Tetőfelújítás vagy napelemes beruházás? Milliókat spórolhat a támogatásokkal I. rész

Terrántető

Az otthonuk korszerűsítését tervező magyar családok kívánságlistájának egyik első helyén, ha nem az élén, a tető felújítása áll, és mind többen tervezik saját napelemes rendszer telepítését is. Mindehhez jelenleg is többféle állami támogatás érhető el a gyermeket váró vagy nevelő családok számára, cikkünkben szakértőnk segítségével, kalkulációkkal szemléltetve mutatjuk be a rendelkezésre álló lehetőségeket.

A jó minőségű és állapotú háztető fontossága két okból is magától értetődő, hiszen a fejünk feletti fedél szeretteink és az életünk legfontosabb színterének számító ingatlan megóvásában szó szerint kiemelkedő szerepet tölt be; másrészt, a magyarországi lakóházak állapotát tekintve nagyon nagy részükre igencsak rá is fér a rekonstrukció. A háztetők egy másik szempontból is rendkívüli és növekvő jelentőséggel bírnak, hiszen ezek adnak helyet az egyre népszerűbb háztartási napelemes rendszereknek is, melyeknek köszönhetően a családok klímabarát módon tüntethetik el villanyszámlájukat, és jelentős részben függetleníthetik energiaellátásukat.

Az ingatlan felújítása esetén kulcsfontosságú a munkálatok megfelelő sorrendje. Első lépésként – szakember bevonásával – célszerű meggyőződni arról, hogy nem vizesednek-e a falak. Amennyiben igen, az épületet feltétlenül meg kell védeni a nedvességhatásoktól. A jellemzően néhány százezer forintba kerülő utólagos szigeteléssel nem csupán sok későbbi bosszúságot előzhetünk meg, de ez az egészségünk és a ház állagának megóvása érdekében is nélkülözhetetlen. Ha otthonunk megfelelő védettséggel rendelkezik a talajnedvesség ellen, és a falak szárazak, a felújítást mindenképpen célszerű a tetővel kezdeni – minden más csak ez után következzen!

Tetőcsere lépései

A tető felújítása és a kapcsolódó munkálatok jelentős tételt jelentenek a családi költségvetésben, azonban jó hír, hogy ezeket nem kell tisztán önerőből finanszírozni, az állam ugyanis érdemi anyagi támogatást biztosít hozzájuk. Az alábbiakban ezeket tekintjük át, ám mivel a lehetőségek és igénybe vételük feltételeinek részletes ismertetése meghaladja cikkünk kereteit, konkrét érdeklődés esetén a további pontos tájékozódás elengedhetetlen.

Otthonfelújítási támogatási program

Nem túlzás azt állítani, hogy 2021 egyértelmű slágere az év elejétől elérhető Otthonfelújítási támogatás. A program keretében a legalább egy gyermeket nevelő házaspárok vagy élettársak akár 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz is juthatnak szinte az összes, otthonfelújítással kapcsolatos munkálat esetében. A támogatható körbe tartozik például a tető cseréje, felújítása és szigetelése is, illetve az ezzel összefüggő olyan tevékenységek, mint a tetőfólia, az ereszcsatorna, a kémény/égéstermék-elvezető építése és korszerűsítése, de például előtető építésére is igényelhető. Az egyik legnépszerűbb támogatási cél pedig a napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje, amit az ezzel kapcsolatos érdeklődés megugrása is igazol.

Napalemes tetőcserép állami támogatással

A rendelet alapján a jogalkotók kezdetben megszabtak egy fajlagos költséghatárt napelemes rendszer telepítése vagy cseréje esetén, amelynek értelmében a munkadíj és az anyagköltség együttesen nem haladhatta meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.

Ez a korlátozás a szakma egybehangzó álláspontja szerint hátrányosan érintette a prémium termékeket, hiszen az olcsóbb, de minőségileg alacsonyabb kategória felé terelte azokat, akik élni szerettek volna a támogatás lehetőségével.

Továbbá a Terrán Generon egyedülálló tulajdonságaiból kifolyólag az sem volt világos, hogy ha valaki napelemes tetőcserepet választ, az milyen korszerűsítési munkálatnak számít: tetőfelújításhoz vagy napelem telepítéséhez sorolják-e.

A kormányrendelet 2021. április 21-i módosítása azonban tisztázta ezt, mivel kimondja, hogy „a tetősíkba integrált, napenergia-hasznosítást biztosító héjazat” esetében nincs megkötés a fajlagos költségekre vonatkozóan. Tehát az akár 50%-os otthonfelújítási támogatás biztosan igényelhető a Generonra!

Mikor vehető igénybe a támogatás?

A támogatás utólag, a munkálatok elvégzését és az utolsó számla kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető, a számlákkal igazolt felújítási költség 50 százalékára. Az igénylést a Magyar Államkincstár nyomtatványán kell benyújtani a Kincstár honlapján elektronikus formában, postán vagy személyesen valamelyik kormányablaknál.

