Új otthon, régi hiedelmek

Terrántető

Sok babona, fogadalom kötődik a szilveszterhez, újévhez, ugyanakkor számos hiedelem kapcsolódik a házépítéshez és az otthon fogalmához is. A lakóhelyünk legtöbbünk életének központi elemét jelenti, megvéd minket az időjárás viszontagságaitól, de teret ad az élet különböző aspektusainak, a fontos pillanatoknak, az örömnek és szomorúságnak egyaránt, így nem csoda, hogy több népszokás is kialakult vele kapcsolatban. Ezekből szemezgetünk most.

A babona tágabb értelemben egy olyan tévhit, amikor ok-okozati kapcsolatot alakítunk ki egymással nem összefüggő események között. A mindennapi életünkből is rengeteg ilyet ismerhetünk, ezek között akad olyan is, ami új otthonunkhoz kapcsolódik.

Az építkezés, vagy akár a költözés minden szempontból új fejezetet nyit számunkra, lezár egy meghatározó korszakot, és elindítja életünk következő szakaszát. Új helyen kell kialakítanunk mindennapjainkat, a boldog és szomorú pillanatok megélésének színtere is megváltozik. Ilyenkor reménykedünk benne, hogy az új lakóhelyünk fölött is szerencsésen állnak a csillagok.

Tippek költözéshez

A következőkben bemutatunk néhányat a szerencsehozó és a balszerencsét elűző babonák hosszú sorából. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a népszokások nem alkotnak egységes rendszert, az egyetlen közös pontot az új otthon kifejezés jelenti bennük, és nem is feltétlenül kell őket komolyan venni:

Pénzérme a ház alapjában

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy új otthon megépítésekor szokás a ház alapjába vagy a küszöb alá pénzérmét tenni. Az emberek úgy tartották, hogy ezzel biztosítják a lakók gazdagságát, mert így a háztartásban sosem fog kifogyni a pénz.

Kenyér és só jelképe

Egy másik elterjedt tradíció szerint költözéskor mindenképpen a sót és a kenyeret kell először bevinni új otthonunkba, mivel ezek jelképezik a vendégszeretet. A hiedelem alapján ez ízes életet ígér, és megóvja a lakókat az éhezéstől.

Otthonfelújítás

Megszámolni a sarkokat

Egy másik néphagyomány szerint az új ház elkészültekor meg kell számolni a sarkokat is, csak így biztosítható, hogy a lakásban eltöltött első éjszaka álma megvalósuljon!

Ne költözzünk esős napokon

Soha ne költözzünk csapadékos napokon, ha szerencsések akarunk lenni. Fontos megadni a módját a költözésnek is és, aprólékosan átgondolni minden mozzanatot.

Menyasszony átvitele a küszöbön

Az új lakásba vagy házba költözés minden pár számára jelentős és nagyon fontos mérföldkövet jelent, ezért óvatosan kell eljárni, nehogy elpártoljon tőlünk a szerencse. Egy új otthonba belépve a vőlegénynek ölben kell átvinnie menyasszonyát a küszöbön, így próbálva megvédeni őt a gonosz lelkektől, amik a hiedelem szerint a küszöb alatt várakozva lapulnak.

Költözés

Ott menjünk ki, ahol bejöttünk

Sok ház két bejárattal rendelkezik. Egy ír hagyomány szerint a jó szerencse érdekében a legelső nap csak azt az ajtót használjuk, ahol először beléptünk a házba. Ha valaki megszegi ezt a tradíciót, akkor bizony a balszerencse a nyomába szegődhet.

Megszokott minőség 2023-ban is

Ahogy az látható, rengeteg babona és népszokás kapcsolódik új otthonunk építéséhez vagy a költözéshez, mi azonban a több mint 100 éves fennállásunk során sosem bíztuk magunkat a szerencsére szakmai kérdésekben. Mindig tudatos gondolkodással, szilárd értékrenddel és az adott korszaknak megfelelő innovációkkal segítettük vásárlóinkat. Ezt a szemléletet szeretnénk képviselni 2023-ban is.

Korábbi bejegyzésünkben bemutattuk, hogy környezettudatos megoldásainknak és néhány hasznos tudnivalónak köszönhetően hogyan segítjük a felújítást.