4 tipp, hogyan érdemes megválasztani a ház stílusát

Terrántető

A 2024-es házépítési, felújítási trendek egyértelműen a környezettudatosság és a fenntarthatóság irányába mutatnak, akár az anyagokat, akár a színeket vizsgáljuk. Lássuk, melyek azok a legfontosabb 2024-es irányvonalak, amelyek dominálnak a ház stílusának megválasztásában.

Otthonunk harmóniáját nemcsak a színek és a formák határozzák meg, hanem a burkolatok megválasztása, a kert rendezettsége, az épített környezet és a zöldfelületek aránya is. Az idei évet egyértelműen befolyásolja a klímaváltozással járó felelősségtudat, azaz a zöld és a fenntarthatósági kérdések. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy építkezés vagy felújítás során a legfontosabb szempontok egyikévé lépett elő, akár az építő-, burkolóanyagokat, akár a színeket vagy a kertrendezést vizsgáljuk.

tetőcserép és térkő

Színek

Ahogy már korábbi bejegyzésünkben is írtunk róla, a színtrendekben a természetre reflektálnak az irányzatok. Erősen dominálnak a zöldek – a borsótól a mentáig –, a föld, valamint a kék árnyalatai. A trendszakértők listáján a nyugtató hatású, letisztult tónusok a természetet szimbolizálják, a békés együttélést hangsúlyozzák, ráadásul a legtöbb helyiséghez illenek, időtállóak, olyanok, mint a „kis fekete” ruha: soha nem mennek ki a divatból.

Okosotthonok

2024-re otthonaink tervezését, kialakítását a digitális eszközök elterjedése és a környezettudatos szemlélet ötvözete jelentősen befolyásolja. Az okos megoldások nem csupán az életminőséget javítják vagy könnyítik meg a hétköznapokat, hanem nagymértékben hozzájárulhatnak az energiahatékonysághoz is: például a hőmérséklet szabályozásával vagy a világítás automatizálásával felelősséget vállalunk a bolygónk iránt, visszaszorítjuk a pazarlást. Mindez azt is jelenti, hogy otthonaink megtervezése során minden eddiginél jobban tükröződik a személyes preferenciánk, ezzel összefüggésben pedig megjelenik az az igény is, hogy a felújítás, építkezés során olyan hosszú távú döntéseket hozzunk, amelyek a környezetnek sem ártanak.

Tetőcserép Térkő Kombináció

Megújuló energiaforrások

A környezettudatos szemlélet a megújuló energiaforrások felé irányítja a figyelmet. Kézenfekvő megoldás segítségül hívni a szelet vagy a Napot, hogy tiszta energiákból fedezhessük otthonaink villamosenergia-szükségleteit. A magyarországi napelemes erőművek teljesítőképessége tavaly minden rekordot megdöntött, és lendületes térnyerése idén is folytatódik. A Terrán napelemes tetőrendszere az idei évtől már pirosban is zöld megoldás: a Generon RED egy továbbfejlesztett változata a korábban fekete színben elérhető szolárcserépnek. A Terrán Generon – immár legyen DARK vagy RED – tökéletesen belesimul a tető síkjába, egyszerre tölti be a védelmi funkciót és hasznosítja a Nap energiáját.

Környezetbarát anyagok használata

Mind otthonunk belső, mind külső tervezésekor szintén alapvető igény ma már a környezetbarát anyagok használata. Nem csupán a természetre gyakorolt hatása, hanem különleges esztétikája és a tartóssága miatt is. Ilyen egyedi hangulatú és időtálló megoldás a beton. Az ókor óta ismerjük és alkalmazzuk, így már több ezer éve bizonyít. 

beton előnyei

Tervezésekor érdemes a tetőcserepet és a térkövet összehangolnunk, hogy otthonunk horizontja különleges és harmonikus legyen. A beton kitűnő választás, hiszen természetes anyagok alkotják, tömör, így vízzárósága vitathatatlan, a csapadékot tökéletesen vezeti el. Nagy teherbírású: súlya mindent kibír. Színállandóság és sima, tartós felület jellemzi. 

Amennyiben úgy döntünk, hogy kertünk kisebb-nagyobb területét leburkoljuk, fontos kérdés, milyen anyagok veszik körbe otthonunkat, és ezek mennyire terhelik a bolygót. A Terrán és az SW Térkő közösen megalkotott kollekciójának minden egyes tagja betonból készül, így megjelenését és funkcionalitását tekintve is a legjobb választás.

Tetőcserép Térkő Terrán Sw

Napséta fantázianevű kombinációnk a környezettudatosság és a magas esztétikum jegyében a Generon napelemes tetőrendszer ragyogó, sötét színét társítja a szürkés színvilágú Solymoskő Felhő – Hajnal – Alkony, valamint Hernádkő Holdeső térköveivel. Azoknak, akik a modern, sötét árnyalatokat kedvelik, a Holdugrás párosításaiban találhatják meg elképzeléseiket: a Maroskő Holdeső, valamint a Solymoskő Felhő – Dobogókő Hajnal térkövek és a Zenit Max Gránit szürke eleganciája tökéletes választás. 

Ha a rusztikus báj illik hozzád inkább, akkor Kráterszökkenés kollkeciónkban a mediterrán érzésvilágú, finom, hullámos vonalvezetést sárgás, barnás, vöröses színekkel ötvözheted: a Coppo Ferrara tetőcserepeket a Maroskő Kagyló vagy Tokajkő Pince térkövekkel.

Inspirálódj velünk, látogass el az Az otthon horizontja oldalra!