Otthonfelújítási program nem csak családosoknak

Terrántető

Az ingatlantulajdonosok közel fele tervez korszerűsítést, a most futó napenergia program iránti élénk érdeklődés pedig azt mutatja, hogy egyre többen szeretnének élni a megújuló energiaforrások kiaknázásával. Azonban a legtöbb otthonfelújítási támogatás a gyerekes családoknak kedvez, de most úgy tűnik, még az idén elindul egy olyan energetikai korszerűsítési program, amely szélesebb körben lesz elérhető.

Ma már nem kérdés, hogy a korszerűsítés egyet jelent az ingatlan értéknövekedésével, a klímatudatossággal és bizonyos mértékű energiafüggetlenséggel is. Nyáron jelent meg a Raiffeisen Bank Zrt., a Klímapolitikai Intézet és a Mediaworks Hungary Zrt. közös felmérésének eredménye. A kutatásban közel 15 ezer ingatlantulajdonost kérdeztek arról, tervezik-e otthonuk korszerűsítését. A válaszadók közel fele tervezi otthona korszerűsítését, ugyanakkor 16 százalékuk csak kedvezményes hitel felvétele mellett tudná megvalósítani. A kivitelezést a megkérdezettek 40 százaléka önerőből szeretné megvalósítani, míg nagyjából minden harmadik tulajdonos állami támogatást venne igénybe.

Nem csak gyerekeseknek

Terran Hamuesgyemant Pr Generon Kep202403

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy milyen feltételekkel, milyen támogatások futnak jelenleg. Közös bennük, hogy a támogatások döntő többségét a gyermekek meglétéhez, számához, vállalásához kötik.

Kivételt képez ez alól a Napenergia Plusz Program, amelyre azok a magánszemélyek pályázhatnak, akik saját tulajdonú lakóingatlannal, valamint haszonélvezeti joggal, illetve lízingszerződéssel rendelkeznek. A pályázó a beruházás költségeinek maximum 66%-át, de legfeljebb 5 millió forintot igényelhet. A Napenergia Plusz Program iránt óriási az érdeklődés: múlt héten már tízezer felett járt a támogatási kérelmek száma, de az előregisztrációra több mint 27 ezren jelentkeztek. Ma már nem kérdés, hogy érdemes segítségül hívni a Napot. Azon túl, hogy a megújuló energiák használata ingatlanunk értéknövekedésével is együtt jár, az energiaárak ingadozása is abba az irányba mutat, hogy amennyire lehetséges, függetleníteni tudjuk magunkat az energiapiactól való kitettségtől. A napenergia iránti érdeklődést az is jól szemlélteti, hogy 2023-ban minden korábbi évnél többet, összesen 85 ezer darab, 50 kilowatt alatti teljesítményű rendszert telepítettek. 

Dji 0619

A Napenergia Plusz Program segítségével a Terrán Generon napelemes tetőrendszer is megvalósítható, ráadásul most már választhatunk is a fekete és a piros színű Generonok közül. Legyen fekete vagy piros a napelemes tetőcserepünk, minden egyes cserép külön szolárpanelként működik, kialakításának köszönhetően pedig tökéletesen belesimul a tető síkjába. A Generon RED a Terrán kínálatában található piros árnyalatú cserepekkel homogén felületet alkot, miközben energiatermelő funkcióval egészítik ki a tetőt. A piros Generon nem csak színében újdonság: egy olyan továbbfejlesztett réteggel készül, amely meghosszabbítja a termék élettartamát. 

Még az idén egy másik program is elindulhat

Várhatóan idén elstartolhat az új otthonfelúíjtási támogatás, amely már szerepel a kormány első féléves jogalkotási tervezetében. Ez a 2022-ben kivezetett és igen nagy sikerű otthonfelújítási program újabb változata lesz, várhatóan már nyáron elindulhat. A jogalkotási tervből az derül ki, hogy az ingatlanok energetikai korszerűsítésére lehet majd igényelni a támogatást, amelynek pontos részletei egyelőre nem ismertek. Az azonban valószínű, hogy jóval szélesebb kör tudja majd kiaknázni a lehetőséget, várhatóan igénybe vehetik majd azok az ingatlantulajdonosok is, akik nem nevelnek gyermeket és nem is terveznek vállalni. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) korábban úgy nyilatkozott, hogy legkésőbb márciusra várja a bejelentést, a program szakmai kidolgozása befejeződött, a források rendelkezésre állnak.

Korábbi cikkünkben arról olvashat, mit jelent, hogy az épületek zöld útlevelet és szervizkönyvet kapnak.