A valós tájékoztatás ereje személyes döntéseinkben

Terrántető

A Terrán a környezettudatos megoldások mellett abban is eltökélt, hogy hiteles tájékoztatást nyújtson olyan nagy horderejű kérdésekben, mint otthonunk felújítása vagy építése. A releváns információkhoz való hozzáférés talán soha nem volt annyira fontos, mint napjainkban, amikor álhírek, áltudományos magyarázatok, dezinformációk árasztják el a tájékozódni vágyó laikusokat.

A Stratégiai Párbeszéd Intézete és a Climate Action Against Desinformation (CAAD) koalíció éppen egy éve adott ki tanulmányt arról, milyen károkat okoznak a dezinformációk a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekben. Az álhírek elsődleges forrásai a közösségi médiumok, ahol nem csupán laikusok osztják meg véleményeiket, hanem szervezett akciókról is szó van, szándékos csúsztatásokról, a tudomány direkt aláásásáról.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a félretájékoztatás összetettebbé vált. Míg korábban a tagadás volt a jellemző, azaz a klímaváltozás nyílt elutasítása, addig ma már az emberi felelősség megkérdőjelezése, a megújuló energiaforrások szerepének lekicsinylése, illetve egyre gyakrabban úgynevezett zöldmosással (greenwashing) kapcsolatos reklámok árasztják el a közösségi média felületeinket. Hiába van tudományos konszenzus arról, hogy klímaváltozás zajlik, amiért elsősorban mi, emberek vagyunk felelősek, és így csakis mi tudunk tenni ellene, az álhírek és a szándékos félretájékoztatás óriási károkat okoz. A klímaálhírek nemcsak a felmelegedés elleni küzdelmet nehezítik meg, hanem személyes döntéseinket is erősen befolyásolják. Ezért minden eddiginél nagyobb jelentősége van a forráskritikának és annak, hogy az információkat hiteles, megbízható helyről kapjuk. Akár olyan kérdésekben is, mint otthonunk korszerűsítése, felújítása.

TetőtÉpítek: minden egy helyen

Amikor olyan kérdésekről kell döntenünk, amelyekben kevésbé vagyunk otthon, ráadásul hosszú évtizedekre hatással lesz az életünkre, akkor mindenki igyekszik a lehetőségeihez mérten tájékozódni. Azok, akik mostanában terveznek építkezni vagy felújítani a tetőforma, cseréptípus, tető-hőszigetelés mellett a környezettudatosság kérdésével is találkoznak, hiszen a klímaváltozás, a rezsiárak emelkedése, ingatlanunk értékének növekedése mind-mind erre irányítják a figyelmet. Ahhoz, hogy képbe kerüljünk, általában több platformot is használunk a tájékozódáshoz. Azonban döntéseinket jelentősen megnehezíthetik a dezinformációk, álhírek, főként olyan területen nehéz a forráskritika, ahol nem mozgunk otthonosan.

A Terrán számára kiemelten fontos kérdés a hiteles tájékoztatás, ezért TetőtÉpítek felületén minden kérdésre igyekszik választ adni. Ezen a platformon minél több releváns információval segíti a döntés meghozatalát, legyen szó napelemes tetőcserépről, ereszcsatornáról vagy cseréptípusról. A referenciafotók, videók, edukációs anyagok mellett kalkulátorok is segítenek a döntésben: a tetőcserepek, az ereszcsatorna-rendszer mellett a Terrán Generonra is kérhetünk díjmentes, nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátor segítségével.

Környezettudatosság a Generonnal, légiesség a Synussal

Terran Generon 22 44

A Terrán a hiteles tájékoztatás mellett kezdettől fogva lényegi kérdésnek tartja a környezettudatosságot. A klímaváltozás korszakában pedig még felelősebben viszonyulunk környezetünk védelméhez, ezért saját megoldást kínálunk a zöldenergia-termelésre a Generon tetőcseréppel, amely a Nap energiáját hasznosítja. A napelemes tetőcserép mind esztétikailag, mind kialakításában különlegesnek mondható. Minden cserép egy-egy szolárpanelként működik, a tető síkjába illeszkedik, így nem szükséges áttörni azt. A Generon edzett üveglapjai tökéletes védelmet nyújtanak a környezeti kihívásokkal szemben.

Synus Sotetbarna

A Generon napelemes tetőcserép kétségtelenül a Terrán legzöldebb megoldása, de beton alapanyaga is természetes, hiszen homokból, vízből, cementből (hevített, majd porrá őrült mészkő) és a színezéshez használt vas-oxidból áll. A betoncserép erős, és ha fontos szempont a könnyű súly is, akkor a Terrán Synus termékcsaládja a legjobb megoldás. A Construma-díjas ellenálló, légies Synus kilencféle színben és négyféle felületkezelési eljárással kapható, amelyekkel kiváló kopásállóságú felületet kapunk. A felületkezelések környezetbarát gyártási technológiával készülnek, nélkülözik az oldószert és az ammóniát.

Korábbi bejegyzésünkben arról írtunk, miért fontos a tetőcserepek felületkezelése, valamint részletesen bemutattuk a Synus négyféle felületkezelési eljárását.