Most érdemes igazán napelemben gondolkozni

Terrántető

A villamosenergia-árak ingadozása és a rezsi emelkedése sokakat arra ösztönözhet, hogy beruházzanak egy olyan környezettudatos megoldásba, amely egyszerre tesz jót a pénztárcának és a Földnek is.

A rezsiszámla drasztikus növekedése szinte mindenkit arra sarkall, hogy elgondolkozzon azon, hogyan tudna spórolni, energiatakarékosabb és egyben környezetbarátabb megoldások felé elmozdulni. A régi, elavult háztartási gépek cseréje, a szigetelés vagy a fűtéskorszerűsítés mellett egyre nagyobb a kereslet a napelem iránt is.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint 2021-ben több mint 46 ezer háztartási méretű kiserőművet telepítettek a felhasználók, aminek a 99,8 százaléka napelemes egység volt. Az elmúlt hetekben – az áram- és gázár emelkedése miatt – jelentősen megnövekedett az érdeklődés a napelemek iránt. Ez nem csoda, hiszen egy átlagos felhasználónak néhány éve még elérhetetlen volt a szolárpanel, ma már azonban ez egyáltalán nincs így. Ráadásul, már olyan megoldások is rendelkezésre állnak, amelyekkel – ha csak részben is, de – függetleníteni tudjuk magunkat az ingadozó és változékony piaci folyamatoktól. A megtérülés tehát, ha nem is egyik napról a másikra, de garantált.

Napelem és tetőcserép

Minden egyes cserép egy-egy napelem

A Terrán Generon napelemes tetőcseréppel egészen új távlatokat nyitottunk a szolár rendszerek terén. Ez ugyanis abban is egyedi, minden mástól különböző megoldás, hogy a napelemet a tetőcserépbe integrálták, azaz minden egyes cserép külön-külön szolárpanelként működik. Így azoknak, akik korábban attól tartottak, hogy a napelemes rendszer kialakításával sérülhet a tető védelmi funkciója vagy esztétikai értéke csökken, többé nem kell kompromisszumot kötni: a napelemes tetőcserép kialakításánál nincs szükség a tetőhéjazat megbontására. A szolár cserepek belesimulnak a tető síkjába, ezzel nemhogy rontják a megjelenést, de kifejezetten impozáns esztétikai élményt nyújtanak.

Értéknövelő beruházás

Minden olyan megoldás, amely a tudatos, környezetbarát energiafelhasználás felé mutat és amellyel csökkenthetjük családunk áram- és fűtésszámláját, értéknövelő hatással bír: egy napelemes és egy enélküli családi ház esetében a korábbi 4-4,5 százalékos értékkülönbözet most akár 5-6 százalékos is lehet. Ráadásul 2022. december 31-ig még biztosan igénybe vehetjük az akár 50%-os otthonfelújítási támogatást a Terrán Generonra.

Generon kompatibilis Rundo és Zenit

A tökéletes párosítás

Ha még nem határoztuk el magunkat a szolárpaneles megoldás mellett, de a tetőfelújítás időszerű, akkor érdemes a Rundo és Zenit síkcserepek közül választanunk, mert a Terrán Generon ezekkel a termékcsaládokkal kompatibilis. A későbbiekben így bármikor könnyen válthatunk sima cserépről napelemesre, hiszen elegendő csak annyi cserepet lecserélnünk a Terrán Generonra, amennyire szükségünk van háztartásunk áramellátásához. Egy átlagos családi házban élő négytagú család esetében, a havi fogyasztási igényt 4-5 kWp teljesítményű szolár rendszerrel ki lehet szolgálni, ez hozzávetőlegesen 270 db Terrán Generon felhelyezését jelenti.

A Terrán mindig is kiemelten fontosnak tartotta, hogy prémium minőségű, a tetőfedéshez szükséges összes terméke mellett, mindenki számára elérhető, érthető tudásanyaggal segítse a tájékozódást és megkönnyítse a vásárlók döntését. Korábbi bejegyzésünkben a napelemes alapfogalmakat mutattuk be, megtudhattuk például mi az az inverter, vagy ad-vesz mérőóra.