Tetőfelújítás áccsal

Nagyon fontos, hogy támogatás csak abban az esetben jár, ha a munkálatokat vállalkozóval végeztetjük, és azt is igazolni kell, hogy a felújításhoz anyagokat is vásároltunk. Vagyis, mind a teljes mértékben saját magunk által végzett munka, mind a csak ingyen beszerzett, például rokontól kapott, „megmaradt” építőanyag felhasználása kizáró tényező! Ezért az igényléshez a vállalkozói díjat és az anyagköltséget igazoló számlákat, sőt, a vállalkozói szerződést is csatolni szükséges – ha ebből valamelyik nem teljesül, ne számítsunk támogatásra!

Mennyi pénzt kaphatunk?

A felvehető támogatás összegét elsősorban az határozza meg, hogy mekkora anyagköltséget és vállalkozói munkadíjat tudunk igazolni. (Amint azonban alább látni fogjuk, a napelemek esetében egy másik fontos előírás is befolyásolja, hogy mennyi pénzre számíthatunk.) A támogatás összegében az anyagköltség és a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban szerepelhet. Ez az előírás elsőre talán félreérthető, ezért fontos megjegyezni, hogy az anyagköltségnek és a vállalkozói díjnak nem feltétlen kell egymással megegyezőnek lenniük. A szabály egész pontosan azt jelenti, hogy e kétféle költségnek mindig fele-fele arányban kell szerepelniük a támogatás összegében. A támogatás nagyságát tehát:

1) egyrészt a vállalkozói és anyagköltség összege szabja meg, melynek legfeljebb 50 százalékát érheti el a támogatás, valamint
2) a két költségfajta közül a kisebb összegű határozza meg, hiszen annak is 50 százalékos részt kell kitennie a támogatási összegben.

Tetőfelújítás költségei

Ha például az anyagköltség 1 millió, míg a munkadíj 500 ezer forint, akkor a felvehető támogatás 750 ezer forint. A maximális 3 millió forintos támogatás akkor vehető fel, ha mindkét típusú költséget legalább 1,5 millió forintra rúgó számlákkal tudjuk igazolni, és ezek összege eléri a 6 millió forintot. Mindez tehát egyben azt is jelenti, hogy a támogatás összege nem feltétlen éri el a számlákkal igazolt felújítási költség 50 százalékát. Hiszen, amennyiben például a vállalkozói díj 1 millió forint, az anyagköltség pedig 5 millió forint, akkor az 1 milliós vállalkozói díj mellé az anyagköltségből szintén csak 1 millió forint számolható el, vagyis a támogatás összesen 2 millió forint lesz – hiába éri el a munkálatok összértéke a 6 millió forintot.

Mivel a támogatás csak minden számla birtokában igényelhető, ezért a családoknak valamilyen saját forrásból kell kifizetniük a vállalkozót és az anyagokat. Amennyiben nem áll rendelkezésre az ehhez szükséges önerő, a bankoknál e célra legfeljebb 6 millió forintos, tízéves futamidejű kamattámogatott hitel is felvehető 3 százalékos kamattal.

Ezek után nézzük, mire is lehet elegendő egy ekkora összeg, ha tetőfelújítást vagy saját napelemes rendszer telepítését tervezzük!

Jut is, marad is

Az alábbi kalkulációk hangsúlyozottan tájékoztató jellegűek. Egy tető pontos anyagszükséglete és a kapcsolódó munkadíj több tényezőtől függ, elsősorban, de nem kizárólag a tetőfelület nagyságától, a felújítás komplexitásától és az alkalmazandó anyagok, különösen a cserepek és egyéb tetőfedő megoldások árától. A pontos tervezéshez érdemes szakember segítségét kérni, pontos, minden szükséges elemet tartalmazó árajánlathoz pedig vegyük fel a kapcsolatot a kivitelező céggel!

Mennyi cserépre, beton, fém és műanyag rendszerelemre van szüksége a tetőszerkezet megépítéséhez vagy felújításához? Csupán a tetőrajzokra, valamint a méretek megadására van szükség, és mérnök-szaktanácsadó kollégánk kiszámolja a szakszerű kivitelezéshez szükséges anyagszükségletét. Kattintson, és tervezzen velünk!

Elöljáróban és általánosságban elmondható, hogy az Otthonfelújítási támogatás több szempontból is kedvező konstrukció a tetőfelújítást tervezőknek: az anyagköltség és a munkadíj aránya alapesetben a pályázat szempontjából optimális, így a támogatás divatos kifejezéssel élve, „kimaxolható”, vagyis elérhető az 50 százalékos támogatási intenzitás. Ráadásul még egy komplett, kiemelkedő minőségű, az átlagosnál nagyobb lakóházon végzett tetőfelújítás ára is bőven lehetővé teszi, hogy beleférjünk a 3 milliós keretbe, a támogatási igény csak ritkán közelíti, és még ritkábban haladja meg ezt az összeget.

Kíváncsi, hogy mennyibe fog kerülni egy adott tető felújítása vagy építése, valamint a szükséges kiegészítő rendszerelemekkel együtt? Kattintson, és számolja ki a költségeket gyorsan, díjmentesen automatikus kalkulátorunk segítségével!

