Zöldtető már évszázadokkal ezelőtt is létezett

Terrántető

Reneszánszukat élik a zöldtetők világszerte, de ezek korántsem a modern kor találmányai. Olyannyira nem, hogy a világ egyik legrégebbi faépülete az első zöldtetők egyikével is rendelkezik, bár még  nem azokkal a klímavédelmi célokkal épült, amikkel napjainkban.

Zöld- vagy fűtető

Zöldtetőnek nevezzük az olyan, növényzettel borított födémeket, ahol a kert és a szigetelési rétegek szoros egységet alkotnak. A tetők növényzettel való borítása, zöldítése nem mai találmány: több évszázadra visszanyúló hagyományai vannak, főleg ott, ahol szélsőséges az éghajlat. Ez nem véletlen, hiszen északon fűti, délen pedig hűti a tető felszíni hőmérsékletét és így barátságosabb klímát biztosít az alatta lakóknak.

A világ egyik legrégebbi faépülete és egyben talán az első zöldtetők egyikével büszkélkedhet a Feröer-szigeteki Kirkjubøargarður településen található gazdaság háza. Az épület norvég uszadékfából épült és egykor a helyi püspök székhelyéül is szolgált. A gazdaság története egészen a 11. századig nyúlik vissza. Érdekesség, hogy 1550 óta a Petursson család lakja, immár 17 generáción át. Ma is itt élnek, igaz, ma már nem tulajdonosai, hanem bérlői a gazdaságnak, az épület pedig múzeumként szolgál. Kirkjubøargarður a világ egyik legrégebbi faépülete, legrégebben lakott farmja, sőt, talán a legrégebbi zöldtetőt is itt alakították ki. A kirkjubøargarður ház teteje mai értelemben természetesen inkább fűtetőnek nevezhető: fontos tulajdonsága, hogy télen, amikor ezen a vidéken igen hideg van, bent tartja a meleget, azaz remekül hőszigetel, sőt hangszigetelése is kiváló. Az éghajlat errefelé nemcsak hideg, hanem szeles is, a zöldtető ebben is segít, mivel egybefüggő, ezért nehezebb a szélnek belekapaszkodnia.

A tető funkciója sokféle lehet

Istock 912610766

A tető nemcsak védelmi szerepet tölthet be, hanem közösségi térként, különféle szolgáltatások helyszíne – koncertek, korcsolyapálya, spa, tetőkert – is lehet. A különféle megoldásokkal az épület energiafelhasználását, valamint a tető felszínének hőmérsékletét is csökkenthetjük. Tehát klímacélokat is szolgálhat. A teljesség igénye nélkül ilyen környezetünket védő megoldás például:

  • az olyan zöldtető, amely lényegében kertként funkcionál;
  • hűvös- vagy hidegtetők, amely az átlagosnál több napfényt ver vissza;
  • napelemek, például a Generon napelemes tetőrendszer.

Egy nemrégiben készült kutatás azt vizsgálta meg, hogy ez a három tetőtípus egymáshoz képest hogy teljesít a hőmérséklet és az energiaigény – elsősorban is a légkondicionálók villamosenergia-fogyasztásának – mérséklése tekintetében. A kutatás ugyan Chicagóban készült, de számunkra is hasznos következtetésekkel jár.

Az elemzés szerint a hagyományos kialakításhoz képest mindhárom típus érezhetően csökkentette a tetőn a felszínközeli hőmérsékletet és a légkondicionálók áramfogyasztását a legmelegebb nappali órákban. A hűvöstetők 1,5 Celsius-fokkal mérsékelték a hőmérsékletet a tető szintje felett két méterrel, a zöldtetők 1,2, a napelemes tetők pedig 0,6 Celsius-fokkal tudták redukálni a felmelegedést. A légkondicionálók áramfogyasztását ugyanebben a sorrendben 16,6%-kal, 14%-kal, illetve 7,6%-kal csökkentették.

Terran Generon 22 41

A napelemes tetőrendszer azonban nem csupán visszafogja a felmelegedést, de tiszta energiát is termel. A Terrán Generon a tetőcserép felületére, a héjazat síkjába épített napelem egyedi megoldást jelent a tetőcserépre és a szolárrendszerre együttesen. Minden cserepe külön szolárpanelként működik, tehát egyszerre tölti be a védelmi funkciót és hasznosítja a Nap energiáját. Kialakításához nem kell külön tartószerkezet, nincs szükség a tetőhéjazat áttörésére, a rendszer vízzárása is tökéletesen biztosított. A Generon napelemes tetőrendszer rendkívül ellenálló az időjárás viszontagságaival – jégesővel, széllel – szemben, ez pedig egyre fontosabb kérdés, hiszen a klímaváltozás szélsőséges időjárást produkál, sok csapadékkal, szelekkel, ha nem is annyira, mint Kirkjubøargarðurban.

Korábbi bejegyzésünkben azt vettük sorra, hogy védhetjük házunkat a vihar ellen.