Design dilemma: klasszikus hullámos vagy modern, sík cserép?

Terrántető

A tető nemcsak védi otthonunkat a környezeti hatásokkal szemben, hanem külső megjelenését is nagyban meghatározza, ezért nem mindegy, milyen cserepet választunk a fedéshez. Lássuk, miket érdemes figyelembe vennie, hogy döntésével sok-sok évtizeden át, minden egyes nap elégedett legyen.

Ha betoncserépről van szó, a legtöbb ember lágyan hullámzó tetőt képzel maga elé, hiszen egészen a közelmúltig szinte csak ilyen stílusú cserepeket használtak a tetőfedéshez. De miért terjedtek el ennyire a hullámos profilú cserepek? Ennek nagyrészt funkcionális okai vannak: nagyobb tömegű csapadék elvezetése sem okoz gondot, hiszen a hullámok közti vájatokban könnyedén lecsoroghat az eső. A hullámos cserepek horonycsatlakozása is magasabb ponton található, aminek szintén a vízzárás, csapadékelvezetés miatt van jelentősége. Ezen kívül az ívek alatt szellőzni is tud a tető. Nem véletlen, hogy minél délebbre, vagyis minél melegebb éghajlatra megyünk, annál jobban kiemelkednek a cserepek hullámai.

Az utóbbi években azonban – a minimalista design térhódításával – egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a sík cserepek, különösen az egyenes vágásúak. Ezekkel a lapos cserepekkel letisztultabb, modernebb fedéskép érhető el, ám sokan ellenérvként hozzák fel ellenük, hogy kialakításukból fakadóan teherbírás és ellenállóképesség terén alulmaradnak a hullámos profilú betoncserepekkel szemben. Tény, hogy technológiailag a lapos cserepek nagyobb kihívás elé állítják a gyártókat, ám a fejlesztéseknek hála nem kell ilyentől tartani. A Terránnál mindig is fontosnak tartottuk a vásárlói igények kiszolgálását, ezért a tetőfedési trendek változásával összhangban tavaly megújítottuk síkcserép-portfóliónkat. Továbbfejlesztettük a lapos cserepek geometriáját, korszerűbb bordázottságot kaptak, emellett módosult a horonykapcsolat kialakítása is. A legújabb innovációnak köszönhetően pedig nagyban nőtt a termékek törésszilárdsága, teherbírása, valamint eső- és viharállósága.

Nem csak a stílus számít

Ma már tehát akár hullámos, akár sík cserepet választunk, biztosak lehetünk benne, hogy évtizedekig védi és díszíti majd otthonunkat. De hogyan dönthetjük el, hogy melyik profil lenne számunkra a tökéletes? Az alábbi kérdések segítenek megtalálni a választ.

Milyen stílus áll közelebb Önhöz?

Elsőként természetesen azt kell átgondolnia, hogy milyen otthont, környezetet álmodott meg. A klasszikus megjelenésű házakat kedvelőknek a hullámzó Danubia cserepek a kedvencük, míg a mediterrán stílus rajongóinak a Coppo. A Rundo cserepünkkel letisztult, ám nosztalgikus hangulatú lesz az ingatlan, a modern, minimalista design hívei pedig az egyenes vágású Zenit cserepekkel esnek majd szerelembe. Ha pedig esetleg tanácstalan, hogy milyen stílus illene leginkább Önhöz és otthonához, töltse ki a személyiségkvízünket. A játékos kérdések akkor is segíthetnek, ha megoszlik a család álláspontja a leendő tető dizájnjával kapcsolatban.

Letisztult és egyben klasszikus megjelenés Rundo tetőcseréppel

Mit ír elő a Helyi Építési Szabályzat?

Sok településen az egyéni ízlést némileg behatárolja a HÉSZ, amelyben nemcsak az ingatlan telken belüli elhelyezkedését írhatják elő, hanem a tető formáját, tájolását, a héjazat alapanyagát, dőlésszögét, sőt színét is. Ennek célja, hogy a településen egységes képet tartsanak fenn. Mielőtt bármilyen építkezésbe, felújításba fog, mindenképp érdemes tájékozódni ezen a téren, mert ha esetleg később a szabályozásba ütköző módon történik a kivitelezés, büntetésre vagy visszabontásra is kötelezheti az önkormányzat.