Elsőként talán érdemes a Magyarországon rendkívül elterjedt, az 1960-as, ’70-es, ’80-as években épült úgynevezett Kádár-kockák esetét megvizsgálni. Ezekből a nem ritkán ráépítésekkel bővített családi házakból több mint 800 ezer épült országszerte, így a lakosság közel negyede ilyen lakóépületekben él. Bár ezek közül sok akár teljes felújításon is átesett az évtizedek során, többnyire így is hatalmas az energiafelhasználásuk, nem utolsó sorban a korszerűsítésre szoruló, rosszul szigetelt tető miatt, amely kisebb-nagyobb beázásokat is okozhat – nem beszélve arról, hogy sok leromlott állapotú tető stabilitását is veszélyeztetik az utóbbi időben itthon is egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek.

A szóban forgó, átlagosan 100 négyzetméter alapterületű, tipikusnak mondható lakóingatlan esetében a teljes felújítás becsült bruttó termékköltség nagyságrendileg 1-1,5 millió forint, melyben nagyjából minden, ezzel összefüggő elem ára benne foglaltatik, így a cserepek, a tetőfólia, a kúpalátét, a hófogók és az eresz menti szellőzés kialakításához szükséges elemek ára, valamint a házhoz szállítás díja is. Amennyiben tehát ehhez egy hasonló nagyságú munkadíj járul, úgy az Otthonfelújítási támogatás 3 millió forintos keretéből körülbelül 1-1,5 millió forintot használunk fel.

Mennyibe kerül a tetőcsere

Nézzük meg, ezek után egy újabb típusú, az előbbinél hozzávetőleg másfél-kétszer nagyobb alapterületű, esetleg T- vagy L-alakú elrendezésű tetővel ellátott nagyobb családi ház példáját is. A végső költség természetesen ez esetben is számos dologtól függ, de a komplett felújítás anyagköltsége valahol az 1,5-2,5 millió forintos sávban, illetve e körül alakul. Ezzel nagyjából megegyező munkadíjjal számolva körülbelül 1,5-2,5 millió forintot kaphatunk az államtól a felújításra, vagyis még ez esetben is tervezhetünk úgy, hogy a 3 millió forintos maximális keretből más munkálatokra is tudunk támogatást igényelni.

Azon ritka esetekben, melyekben a tetőfelújításhoz szükséges anyagok ára és a munkadíj összege esetleg meghaladja a 6 millió forintot, a támogatás nem fogja elérni az összköltség 50 százalékát. A 3 milliós maximális támogatás azonban elérhető, ha az anyagköltség és a munkadíj közül egyik sem kisebb 3 millió forintnál. A munkadíjjal kapcsolatban azonban meg kell jegyezni, hogy az országon belül régiónként jókora eltéréseket mutathat.

A tetőtől a garázsig

Az Otthonfelújítási támogatásból nemcsak a teljes, de a részleges tetőfelújítás, -csere vagy hőszigetelés is finanszírozható a néhány tízezer forinttól induló költségek akár 50 százalékáig. Emellett az állam az olyan, ezzel szorosan összefüggő munkálatokhoz is ad pénzt, mint például az ereszcsatorna cseréje, a kéményépítés és -felújítás vagy a tetőablakok cseréje, de itt lehet megemlíteni a gépjárműtároló építését vagy a nyitott gépkocsibeálló kialakítását is, amihez szintén elengedhetetlen a tetőépítési szaktudás és anyagok. Ezen munkálatokon belül a munkadíjak és anyagköltségek aránya meglehetősen változó, van, ahol közel 50-50 százalék, de ettől jelentősen eltérő megoszlás is előfordul.

Tetőkiegészítők cseréje támogatással

A kéményfelújítás- és bélelés ára például jellemzően körülbelül 200 ezer forint/szinttől indul, de gyakran egyéb, a tető kialakításával kapcsolatos munkálatokat is von maga után, például (új) tetőkibúvó és tetőjárda (más néven kéményseprőjárda), valamint az ehhez tartozó korlát építését, ami nyilván tovább emeli a költségeket, egy modern kazánhoz illő kémény pedig összességében szintén közel milliós tétel lehet. A tetőablakok cseréje pár tízezertől több mint százezer forintig terjedhet, míg egy új ereszcsatorna ára itt kezdődik. A Kádár-kocka példájánál maradva: egy kiváló minőségű, tartós, külsőperemes ereszcsatorna-rendszer ára száz-százötvenezer forintba kerül.

Igaz, a régi csatorna ennél olcsóbban is lecserélhető, azonban mivel a támogatásnak köszönhetően az ár fele visszaigényelhető, a csekély árkülönbség miatt most kiváltképp nem éri meg egy bizonytalan eredetű, gyengébb minőségű, kevésbé tartós és esztétikus megoldást választani. Nyitott garázst pedig már nem egészen százezer forintból is ki lehet hozni, míg egy könnyűszerkezetes vagy téglából épült gépjárműtároló építési költsége a 1,5 millió forintot is elérheti.

Az Otthonfelújítási támogatáson felül is számos kedvező lehetőség áll rendelkezésünkre, ha otthonunkat szeretnénk szebbé varázsolni. Következő cikkünkben erről is tájékozódhat!