További tévhitek a napelemes tetőcserépről

Terrántető

Korábbi bejegyzésünkben a Generon napelemes tetőcseréppel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket vettük sorra. Most folytatjuk a legtöbbször felmerülő kérdések megválaszolását.

A Terrán Generon tetőcserépbe integrált napelem abban egyedi megoldás, hogy minden cserép külön szolárpanelként működik, így tökéletesen belesimul a tető síkjába, ezzel különleges esztétikai megjelenést nyújt. Korábbi bejegyzésünkből megtudhattuk többek között, hogy nem melegszik túl a nyári forróságban, illetve arról is olvashattunk, hogy rendkívül ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben. Lássuk, milyen megválaszolandó kérdések merülhetnek még fel a Generonról.

Tévhit: Nincs még elegendő tapasztalat a napelemes tetőcseréppel

A napelemes tetőcserép egyedülálló a piacon, folyamatosan bővül felhasználóinak száma: mára közel 425 épületnél, 205.000 db beépített modullal bizonyított. A több ezer működő rendszer bizonyítja, hogy a technikailag kiforrott Generon termékelőnye valós piaci igényen alapul, és sikeresen ötvözi a Terrán évszázados tetőcserépgyártási tapasztalatát a mai kor technikai megoldásaival. A Generon iránt nagy az érdeklődés a szomszédos és néhány nyugat-európai országban, sőt már több külföldi kivitelezés is történt.

A Terrán Generon számos elismeréssel büszkélkedhet. Piaci bevezetését követően 2019-ben elnyerte a Construma Nagydíjat, ugyanebben az évben megkapta az E.On Energy Globe Awardot is: 150 pályázó közül a Generon bizonyult a leginnovatívabbnak. A floridai Energy CIO Insights magazin 2020-ban a Generonnal Európa legjobb tíz napelemtechnológia-szolgáltatója között ismerte el a Terránt. Szintén 2020-ban a napelemes tetőcserép Hazai Termék védjegyet kapott, hiszen a Generon modulok itthon készülnek és kerülnek összeszerelésre. A tavalyi évben pedig elnyerte a rangos Red Dot Termékdizájn díjat.

Generon

Cégünk több mint száz éves fennállása során mindig fontosnak tartotta, hogy saját fejlődése mellett a vevők és a szakma képviselőit is segítse, edukálja. Ennek a szemléletnek köszönhető például a Haladó Generon kivitelezői képzés is, melynek résztvevői elnyerték a Hivatalos Terrán Generon Kivitelező Partner titulust. A Terrán saját szakemberkeresőjén, az Ácskereső weboldalon, Generon specialista szolgáltatás segíti a megfelelő szakember megtalálását megyénkénti bontásban.

Sőt, a cég minőségbiztosítási célból a viszonteladókat szintén hasonló képzésben részesítette, így a Hivatalos Terrán Generon Értékesítő Partner hálózatba már csak szakmailag felkészült szakértők kerülhetnek be. Hazánkban már közel 200 ilyen kereskedő partnernél érhető el a termék.

Tévhit: Nem használható ki a teljes tetőfelület, és nem rakható fel több, egymással összefüggő tetőszakaszra a Generon

Azok az összefüggő tetőszakaszok használhatók ki, amelyek tájolása megfelelő. A tetőfelület széleitől és a tetőfelépítményektől legalább két cserépnyi (kb. 60 centiméternyi) távolságot el kell hagyni. Magyarországon az optimális elhelyezés a déli tájolású. 35 fokos hajlásszögű tetőkön lehetséges. Az optimális tájolástól való kisebb eltérés keleti vagy nyugati irányba nem jár vállalhatatlan termeléskieséssel, ahogy az sem, ha az optimális hajlásszögtől 5-10 fokos eltérés van. A Terrán Generon felrakható több, egymással összefüggő tetőszakaszra, csak azt kell szem előtt tartani, hogy azonos tájolású és hajlásszögű szakaszok köthetők egy áramkörre.

Tévhit: Felhős időben nem termel áramot

Tény, hogy a napelemek direkt napsütésben, 90 fokos beesési szögben, alacsony hőmérsékleten működnek a legjobban. Azonban felhős időben is termelnek, sőt akár 50-90%-os kihasználtsággal is képesek működni. A mai technológiák kifejezetten lehetővé teszik, hogy amikor a napelemek úgynevezett részterhelésen működnek, a modulok akkor is minél hatékonyabban üzemeljenek.

Generon, a napelemes tetőcserép

Tévhit: Már elkészült tetőre nem lehet felhelyezni a Generont

Van lehetőség a már elkészült tetőre felhelyezni, de csak abban az esetben, ha házunk koronája Terrán Rundo vagy Zenit tetőcserepekkel van fedve, mert a Generon kizárólag ezekkel kompatibilis.

Vállalatunk elkötelezett abban, hogy minden segítséget megadjon a tetőépítés vagy -felújítás előtt állóknak döntéseik meghozatalában. A tetőcserepek és az ereszcsatorna-rendszer mellett a Generonra is kérhetünk gyors, díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátor segítségével. A pontos ajánlathoz és tervezéshez természetesen szakértő segítsége szükséges.

Korábbi bejegyzésünkben sorra vettük, hogy miért éri meg a pénzét a Generon.