Színesen élünk

Terrántető

A háztető cserepe nem csupán védelmi funkciót tölt be, sokkal több annál: meghatározza az épület hangulatát, stílusát, valamint kulturális kontextusa is van. Ma már a tetőcserepek szinte bármilyen színben elérhetőek, a Terrán kínálatában egyaránt megtaláljuk a klasszikus és a modern árnyalatokat is. De hogyan alakult ki a tetőcserepek színe, milyen jelentése van a különböző kultúrákban?

Ha az épített környezetet szemügyre vesszük, akkor feltűnő, hogy a tetőcserepek domináns színe a piros, vörös, tégla, narancssárga árnyalat. Ennek történeti okai vannak: kezdetben az égetett agyagcserepeket használták tetőfedésre, színezés nélkül. Idővel megjelentek a mázzal bevontak, így az árnyalatok kombinációja szélesebb skálán kezdett mozogni.

Színes pikkelyek és trapézok

Ha behunyjuk a szemünket, és magunk elé képzelünk egy kék tetejű fehér házat, akkor nagy valószínűséggel érezzük a bőrünkön a napsütést, és szinte halljuk a tenger morajlását. Szantorini képeslapokra illő látképe juthat eszünkbe, a hófehér házakkal, kék kupolákkal, egységet alkotva a tengerrel és a tiszta, kék égbolttal. Ha azt mondjuk trapéz formájú, barna, vörös, sárga és zöld színű mázas cserepek, akkor sokaknak beugrik Burgundia. A burgundiai mázas tetőcserepek (tuile vernissée) a helyi kézműves és népi építészet történelmi elemei, használatuk a 14. század elején alakult ki. Státuszszimbólumnak számított ez a fajta cserépfedés, a szerényebb épületek továbbra is zsindellyel, palával, náddal borítottak voltak. Az egyik legismertebb burgundi mázas tető a Hospice De Beaune-t fedi: gondosan elrendezett vörös, sárga, zöld és barna cserepeivel. Ugorva egy nagyot az időben, egy mindenki által ismert és egészen elképesztő összhatást keltő tetőre hívnánk fel a figyelmet: Gaudi Casa Batllo vagyis a Csontok Házára. Pikkely szerűen borított üvegmázas kerámiacserepei nemcsak formájukban, de színeikben is emlékeztetnek egy sárkányra.

Synus Sotetbarna 2019 2

Gazdagság, szerencse, szomorúság

A színek nem egyszerűen érzetet, hangulatot keltenek, hanem kultúránként eltérő jelentést hordoznak. Míg nyugaton a fehér a tisztaságot szimbolizálja, addig keleten a halált, a szomorúságot. A Közel-Kelet és Észak-Afrika egyes területein a narancssárga színt a gonosz erők elleni védelem szimbólumának tekintik. A kínai kultúrában a terrakottát már az ókor óta a gazdagsággal, sikerrel hozták összefüggésbe. A sárga szinte mindenütt a Napot, a melegséget, a gazdagságot jelképezi.

Színre színt körben

Amikor épületeket tervezünk, alapvető fogalom a harmónia. Az esztétikus megjelenés azt jelenti, hogy egy épület színei kiegészítik, erősítik egymást: a homlokzat, a nyílászárók, a tető és a kiegészítő elemek összeillenek, összhangban vannak egymással. Az, hogy mit tartunk esztétikusnak természetesen nagy egyéni eltéréseket mutat, és nem függetleníthető a formáktól sem. Isaac Newton volt az első, aki felfedezte, hogy a fény és a szín kapcsolatban van egymással. Ő fejlesztette ki az első aszimmetrikus színkört, amely hét színből – piros, narancs, sárga, zöld, kék, indigó és lila – állt. Ezt száz évvel később Wolfgang von Goethe fejlesztette tovább, amely hasonló a ma is használthoz. A színkör lényege, hogy a három alapszín – sárga, piros és kék – folytonos átmenetet képez, hiszen minden további szín ezekből keverhető ki. A színkörben az egymással szemben elhelyezkedők komplementer vagy kiegészítő színpárok, amik különösen erősítik egymást.

A Terrán színpalettája

Synus Sotetbarna 2019 1

Az akril alapú vizes emulzióból bármilyen színt elő lehetne állítani. Sokáig a vörös és a barna színek domináltak a hazai vásárlók körében, de az utóbbi években a klasszikus színek mellett megjelent az igény a sötétebb árnyalatok iránt is. Ehhez igazodva a Terrán is bővítette palettáját, ma már a szürke, fekete cserepek is igen népszerűek. Így azok is találnak kedvükre és szemükre valót, akik a klasszikus formákat, építészeti megoldásokat szeretik, és azok is, akik a modern kortárs házakat. A Terrán nagy népszerűségnek örvendő legkönnyebb tetőcserepe, a Synus, nyolcféle színben kapható a vöröstől, a meggypiroson át, egészen a feketéig. A sötét színű cserepeknél fontos kérdés a hővédelem, hiszen a fekete, szürke cserepek könnyebben melegszenek fel. A Terrán prémium felületkezelési eljárásával, a ClimaControllal ezek a tónusú tetőcserepek közel 60 százalékkal kevesebb infravörös sugarat nyelnek el. Ezzel csökken a tetőtérre nehezedő hőteher, és növekszik a komfortérzet is. Ráadásul a Synus egyaránt jó választás építkezéshez és már meglévő héjazat cseréjekor is, legyen szó szinte bármilyen színről, amelyet esztétikusnak tartunk otthonunkkal.

Korábbi bejegyzésünkben azt mutattuk be, hogyan lesz a homokból, vízből, cementből és festékből betoncserép.