Új tető építéséről vagy a régi héjazat cseréjéről van szó?

Teljesen új tető esetében a tetőszerkezetet (szarufák mennyisége, egymástól való távolsága, ellenlécek vastagsága) a kiválasztott cseréphez lehet igazítani. Amennyiben viszont a tető faszerkezete még kiváló állapotban van, és meg szeretné hagyni azt, akkor az új cserepek kiválasztásánál figyelembe kell venni ezeket az adottságokat. Tudni kell például, hogy a sík cserepek esetében kisebb az ajánlott legnagyobb léctávolság, illetve mivel egy négyzetméterre több cserép kerül fel, a szerkezetre nehezedő összsúly is több. Ezért mindenképp érdemes statikussal, tetőfedésben jártas szakemberrel konzultálni. Ha a meglévő tetőszerkezet csak könnyebb betoncserép alkalmazását teszi lehetővé, akkor egyértelműen a Synus cserép a tökéletes opció.

Könnyű, tartós, ellenálló tetőcserép

Mekkora a tető hajlásszöge?

Manapság egyre divatosabb a laposabb tető, amit sokan szeretnék a minimalizmus jegyében sík cseréppel fedni. Ugyanakkor a csapadék megfelelő elvezetése miatt alacsony hajlásszögű (25 fok alatti) tetőknél a hullámos cserép alkalmazása az optimális. Amennyiben mégis ragaszkodunk a modernebb megjelenésű sík cserepekhez, akkor vagy szigorúbb rétegrendet kell alkalmazni a tetőszerkezet és -héjazat kialakításánál, vagy picit emelni a tető dőlésszögén. Ha 20 fokról 25 fokra módosul a hajlásszög, az esztétikailag nem túl szembetűnő, ám a vízzáróság szempontjából jelentős a különbség.

Mennyire fontos a költséghatékonyság?

A tető építése és felújítása nem kis beruházás, ezért a cserép kiválasztásakor fontos lehet annak költségvonzata is. Általánosságban elmondható, hogy a sík termékek anyagszükséglete nagyobb, mint a hullámos cserepeké, ezért a tetőfedés valamelyest többe fog kerülni, ha ilyet választunk. Alacsony hajlásszögű tető esetén pedig a sík cserepek mellett előírt speciális alátéthéjazat alkalmazása is növeli a költségeket. Azoknak, akik nem szeretnének lemondani a magas minőségről, ám pénztárcabarát megoldást keresnek, ideális választás a Renova Plus tetőcserép.

Tervben van-e napelemes rendszer telepítése?

A napenergia hasznosításával több okból is nyerhet, hiszen egyrészt környezetbarát módon biztosíthatja családja villamosenergia-szükségletét, másrészt jelentősen csökkentheti áramszámláját is. Attól sem kell tartania, hogy a nagy, fekete panelek eltakarják a szép, új cserepeket. Mivel a Terrán díjnyertes innovációja, a Generon napelemes tetőcserép teljesen kompatibilis a Zenit és Rundo cserepekkel, így belesimul a héjazatba, és a zöld energián túl káprázatos látványt is nyújt. Ha a tetőépítéssel vagy -felújítással egyidejűleg még nem tervezi a szolárrendszer telepítését, de később igen, akkor is érdemes előre gondolkodni. Ilyenkor is célszerű Zenit vagy Rundo cserepet választani, hogy majd később csak egyszerűen ki kelljen cserélni a megfelelő számú sima cserepet napelemesre.

Ha már sikerült rátalálni a megfelelő cserépre, a következő lépés, hogy kiszámoljuk, pontosan miből mennyire lesz szükségünk, és mindez milyen költséget jelent majd. A Terránra ebben is számíthat, ingyenes, online kalkulátor szolgáltatásainknak köszönhetően, amelyekről korábbi bejegyzésünkben olvashat részletesebben.