4 ok, amiért a Generon megéri a pénzét

Terrántető

Napelemes tetőcserepünk olyan áttörő innováció, amelyre a szakmabeliek és a felhasználók egyaránt szó szerint felkapják a fejüket. Ám mint az újdonságokkal általában, a Generonnal kapcsolatban is sok tévhit merül fel. Most induló cikksorozatunkban ezeket tisztázzuk, hogy mindenki számára a napnál is világosabb legyen, miért okos döntés Terrán Generont választani a hagyományos napelemekkel szemben.

Mint minden felújítási vagy építkezési folyamatnál, a napelemes rendszer telepítése esetén is fontos kérdés, hogy mekkora anyagi ráfordítással valósíthatjuk meg vágyainkat, terveinket. Hiba lenne azonban csak az árakat nézni, hiszen például igaz, hogy a Terrán Generon ára valamelyest magasabb a hagyományos nagypaneles szolárrendszerekénél, kiemelkedő értékét nem lehet összehasonlítani velük.

Nem csak első pillantásra lenyűgöző

A betoncserepekbe integrált szolárcelláknak köszönhetően a Generonnal teljesen újragondolhatjuk, amit eddig képzeltünk a háztartási napelemes rendszerekről. Nem kell többé lemondanunk az esztétikumról, ha környezetbarát módon szeretnénk biztosítani otthonunk energiaszükségletét. Elfelejthetjük a tető síkja fölé telepített, hatalmas napelemtáblákat, amelyek eltakarják a szép cserepeket. A Terrán Generon hatékonyságban és teljesítményben is felveszi a harcot a klasszikus szolárpanelekkel, miközben házunk az utolsó részletig – madártávlatból és közelről tekintve is – páratlan szépségű lehet! Ezt a legfrissebb szakmai díj is alátámasztja. Egy újonnan épített vagy felújított ingatlannál pedig nagyon is fontos, hogy minden egyes nap örömmel és büszkén szemlélhessük otthonunkat.

Szép tető napelemmel

Nem kiadás, hanem befektetés

Napelemes rendszer esetén sokan szeretnék előre tudni, hogy ha a napenergia hasznosításával lenullázzák – vagy legalábbis jelentősen csökkentik – a villanyszámlájukat, akkor hány év alatt térül meg a beruházásuk. Ez a sok ismeretlen, változó tényező (például az elszámolás módja) miatt nehezen becsülhető meg előre. A napelem azonban nemcsak az áramszámla csökkentése miatt tekinthető befektetésnek, hiszen a környezetvédelem által a jövő generációiról is gondoskodunk. Emellett pedig érdemes arra is gondolni, hogy a prémium és innovatív megoldások alkalmazása nagyban növeli az ingatlanunk értékét. Ha később költözni szeretnénk, a Generon költsége realizálható módon beépíthető az eladási árba, és versenyelőnyt biztosít az ingatlanpiacon más házakkal szemben.

Biztonság a fejünk felett

Míg a klasszikus szolárpanelek rögzítéséhez több ponton meg kell bontani a tetőcserepeket, a Terrán Generon esetében nincs felesleges tetőáttörés, ezért a tető védelmi funkciója a teljes tetősíkon megmarad. Márpedig ez manapság, amikor az időjárás egyre szélsőségesebb, ezáltal a házunk teteje egyre komolyabb környezeti hatásoknak van kitéve, nem elhanyagolható szempont. Ráadásul mivel a Generon teljesen belesimul a cserepek síkjába, a tető évenként ajánlott karbantartó tisztításánál sem jelent akadályt, ezzel is megkönnyítve életünket.

Biztonságos tető napelemmel

Beszéljenek a számok

Természetesen a napelem költsége függ attól, hogy mekkora rendszert kívánunk telepíteni. Magyarországon egy átlagos háztartás havi villamosenergia fogyasztása a nappali mérőn 230 kWh, ami a jelenlegi árak mellett 8 600 forintos villanyszámlát jelent. Ezt a villamosenergiát egy 2,5 kWp teljesítményű – optimális tájolású – Terrán Generon napelemes rendszer képes biztosítani, melynek ára inverterrel, valamint teljes körű szolár kivitelezéssel és ügyintézéssel megközelítőleg bruttó 1,97 MFt. De mivel nincs két egyforma háztető és fogyasztó, minden esetben egyedi árajánlatot készítünk.

A Terrán Generon költségét pedig nem szabad önmagában szemlélni, hiszen vagy új tető építésével, vagy a meglévő tető korszerűsítésével éri meg igazán felhelyezni (kivéve persze, ha már eleve Zenit vagy Rundo cserepünk van). Előbbi esetben a Generon többletköltsége az összberuházáshoz képest 1% alatti, ha pedig felújítunk, akkor sincs 10% felett.

Látható tehát, hogy valójában nem kell nagy pluszt áldoznunk a környezettudatosság és esztétikum oltárán.

Fontos szempont az is, hogy amennyiben 2021. június 30-ig telepít napelemes rendszert a tetőre, és szerződést köt az áramszolgáltatójával, akkor még a jelenleg hatályos, úgynevezett szaldós elszámolás érvényes, máskülönben napelemes rendszerére már a bruttó elszámolási rendszer fog vonatkozni.

Ha a tető felújításán és/vagy napelemes rendszer telepítésén gondolkozik, érdemes most lépnie, mivel az állami támogatásoknak köszönhetően jelentős anyagi segítséget kaphat a munkálatokhoz.

Az elérhető lehetőségeket korábbi bejegyzésünkben vettük sorra.