A modern technológiák és a beton találkozása

Terrántető

Mindenki számára fontos, hogy a háza ékének és egyik jelentős védelmi központjának tervezett tető biztonságot nyújtson egész életében. Tudja meg, hogyan támogatja ezt a célt a betonból készült tetőcserép és a legmodernebb gyártástechnológia találkozása!

Beton alapanyagú tetőcserepet már az 1900-as évek elején is gyártottak, igaz, ekkor még kézi erővel. Speciálisan kialakított asztalon, fém sablonra préselték izomerővel a földnedves betonkeveréket. Ehhez egy több kilós fém öntvényrudat használtak, melynek kialakítása az elkészíteni kívánt tetőcserép profiljának megfelelő volt. Ezzel a rúddal tömörítették a formalemezre magát a betont. A préselés ereje rendkívül fontos a végtermék szilárdsága, tartóssága miatt, így ez a munka komoly fizikai erőt kívánt.

A beton az egyik legnagyobb mértékben időtálló nyersanyag, amely számos pozitív tulajdonsággal bír. Vízfelvétele minimális, tömörsége miatt alig szívja magába a nedvességet, ebből kifolyólag nem ingadozik a tető súlya, ami a szerkezetre is jótékony hatással van, illetve a fagyás-olvadás ciklusok váltakozása sem károsítja a cserepet. Teherbírása rendkívüli, emiatt nagy tömegű hó és jég sem okoz törést rajta, a héjazat megfelelő tömegével pedig a tető viharállósága, valamint a hő- és hangcsillapító ereje.

Az idén 100 éves Terrán a folyamatos, innovatív megújulás képességével ápolja és fejleszti egy mai napig 100%-osan magyar tulajdonban lévő, tradicionális családi vállalkozás alapjait. A technológiai fejlődés a tetőcserépgyártásban is jelentős volt, és a cég mindig élen járt ebben. Negyed évszázaddal ezelőtt eladásra kínáltak egy használt, félautomata cserépgyártó gépet Szlovéniában. Az akkor még bólyi kisüzem megvette ezt a hazánkban is ritkaságszámba menő berendezést, alkalmazottai számát tizenkettőre növelte, így 1995-ben már egymillió cserepet készítettek az új géppel.

Betoncserép-gyártás

Napjainkban a két hazai beton tetőcserépgyárukban működő technológia a legfejlettebbek közé tartozik. A gondosan válogatott alapanyagokból számítógép vezérelt keverőben áll össze a földnedves betonmassza, a receptúra konstans összetétele az egyik alapvető követelmény a magas termékminőség eléréséhez.

A cég 2020 június elején befejezte a 2008-ban átadott kunszentmiklósi gyáregység második, közel 3000 m2-es gyártóüzemének kivitelezését. Ennek köszönhetően a vállalat megduplázta a gyártókapacitást Kunszentmiklóson a folyamatos és gyors ellátásbiztonság fenntartása érdekében.

A Terrán legmodernebb gyártástechnológiájába minden eddigi tapasztalatát beépítette. A Magyarországon egyedülálló módon, három monoprofilú gyártósornak köszönhetően nincs szükség formaváltásokra, az automatizáltság szintjének növelésével tovább nő a hatékonyság.

Ráadásul a fejlesztések természetesen itt nem álltak meg. A fenntartható építészet egyik hazai alappillérének tekinthető Generon napelemes tetőcserép gyártására jelenleg is épül egy modern, a kor elvárásait messze meghaladó gyár Pécsett.

Szeretné tudni, hogy mikor érkezett el egész biztosan a tetőcsere ideje? Nézze meg bejegyzésünket!

Többet szeretne tudni arról, hogy hogyan válassza ki a legmegfelelőbb tetőfedő anyagot? Olvassa el cikkünket!