Zöld útlevelet és szervizkönyvet is kapnak az épületek

Terrántető

Az energia- és környezettudatos építészeti szemlélet már a tervezés fázisában is kiemelkedően fontos, sőt elvárható. A 21. században, a klímaválság idején megkerülhetetlen kérdés, hogy az építészeti örökség védelme mellett a zöldterületeinket is óvjuk, valamint olyan megoldásokat alkalmazzunk, amelyek a bolygónak sem ártanak.

Útlevél, szervizkönyv

Tavaly decemberben fogadták el az új építészeti törvényt, amely – többek között – azt a célt tűzte ki, hogy óvja a zöldfelületeket, elősegítse az energiatudatos, fenntartható építészetet. Ennek fontos eleme, hogy már a tervezés, építés, majd a használat során is arra kell törekedni, hogy a lehető legkisebb legyen az energia és a természeti erőforrások felhasználása.

Az épületeknek ezentúl az energetikai tanúsítvány mellett zöld útlevéllel és a teljes életciklusa alatt szervizkönyvvel is rendelkeznie kell. Utóbbi, vagyis a szervizkönyv – hasonlóan a gépkocsikéhoz – azt a célt szolgálja, hogy a minden karbantartással, felújítással, átalakítással, bővítéssel kapcsolatos információ dokumentálva legyen egy szervizkönyvben. A zöld útlevél pedig nem más, mint az épület teljes életciklusa alatt a zöld energia, zöld környezet és a tudatos zöld használat igazolására szolgáló okirat. Mindkét nyomon követési rendszer nagyfokú biztonságot jelenthet a vásárlóknak, de a tulajdonosoknak is ösztönző erővel bírhat. De ami a legfontosabb, hogy hozzájárulhat a zöld építészet még erőteljesebb jelenlétéhez. A zöldebb építőipar és az épületüzemeltetés pedig ma megkerülhetetlen kérdés lett, a fenntarthatóság kulcskérdés a tervezésben és a gyártási folyamatokban egyaránt. A Terrán elkötelezett a minél kisebb ökológiai lábnyom elérése mellett: nem egyetlen, de legfontosabb lépésünk ebben a saját fejlesztésű napelemes tetőrendszer megalkotása.

Már pirosban fényes és zöld

Terran Blog Februar Generonred 1920x1080 1

A Generon napelemes tetőrendszerrel a napenergiát hasznosíthatjuk egyedi megoldással. Minden cserép egy-egy szolárpanelként működik, kialakításának köszönhetően pedig tökéletesen belesimul a tető síkjába. Eddig a Generon egyetlen színben volt kapható, a Generon DARK tökéletes összhangot alkotott a sötét színű tetőcserepekkel. A szürke és fekete cserépfedések nagyon népszerűek, ám sokan a hagyományos téglavörös, valamint a piros árnyalatokat kedvelik, ezért számukra kezdtünk bele a színes Generon fejlesztésébe. Az idei évet pedig a Generon RED napelemes tetőcserép bevezetésével köszöntöttük. Így a napelemes tetőcserepek már a Terrán kínálatában található piros árnyalatú cserepekkel is homogén felületet alkotnak, miközben energiatermelő funkcióval egészítik ki a tetőt, és megőrzik annak hagyományos megjelenését. A piros Generon azonban nem csak színében újdonság, hiszen egy olyan továbbfejlesztett réteggel készül, amely meghosszabbítja a termék élettartamát. A Generon napelemes tetőrendszer – legyen sötét vagy piros színű  –  továbbra is kizárólag a Rundo és a továbbfejlesztett Zenit, új nevén Zenit Max tetőcserepekkel kompatibilis. A Generon napelemes tetőrendszer az egyéni előnyökön túl hozzájárul egy zöld jövő megteremtéséhez. Most már pirosban is.

Korábbi bejegyzésünkben a 2024-es év színtrendjeit mutattuk be.