Prémium minőség kiemelt ellátásbiztonsággal

Terrántető

Homok – az egyik legfontosabb alapanyaga a betonnak, így cserepeinknek is. A több mint száz éves, magyar tulajdonú Terrán saját bányája egyszerre garantálja a megfelelő mennyiséget és minőséget, ráadásul a lokális nyersanyag biztosítása környezetünk szempontjából is kedvező.

Kavicsot hazánkban építési célra a 19. század végén kezdtek termelni, de az első világháborúig leginkább csak a folyók medréből emelték ki. A két világháború között szinte minden nagyobb termelőhelyen megnyitották a mai kavicstavak elődeit. A II. világháború után az újjáépítés miatt sok építőanyagra volt szükség, így egyre több magánkézben lévő kavicsbánya nyílt meg. Ezeket 1949-ben államosították, majd az 50-es években egy vállalattá vonták össze. Az állami cégek által termelt mennyiség azonban nem volt elegendő, így sorra nyíltak meg például a termelőszövetkezetek bányái.

Kavicsbánya

Az építkezések, közlekedési beruházások kivitelezéséhez egyre több kavicsra, homokra van szükség. Csak az építőiparban világszerte évente 40-50 milliárd tonnányi homokot használnak fel, hiszen különösen fontos szerepet tölt be a betongyártás során. Így talán nem is olyan meglepő, de a homokhiány egy létező probléma.

40 évre elegendő nyersanyag

A Terránnak kiemelten fontos, hogy minden körülmények között biztosított legyen az alapanyag-ellátottság, külső tényezők – legyen az válság vagy általános alapanyaghiány – ne befolyásolják betoncserepeink mennyiségi és minőségi kívánalmait.

A gyártási folyamat a bányából indul, hiszen a cserepeink egyik legfontosabb alapanyaga a homok. Immár négy éve vásároltuk meg a dél-pesti régióban található kavicsbányánkat, így nem csupán a megfelelő mennyiséget, és a magas minőségű alapanyag folytonosságát biztosítottuk be, de nagymértékben megkönnyítettük a gyártást is. Ráadásul olyan technológiai fejlesztések is történtek, amelyekkel sokkal magasabb minőségben, stabilan tudjuk kiszolgálni a vásárlói igényeket. Ezzel a Terrán 40 évre biztosította nyersanyag-ellátottságát.

Gyártási folyamat alapanyaga

Mivel természetes tulajdonságai miatt a homok összetétele folyamatosan változó, nem mindegy, honnan érkezik az alapanyag, milyen állomásokon, ellenőrzéseken megy keresztül, mire kész betoncserép lesz belőle. A precíz technológiának köszönhetően a végtermékek, azaz a betoncserepeink minőségét nem befolyásolja a homok természetéből adódó változó összetétel. Az alapanyagok útjának minden egyes állomásán a legmodernebb eszközök és eljárások ellenőrzik, és garantálják azt a prémium minőséget, amelyet száz éve képviselünk.

Prémium minőség a legmodernebb eszközökkel

Kisebb ökológiai lábnyom

A Terrán mindig is prioritásként kezelte, hogy teljes működése során ne csak a magas minőséget garantálja, hanem környezettudatos megoldásokat válasszon. Azzal, hogy helyben, saját bányánk biztosítja az alapanyagot, a szállítás lényegesen kisebb ökológiai lábnyommal jár, és ezzel környezetünk védelméért is teszünk.

Hogy mennyire komoly folyamatokon megy keresztül a homok, mielőtt betoncserépként a vásárlókhoz kerül, arról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Felhasznált források:

Tompa László: A kavicsbányászat története Magyarországon

Bodnár Erika: Negyedidőszaki kavicsüledékek hasznosításának tájképi hatása Kiskunlacháza környékén

https://greendex.hu/a-muanyaghulladek-potolhatja-a-hianyzo-homokot-az-epitoiparban/