Az AI átírja a tetőfedés szabályait?

Terrántető

Nem túlzás azt állítani, hogy a mesterséges intelligencia robbanásának korszakában vagyunk. Habár régóta jelen van a mindennapjainkban, sokszor nem is vagyunk tudatában annak, milyen nagymértékben befolyásolja szórakozási, vásárlási szokásainkat és egyre inkább a munkavégzést is. A ChatGPT áttörte a falat, egyik pillanatról a másikra százmilliók használják, és úgy tűnik, alapvetően alakítja át mindazt, amit a világról eddig gondoltunk.

Évtizedek óta itt van, de szinte láthatatlanul

Az Open AI az induláskor nem sejtette, hogy a világhálóra tesztelésre feltett ChatGPT-jét egyszeriben százmilliók kezdik használni. Noha a mesterséges intelligencia több mint 60 éve létezik, ez az élményszerű megtapasztalás kellett ahhoz, hogy valóban betörjön a köztudatba. Az AI (Artificial Intelligence) itt van körülöttünk, az emailjeink spam szűrőjét vagy a közösségi média célzottan nekünk tálalt hirdetéseit ugyancsak mesterséges intelligencia irányítja. Szegeden az utasokat számolja a villamoson, de AI alapok segítik az orvosdiagnosztika számos területét is. Az Egyesült Államokban egy egyszerű mobilalkalmazás segítségével igényelhetünk hitelt, ennek szintén ilyen technológia adja az alapját. Ezekből a példákból jól látható, hogy az élet számos területén segítségünkre van. Ami elsőre megdöbbentő lehet, hogy a világ legjobb sakk vagy go játékosa is mesterséges intelligencia, ahogy nemcsak elég jól, hanem kifejezetten magas szinten képes ügyvédi szakvizsgát megszerezni.

A ChatGPT, majd GPT4 megjelenése a hatékonyság mellett komoly etikai kérdéseket is felvet a mesterséges intelligencia használata. Egyetemek tiltakoznak, mert veszélyben érzik a tudományos munkába vetetett emberi kreativitást, hiszen egy szakdolgozat szintén könnyen megírható az alkalmazással. Az eddigi világunk úgy tűnik, átalakulóban van, méghozzá soha nem látott sebességgel. Persze, mint minden technológiai újításnál, most is felmerül, hogy tiltani kell-e vagy ügyesen alkalmazni, megtalálva az egyensúlyt az ember és az AI között. Vannak, akik szerint a munkaerőpiacot teljesen átalakíthatja, míg mások óvatosabban fogalmaznak. Ha ugyanis olyan kiegészítő feladatokat láthat el a jövőben, amelyeket mi emberek kevésbé szeretünk elvégezni, mert repetitív, monoton, kreativitást nem igénylő, akkor még az ember barátja is lehet. Jó példa erre éppen az építőipar.

Jöhetnek a növényi alapú tetők?

Istock 924555484

A mesterséges intelligencia használata nem a távoli jövő az építőiparban sem. Drónokkal találkozhatunk a földmérés területén vagy akkor, ha egy épület külső elemzésére van szükségünk. A drónok mesterséges intelligenciával ötvözve képesek arra, hogy valós időben kezdjék el a képelemzést, az adatokat a földi számítógépre küldjék, és a gépi tanulást felhasználva az ember által nehezen elérhető területeken emberi teljesítményeket végezzenek el.

Az AI alkalmazása egyre indokoltabb lehet a megújulók felhasználásának terjedésével: az energiaszolgáltatóknak az eddiginél még pontosabb előrejelzésekre van szükségük ahhoz, hogy a kapacitásukat megtervezhessék. Természetesen olyan algoritmusok már most is léteznek, amelyek képesek prognosztizálni az energiaszükségletet, de a helyi időjárási viszonyok vagy a háztartási szokások elemzésével még egzaktabb lehet a tervezés.

De nézzünk egy másik felhasználási területet. A 3D-s épületinformáció-modellezésre fejlesztett BIM és az AI ötvözése lehetővé teszi a tervezési folyamatok automatizálását, az építési folyamatok előrejelzését, az épületek állapotának valós idejű megfigyelését. Az AI bevetésével akár nagy mennyiségű adatok értelmezése is hatékonyan és gyorsan történik, ezzel a tervezést optimalizálhatjuk, és előre jelezhetők az építési folyamatok során felmerülő problémák, amelyekre a szakemberek azonnal reagálhatnak.

Az építőiparban mesterséges intelligencia alapú robotokkal szintén találkozhatunk, általában olyan munkákra használják, amelyek veszélyesek vagy elvégzésük nehéz az emberek számára. Ezek a robotok arra is képesek, hogy a változó környezethez alkalmazkodjanak, azaz tanuljanak. Valójában épp ez az AI lényege: önállóan feldolgozni nagy mennyiségű adatot, és azokból mintákat azonosítani, előrejelzéseket adni vagy akár döntéseket hozni. Valós, jelen idejű problémákra ad válaszokat úgy, hogy közben folyamatosan tanul.

Nem hagyhattuk ki természetesen, hogy megkérdezzük a mesterséges intelligenciát arról, milyen tetőfedési trendekre számíthatunk a jövőben. A válasz alapján a tetők zöldek, energiahatékonyak, okosak lesznek, egyre elterjedtebbé válnak a növényi alapú vagy újrahasznosított anyagokból készült tetőfedő anyagok, és a tetőfedési megoldások terén egyre nagyobb figyelmet kapnak az innovatív, modern dizájnelemek. 

Az AI már része az építőiparnak, nagy valószínűséggel hatékonysága egyre jobb lesz, ha pedig okosan használjuk, továbbá egyensúlyt találunk az ember, valamint a mesterséges intelligencia között, akkor megkönnyítheti az életünket.

Korábbi bejegyzésünkben arról olvashat, miért kulcsfontosságú a hiteles információ döntéseink meghozatalához.