A bányától a háztetőig: hogyan készülnek a Terrán cserepek? 2. rész

Terrántető

Télen nincs is jobb, mint egy bögre forró tea társaságában elmerülni egy érdekes történetben. Így hát most mi is mesélünk, méghozzá a Terrán cserepek gyártásáról. Sorozatunk első részéből kiderült, milyen utat járnak be az alapanyagok, míg üzemeinkbe érkeznek. Most pedig lássuk, hogyan lesz a nyers betonból kész tetőcserép.

Ott hagytuk tehát abba, hogy a homok, cement, víz és festékanyag bekerültek a számítógép által vezérelt keverőgépbe. Ennek beállításait már eleve úgy adjuk meg, hogy az a legjobban megfeleljen a cseréppel szemben támasztott követelményeknek. De persze ha ilyenkor rápillantunk a formátlan, lágy betonmasszára, még nehéz elképzelni, hogy néhány órával később ellenálló és esztétikus betoncserép válik belőle. A gyártógépre kerülve azonban már látványosan formálódik az alapanyag.

A gép önmagában nem elég, ember kell a minőséghez

A gyártógépbe érkezve a körforgásban lévő palettákra simítják rá az előkevert és színezett nyers betont, ezeket a palettákat pedig egy vágószerkezet választja el egymástól. Ennek köszönhetően a betont nemcsak a megfelelő cserép formájára alakítják, hanem méretre is vágják. Mindezt az előre programozott, automatizált gépek végzik, de nem úgy kell elképzelni a dolgot, hogy elég csak reggel be-, este pedig kikapcsolni őket. Mivel fontos a késztermék magas minősége (mind a felület, mind az élek és a vastagság tekintetében), nélkülözhetetlen a humán munkaerő. Minden egyes lépés emberi felügyeletet és beavatkozást igényel, legyen szó az indításról, vezérlésről, megállításról, a véletlenszerű hibák kiszűréséről, megelőző karbantartásról vagy a változó körülményekre reagáló beavatkozásról. Éppen ezért az 5 munkaterületre osztott gyártósoron műszakonként 8-9 ember dolgozik folyamatosan, ehhez jönnek még a karbantartók, akiknek a jelenléte szintén elengedhetetlen.

A cserepek minőségét természetesen nemcsak a gyártósoron, hanem arról lekerülve is még egyszer ellenőrizzük. A végterméknek nagyon szigorú és előre meghatározott követelményeknek kell megfelelnie, a szilárdságot, a tömeget, valamint a méretet illetően egyaránt, hiszen a cserepeknek az üzemből kikerülve hosszú-hosszú évtizedekig kell óvniuk és díszíteniük a házakat, épületeket.

Színre színt: a klasszikustól a modern árnyalatokig

Azok a cserepek, amelyek kiválóan vizsgáztak a minőségellenőrzésen, a nyers oldali festőbe kerülnek, ahol festékszórással, meghatározott paraméterekkel és toleranciákkal visszük fel a környezetbarát festéket a még nyers felületű betonra, a félkész termékek pedig ezután a nagy körszárítóba kerülnek. A gép nevéből sejthető is, hogy itt mi történik: a nyers oldalról bemenő cserepeket tárolja, szárítja a megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett, kellő időn keresztül, amíg a cserép el nem nyeri a megfelelő szilárdságot és szárazságot. Ahhoz pedig, hogy a környezeti ártalmakkal szemben még ellenállóbbá váljon a cserép, nem csak egyszer festjük le. A körszárítóból kiérkezve leválasztjuk az immáron szilárd cserepeket a sablonokról: utóbbiak utaznak vissza a gyártósor elejére, a cserepek pedig tovább a szárazoldali festésre. Itt egy újabb speciális felületkezelést kapnak, amit szintén festékszórásos technikával visznek fel a cseréptípusnak megfelelő színben.

Cserépsablonok a futószalagon

És hogy milyen színekből áll a Terrán palettája? Az akril alapú vizes emulzióból elméletben bármilyen színt elő lehetne állítani, vagyis — bár ez függ a cserepek alapanyagától is — elviekben akár arany színben pompázó vagy éppen az eget idéző kék cserepeket is gyárthatnánk. A gyakorlatban azért a kínálat jóval szolidabb, hiszen a vásárlók többsége a klasszikusabb árnyalatokat keresi. Sokáig a vörös és barna színű cserepek domináltak a piacon, de az utóbbi években egyre népszerűbbek a szürke különböző árnyalatai, ezért az igényekhez igazodva a Terrán is bővítette színskáláját. A homogén színek mellett pedig a mediterrán és rusztikus stílus kedvelői is megtalálják a hozzájuk illő modellt, hiszen például a Ferrara árnyalat esetében a festék színével és adagolásával játszva egészen egyedi hatást kapnak a cserepek.

Természetesen, ahogyan a gyártósor többi munkafolyamatában alkalmazott gépek, a festő berendezés sem sokat pihen. Bár a gyárak kapacitása eltérő, egy nap alatt átlagosan 100-120 000 db cserép készül el az üzemekben, melyek felülete összesen 16 000 négyzetméter. Mivel minden cserép kétszer kerül festésre, így naponta 32 000 négyzetméternyi felületet festünk le – ami nagyjából 4 és fél focipályát tesz ki! Mindehhez pedig körülbelül 5-6 tonna festéket használunk fel, ami egy afrikai elefántbika súlyával egyezik meg.

Cserepek szárítása

Míg a körszárítóban 6-7 órát töltenek el a cserepek a teljes száradásig, a szárazoldali festést követően már csak 20 percet száradnak. A rövid pihenő után pedig már folytathatják is az útjukat. Hogy milyen állomások várnak még rájuk, mielőtt a megrendelőkhöz kerülnek, azt sorozatunk következő részében tárgyaljuk majd ki.

Nem olvasta még sorozatunk első részét? Kattintson!

Tetőfelújítás vagy -építés előtt áll, de még nem tudja, milyen színű cserepet válasszon? Korábbi bejegyzésünk segítséget nyújt abban, hogy megtalálja az Önhöz és otthonához legjobban passzoló árnyalatot, valamint összehangolja a tetőt és homlokzat stílusát.