősíkjába tökéletesen illeszkedik. Így különleges megjelenést ad házunknak, miközben zöld-energiát termelünk a fejünk felett. A szélsőséges időjárás ellen a Generon edzett üveglapjai biztosítanak védelmet, ha pedig felhős az idő, akkor is 50-90 százalékos kihasználtsággal képesek működni. A forró napokon sem melegszik fel, ezt a megépített cseréphéjazatok mögötti, minimum 7,5 cm vastagságú átszellőztetett légrés biztosítja, amelyben a keringő levegő intenzív hűtőhatást biztosít. A Generon fekete színben kapható, de a Terrán tervei között szerepel a terrakotta színű napelemes tetőcserép bevezetése. A prototípus elkészült, várhatóan már idén találkozhatunk vele.

Terran Generon 22 49

A több mint száz éves Terrán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve továbbfejleszti a Generon napelemes tetőcserepet: a tervekben újfajta, modulonkénti mikroinverterrel ellátott okos napelemes tetőcserép kialakítása szerepel. Ennek lényege, hogy a rendszer utólagosan is tetszőlegesen bővíthető, illetve egy modul meghibásodásánál nem a teljes rendszer energiatermelése szűnik meg.

Inverter gyorstalpaló: mit kell tudni róla?

Ha napelemes tetőrendszerben gondolkodunk, akkor szinte azonnal szembe találjuk magunkat az inverter fogalmával. Valóban, inverterre feltétlenül szükség van: legfontosabb feladata, hogy a napelemek által megtermelt alacsony feszültségű egyenáramot magasabb feszültségű váltakozó árammá alakítsa. Enélkül az egyenáram nem táplálható be sem a közüzemi hálózatba, sem saját háztartásunkba. 

Az inverterek azonban más feladatokat is ellátnak, például monitorozzák, szabályozzák és optimalizálják az áramtermelést, valamint adatokat is gyűjtenek a termelésről, ezeket az információkat pedig, akár saját mobil eszközeinken is nyomon tudjuk követni.

Az invertereknek többféle típusa létezik: a hagyományos inverterek képesek betáplálni a megtermelt áramot a közüzemi hálózatban. A hibridek már nemcsak a közüzemi hálózatba tudnak betáplálni, hanem az akkumulátorokba is. A mikroinverterek a hibridhez hasonlóan a hálózati és saját akkumulátorba is képesek betáplálni a megtermelt áramot. Beépítése a tagolt tetőknél és ott ajánlott, ahol sok árnyék éri a napelemes rendszert. És végül a szigetüzemű inverter: csak saját akkumulátorba táplálja az energiát, de a közüzemi hálózatba nem.

Alapvető kérdés az is, hogy mekkora inverterre van szükségünk. Kiindulópontja a választásnak, hogy mekkora a telepített napelemes rendszerünk teljesítménye, minimum ekkora inverterre van szükségünk. Érdemes lehet ugyanakkor nagyobbat vásárolni, gondolva a későbbi bővítésre, mert ebben az esetben nem lesz szükségünk újabb engedélyeztetésre.

A 10 kWp vagy ennél kisebb teljesítményű Fronius hibrid inverterekre 5 év garancia érvényesíthető, amely díjmentesen, regisztrációt követően további 5 évvel, azaz összesen 10 évre hosszabbítható. A 10 kWp feletti teljesítményű Fronius inverterekre pedig a gyártó 2 év garanciát vállal, amely meghosszabbítható 5 évre, szintén regisztráció útján.

Korábbi bejegyzésünkben azt mutattuk be, hogyan lesz a napsütésből energia.