Napelemes kisszótár: ezek a legfontosabb fogalmak

Terrántető

Egyre népszerűbbek a napelemes megoldások, azonban sokszor futunk bele olyan fogalmakba, amelyeket nem ismerünk. Ahhoz, hogy már a tervezés fázisában otthon érezzük magunkat, segítünk megismerni az alap napelemes definíciókat.

A több mint száz éves múltra visszatekintő Terrán nemcsak abban elhivatott, hogy maximális minőségben gyártson tetőcserepeket és a teljes tetőfedéshez szükséges minden kelléket, hanem abban is, hogy mind a laikusok, mind a szakemberek számára naprakész tudást adjon át. A napelemes megoldások egyre népszerűbbek, de már otthonunk megújuló energiával történő ellátásának tervezésekor számos olyan alapfogalommal találkozhatunk, amelyekről korábban nem hallottunk. Lássuk, melyek a legfontosabbak.

Szolárpanel: Közismert nevén napelem, mely képes hasznosítani a nap energiáját. Elsősorban a fény elektromágneses sugárzását alakítja át villamos energiává, azaz elektromos árammá. Bármilyen fényforrással működik, de a leghatékonyabbnak és az egyetlen megújuló fényenergia-forrásnak a Nap számít.

Ad-vesz mérőóra: Kétirányú mérésre alkalmas fogyasztásmérő. Az ad-vesz mérőóra a hálózatra visszatápláló rendszerek esetén a szolgáltatóval történő elszámolás alapját képezi úgy, hogy a háztartási fogyasztáson felül termelt villamos energiát visszatápláljuk a hálózatba, amelyet az áramszolgáltató átvesz. A hálózatba visszatáplált villamos energia és a hálózatból felvett energia különbözetét fizetjük meg. Többlettermelés esetén pedig a szolgáltató fizet a háztartásnak.

Fűtés árammal napelemmel

Inverter: Egy olyan eszköz, amely a napelemek által előállított egyenáram átalakítására szolgál. Az inverternek köszönhetően a megtermelt energia váltóáramként vezethető be háztartásunk rendszerébe. Az invertert engedélyeztetni szükséges a szolgáltatóval, így érdemes előre gondolkodni egy esetleges későbbi rendszerbővítéssel kalkulálva – ami napelemes tetőcserepekkel könnyebben megoldható, mint a hagyományos szolárpanelek esetében.

Megtérülési idő: Az az időtartam, amely alatt a napelemes rendszer megtermeli a telepítésbe fektetett összeget. A megtérülési idő kiszámításához fontos figyelembe venni az átlagos fogyasztásunkat, a napelemek termelési teljesítményét, az elektromos energia árát, az amortizációt, a karbantartási és a későbbi bővíthetőség költségeit is.

Hatásfok: Megmutatja, hogy egy cellára vagy panelre beeső fény hány százaléka alakul át elektromos energiává. A hatásfokot több tényező – környezeti és konstrukciós – is befolyásolja.

Watt peak: A watt peak egy mérőszám, ami azt mutatja meg, hogy ideális körülmények között mekkora egy napelem névleges teljesítménye. Wp jelölésként is gyakran találkozhatunk vele.

Generon rögzítése

Rögzítő rendszerek: A napelemek rögzítése speciális megoldásokat kíván, különösen, ha a tetőre telepítjük. Fontos szempont, hogy ellenálljon a külső behatásokkal szemben és korrózióálló legyen. A rögzítés során mérlegelni kell a tetőáttörést és a felmerülő viharbiztonsági kockázatot is.

Generon: A Terrán saját megoldása zöldenergia-termelésre. A díjnyertes fejlesztésű, tetőcserépbe integrált napelemes rendszer megkönnyíti a későbbi bővítést, karbantartást, és mivel hagyományos cserepek helyett alkalmazható, nem szükséges a nagytáblás rendszereknél alkalmazott rögzítési gyakorlat alkalmazása, elkerülhető a tetőhéjazat megbontása. Így nem sérül a tető védelmi funkciója, ráadásul a megjelenése is modern és esztétikus marad.

Ebből a napelemes kisszótárból is jól látható, mennyire fontos tisztában lennünk az alapfogalmakkal, hogy megfelelő döntést tudjunk hozni. Korábbi bejegyzésünkből megtudhatja, miként kapcsolódnak a rendszerre a Generon napelemes tetőcserepek, és kell-e félni a meghibásodástól.