Így védjük házunkat a vihar ellen

Terrántető

A klímaváltozás egyik hatása, hogy egyre szélsőségesebb időjárási jelenségeket tapasztalunk. Nem ritkák a heves esőzések, szélviharok, jégesők. Ezért még az eddigieknél is fontosabb, hogy épületeinket megvédjük és a tetőknek megfelelő viharállóságot biztosítsunk.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) nyáron kiadott közleménye szerint idén júniusban másfélszer több kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, mint egy évvel korábban. Mindössze néhány hét alatt a viharok olyan mértékű ingatlankárokat okoztak, hogy a biztosítók kifizetései elérték a 3,5 milliárd forintot.

A globális felmelegedéssel változik az időjárás

A klímaváltozás egyik nem kívánt hozadéka, hogy időjárásunk változik és megszaporodtak a szélsőséges jelenségek. A fokozódó szélviharok, villámárvizek, heves esőzések és jégesők ma már egyáltalán nem számítanak ritkaságnak. Magyarország mérsékelten szeles vidéknek számít az átlagos szélsebesség alapján. Hogy hol és mikor számíthatunk szélviharokra, az a korábbi évtizedekben lokálisan és évszakokat tekintve is jól körülhatárolható volt: a Balaton, a Bakony és Kisalföld térségére volt leginkább jellemző, valamint a tavaszi és téli hónapokra. Viharosan szeles napok évente átlagosan 33 alkalommal fordultak elő.

A globális felmelegedés azonban felboríthatja ezt a trendet, tovább fokozhatja az extrém szeles napok számát, főként akkor, ha nem csökkentjük megfelelő mértékben az éghajlatot felmelegítő gázok kibocsátását. A széllökések és a hozzájuk kapcsolódó viharok növekedése azzal jár, hogy egyre nagyobb anyagi és gazdasági károk keletkeznek Közép-Kelet Európában, így hazánkban is. Még a legoptimistább forgatókönyvek szerint is mintegy 10-17 százalékkal emelkedni fog a szélviharok száma. A melegedő légkör hatására jellemzőbb lett a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, a zivatarok és a villámárvizek, nem ritkán orkán erejű szelekkel kísérve. Ahhoz, hogy otthonunk melegét megőrizzük és családunk biztonságát ne kockáztassuk, összegyűjtöttük a viharbiztos tető legfontosabb szempontjait.

Viharálló tető

Természetesen eddig is fontos volt, hogy épületeink megfelelő védelmet nyújtsanak az időjárás viszontagságaival szemben, de most a gyakoribb extrém jelenségek még égetőbb kérdéssé tették a viharbiztonságot.

Terran Zenit Moon Climacontrol Ref

A viharkárok egy része megelőzhető többek között azzal, ha a tetőfedéshez minőségi cserepeket alkalmazunk, amelyek szakszerűen kerülnek rögzítésre, gondoskodunk a tető vízszigeteléséről, a csapadék elvezetéséről a jól megválasztott ereszcsatorna-rendszerrel. A viharbiztonság sokkal inkább szemléletbeli, mint anyagi kérdés: néhány ezer forint ráfordítással, a megfelelő kiegészítő elemek beépítésével jelentősen növelhető egy tető biztonsága. A megfelelő súlyú tetőfedő anyag is lényeges szempont, a Terrán cserepei betonból készülnek, így viharállóságuk kiváló. Fontos, hogy a tető bizonyos szakaszain létrejövő szélörvények emelőerejét a cserepek rögzítésével ellensúlyozzuk. A megfelelő kiegészítő elemek beépítésével – például viharkapocs, egyszerű csavarok, vágott cserép rögzítők, hófogók – jelentősen növelhető otthonunk viharbiztonsága. A tetőcserepek tartósságát fokozzák a különféle felületkezelési eljárások. A Terrán betoncserepei négyféle felületkezeléssel kaphatók (ColorSystem, Elegant, Resistor és a ClimaControl). Ezekkel a prémium eljárásokkal a cserepek a fokozott színvédelmen túl ellenálló, kemény, kiváló kopásállósággal rendelkező felületet kapnak.

A Generon is rendkívül ellenálló

A viharbiztonság a Terrán Generonnál is alapkérdés és elvárás. Talán azt gondolnánk, hogy a napelemes tetőrendszer érzékeny és jobban megviselik a szélsőséges időjárási viszonyok, de ez egyáltalán nem így van. A Generon kifejezetten ellenálló a jégesővel, széllel szemben, edzett üveglapjai maximális védelmet nyújtanak a mechanikai behatásoktól is. A napelemes tetőrendszer a minősítési eljárás során ugyanazon a törésteszten esik át, mint a nagypaneles rendszerek: meghatározott magasságból acélgolyókat zúdítanak a napelemre, ezzel is demonstrálva azt, mintha jégesőnek lenne kitéve.

Terran Generon 22 51

A Generon ráadásul nem csupán a zöldenergia-termelésben jelent saját alternatívát, hanem a tető síkjába illeszkedve különleges esztétikát is kölcsönöz házunknak. Kialakításával nincs szükség a héjazat áttörésére, így nem sérül a tető védelmi funkciója, ami szintén sokat számít otthonunk biztonsága szempontjából.

Korábbi bejegyzésünkben arról olvashat, vajon átírja-e a mesterséges intelligencia a tetőfedés szabályait.