Beépítené a tetőteret? Ezekkel a lépésekkel számoljon!

Terrántető

Korábban számos kisebb méretű faház, pajta épült abból a célból, hogy az állattartáshoz és/vagy a háztartáshoz szükséges eszközöket, felszereléseket tárolják benne. Később ezek a helyiségek a felesleges hulladékoknak adtak helyet, raktárként szolgáltak, így a lakóépület padlástere is. Azonban a föld- és ingatlanárak emelkedésével szűkültek a lehetőségek, ezért minden tulajdonos megpróbálja a lehető legtöbbet kihozni egy-egy területből.

Azt, hogy a tetőteret milyen mértékben tudjuk kihasználni, számos tényező befolyásolja, azonban a lehetőségek tárháza egyre szélesebb, így viszonylag könnyen kialakíthatunk egy számunkra kedves helyiséget, funkciótól függően.

Padlaster

Így lehet a tetőtérből hangulatos otthon

Lomtalanítás, takarítás

Az évtizedek során számos dolgot halmozunk fel a padlástérben, amelyeknek a tetőtér beépítésével új helyet kell találnunk. Első lépésben érdemes szortírozni a különböző tárgyakat, csoportosítani őket aszerint, hogy szükséges, felesleges, újrahasznosítható vagy más számára újrahasználható-e.

Azt, hogy mit hova sorolunk, nagymértékben segítheti, ha felülvizsgáljuk, hogy mikor használtuk utoljára. Fontos, hogy őszinte legyen magához. Ha valamit két éve nem vett elő a padlás mélyéről, arra nagy valószínűséggel már nem lesz szüksége. Azonban mielőtt kidobná, elajándékozná vagy eladományozná, gondolja végig, hogy milyen módon tudná értékesíteni. A különböző közösségi platformok kiváló lehetőségeket kínálnak arra, hogy megunt vagy számunkra haszontalan dolgainkon túladjunk. Ugyan nem ez a legidőtakarékosabb megoldás, viszont az egyik legkörnyezetkímélőbb módja a lomtalanításnak, emellett anyagi segítséget jelenthet a lakrész kialakításához a tetőtérben.

Szakemberekkel könnyebb

A tetőtér speciális adottságai okán érdemes lakberendező segítségét kérni, aki tanácsaival nagymértékben hozzájárul a terek maximális kihasználásához és a praktikus megoldások kivitelezéséhez. Azonban szerkezeti kérdésekben is érdemes szakemberhez fordulni, hiszen a tető elsődlegesen védelmi funkciót lát el. Megóv az időjárás viszontagságaitól, télen a hidegtől, nyáron a melegtől, valamint a nedvesség behatolásától, így megfelelő hő-és vízszigeteléssel kell, hogy rendelkezzen. Emellett a fényforrások, tetőtéri ablakok elhelyezése is fontos az életminőség szempontjából. A megfelelő tervezést követően a kivitelezés milyensége is lényeges: a tetőburkolat professzionális felhelyezése kulcsfontosságú a tető élettartamát tekintve.

Építési engedély

Magyarországon a tetőtér beépítése engedélyköteles, ezért a tervezést követően, valamint a munkálatok megkezdése előtt tervdokumentációt szükséges készíteni, amely alapján benyújtható az igénylés. A folyamat zökkenőmentes lebonyolításához válasszon megfelelő jogosultsággal rendelkező tervezőt, aki sokrétű tapasztalattal rendelkezik ezen a területen. Az átalakítás során felmerülhet a közműszolgáltatók illetékessége is, amennyiben az átépítés az előírt határértéknél nagyobb mértékű víz-, gáz- vagy áramfogyasztást feltételez. Amennyiben a kéményen is terveznek módosításokat, abban az esetben a FŐKÉTÜSZ-t is be kell vonni az eljárásba.

Padlaster Tervezes

A kivitelező

Ajánlás és referencia. Érdemes széles körű kutatást végezni, mielőtt kivitelezőt választunk magunknak. Legyen körültekintő! A legtöbbünknek a szakértelem mellett az ár az egyik legfontosabb tényező, de nem mindig a legkedvezőbb ajánlat a legmegfelelőbb. Kérdezzen, kérjen segítséget, menjen végig tételesen az egyes sorokon az ajánlatokban, hasonlítsa össze őket.

Ha megtalálta a megfelelő csapatot, a következő lépés a szerződéskötés. Enélkül soha ne vágjon bele építési munkálatokba. Fontos, hogy a szerződés részletesen tartalmazza az összes elvégzendő munka díját, a fizetés módját, az átvétel, jóváhagyás folyamatát, az átadás határidejét, a vállalt garanciákat, valamint a késedelmes, hibás teljesítéshez vagy meghiúsuláshoz köthető kötbér mértékét.

A valódi munka

Amennyiben érvényes szerződéssel és építési engedéllyel rendelkezik, belevághat a vágyott építkezésbe. Ne feledje, ha építésvezetőt is megbízott a munkálatok felügyelésével, abban az esetben is érdemes folyamatosan ellenőrizni az építkezést. A lakossági tetőtér építésének egyik legfontosabb eleme a tetőburkolat rekonstrukciója és annak szigetelése, bizonyos esetekben a teljes tetőfedés cseréje. Gondoljon a természetes fényforrások fontosságára is, így tetőablakok vagy átvilágító cserepek elhelyezésére. Amennyiben válaszfalakat, mennyezetet is építene a tetőtérben, a terhelés miatt leggyakrabban a gipszkarton merülhet fel alternatívaként. Igény esetén villany- és vízvezeték-szerelési munkálatokra is sor kerülhet, az enteriőr alap stílusát pedig a padló- és falburkolatok, a színek, valamint textúrák adják meg.

Padlaster Epites

Berendezés

Tekintettel arra, hogy a tetőtéri lakásokban található helyiségek nem mondhatóak átlagosnak, a lakberendezés igazán kreatív megoldásoknak ad lehetőséget. Legyen bátor, merítsen ihletet magazinokból, social media felületekről, szegje meg a szabályokat, így igazán különleges és egyedi otthont alakíthat ki magának. Ha pedig úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, forduljon lakberendezőhöz, így biztosan hosszú évekig élvezni fogja megújult környezetét.

Ötletre van szüksége ahhoz, hogyan érdemes berendezni otthonát, ha tetőtérben lakik? Inspirálódjon blogcikkünkből!

Hogyan kérhet szakszerű árajánlatot tetőfelújítás során? Nézze meg videónkat!