Felkészülés a tavaszra: ezeket érdemes átnézni a házon

Terrántető

A tavasz beköszöntével nemcsak a kerttel tanácsos törődni, hanem a házunkkal is. Több mindent célszerű átvizsgálni a hosszú téli hónapok után, hogy az esős, szeles, szeszélyes április ne okozzon meglepetést és károkat otthonunkban.

A belső terek tavaszi nagytakarításán bizonyára már túl vagyunk, ám fontos, hogy a házunkat kívülről is szemügyre vegyük. Mutatjuk az 5 legfontosabb tavaszi teendőt, hogy nyugodtan induljon ez az évszak is.

Ereszcsatorna

A téli csapadék, fagy, letört gallyak megakadályozhatják a víz elfolyását. Szükségünk lesz egy stabil létrára és jó, ha nem érezzük kényelmetlenül magunkat a magasban. Ha bizonytalanok vagyunk, hívjunk inkább szakembert! Ha mégis magunk takarítjuk az ereszcsatornát, akkor szükségünk lesz kesztyűre, szemeteszsákra, hogy a téli hónapok alatt felgyülemlett faágakat, leveleket, törmelékeket összegyűjthessük. Az ereszcsatorna takarítása együtt jár azzal is, hogy ellenőrizzük nem keletkezett-e sérülés. Vizsgáljuk meg az ereszcsatorna lejtését és rögzítéseit: elég szilárdan tartják-e az elemeket. Ha nem ezt tapasztaljuk, mindenképp érdemes szakembert hívni segítségül.

Nyílászárók

Az ablakokat is érdemes kicsit átvizsgálni. Nézzük meg a keretet, a tömítést, a vasalatokat és magát az üvegbetétet is. A nyílászárókat mindenképp a gyártó által ajánlott tisztítószerrel kezeljük. A vasalatoknál azért érdemes időközönként a gondos ápolás, hogy megakadályozzuk a rozsdásodást. Ha úgy ítéljük meg, hogy a nyílászárókat csiszolni, a hézagokat tömíteni kell, hívjunk szakembert.

Közmű csatlakozások

Azaz a gáz, villany- és vízvezetékek csatlakozását nézzük meg. Ez azért nagyon fontos, mert ha például a vízvezetéken lyukak, repedések keletkeztek, akkor előfordulhat, hogy a víz bekerül a falszerkezetbe.

Az épület közelében található fák

Amennyiben a házunkhoz közel találhatóak magas fák, mindenképp ellenőrizzük, hogy nem érintkezik-e a ház tetejével, cserepeivel, esetleg vezetékekkel. Ha úgy ítéljük meg, hogy belógó ágak veszélyeztetik a tető épségét, akkor mindenképpen hívjunk szakembert, aki eltávolítja az ágakat. Ellenkező esetben ugyanis egy nagyobb szél vagy vihar akár szerkezeti kárt is tehet az épületben, a tetőn vagy az ablakokban.

Tetőcserepek

Vessünk egy pillantást a tetőcserepekre is! Figyeljük meg, hogy látunk-e hiányt, elmozdulást, törött, meglazult cserepet, mohásodást vagy foltokat a cserepeken. Nagyjából ötévente a tetőt is érdemes egy nagyobb takarításnak alávetni. Természetesen a legbiztonságosabb megoldás, ha ehhez szakember segítségét vesszük igénybe, aki nagynyomású víz használatával alaposan lemossa a cserepeket, majd több rétegben kezeli a felszínét, UV védelemmel, vízlepergetővel látja el. Ha alkalmasnak gondoljuk magunkat a tetőcserepek takarítására, akkor egy magasnyomású mosóra lesz szükségünk, amelyet legegyszerűbben kölcsönzőből szerezhetünk be. Ha megszabadultunk a cserepeken lévő szennyeződésektől, akkor alga-és gombaölő szereket is alkalmazhatunk.

Ha a cserepek nincsenek jó állapotban, esetleg régiek, akkor előfordulhat, hogy új cserepezésre van szükségünk. Ebben az esetben érdemes olyan tetőcserepet választanunk, amely felületkezelt, így kiváló kopásállóságot és magas színvédelmet biztosít. A Terrán tetőcserepei négyféle felületkezeléssel kaphatók, amelyek hosszú ideig garantálják otthonunk védelmét.

A gazdaságos tetőcserép

Renovaplus Natur 2019

A Terrán leggazdaságosabb cserepének a Renova Plust tartják. A termékcsalád a legjobb árban garantálja a magas minőséget, kompromisszumok nélkül. A Renova Plus formája klasszikus hullámos, így a legtöbb épülethez tökéletesen passzol, ráadásul tömege is ideális a tetőfelújításhoz. Négyféle színben (tégla, natúr, sötétbarna és fekete) érhető el, ColorSystem felületkezeléssel, amely nemcsak a kopásállóságot, hanem a színvédelmet, annak mélyebb tónusát is biztosítja. A Terrán 50 év garanciát vállal a Renova Plus tetőcserepekre, hiszen tetőt egy életre választunk.

A legkönnyebb tetőcserép

Felújításnál különösen fontos, hogy a már meglévő tetőszerkezet elbírja-e az új tetőcserepeket. A Terrán Synus tetőcserepe kevésbé terheli a tetőszerkezetet, valamint prémium felületkezelési eljárásokkal is rendelkezik. Könnyű, de erős: éppen ebben rejlik a népszerűsége. Szerkezetében tömör, ugyanakkor súlya könnyű, így bátran választhatják azok is, akik építkeznek, de azok is, akik már meglévő tetőt újítanak fel. Mindenki – aki a klasszikust kedveli és az is aki, a modern megoldásokat –  megtalálja álmai színét, hiszen a Synus kilenc árnyalatban elérhető. A Terrán legkönnyebb cserepe négyféle felületkezelési eljárással érhető el. Az Elegant elegáns megjelenést ad a tégla, a sötétbarna és a fekete Synusoknak, a ColorSystem a meggypiros és mogyoróbarna cserepek színét teszi mélyebb tónusúvá, a Resistortól finom, sima kidolgozottságúak, ellenállóbbak lesznek a Mocca, Korall és Carbon cserepek. A ClimaControl felületkezelés pedig a Moon cserepeknél csökkenti a héjazat felmelegedését, így a tetőcserepek közel 60%-kal kevesebb infravörös sugarat nyelnek el. A Terrán a Synus tetőcserepekre is 50 év garanciát vállal, hogy egy életen át biztonságban tudjuk otthonunkat.

Korábbi bejegyzésünkben a 2024-es év szín trendjeit mutattuk be.