Drágaságom: hogyan lehet költséghatékonyan tetőt építeni az emelkedő árak mellett?

Terrántető

Az elmúlt évben drasztikusan elszálltak az építőipari árak, de ez nem jelenti azt, hogy a tetőfelújítási vagy -építési terveit is hagynia kell elszállni. Ha előrelátóan és következetesen tervez, még a jelenlegi bizonytalan helyzetben is biztos tető kerülhet otthonára.

Az otthonfelújítási és otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően minden korábbinál többen vágnának bele új ingatlan építésébe vagy a meglévő korszerűsítésébe. Ám egyre nagyobb számban vannak azok, akik csalódottan lemondanak erről, mert a tervezett munkálatok költségvetése olyan mértékben megugrott, hogy képtelenek finanszírozni.

Természetesen a nagyobb volumenű projektek esetében még inkább szembeötlő ez a hirtelen drágulás, egy komplett tető bekerülési költsége például majdnem a duplájára nőtt tavalyhoz képest. Bár a szakemberek munkadíja is folyamatosan kúszik felfelé (a tavalyi 6-8.000 Ft/m2-es kivitelezői ár helyett most 8-10, de a felújítási munkáknál inkább 12.000 Ft/m2-es árral találkozni), a legnagyobb áremelkedés az alapanyagok, különösen a faanyagok terén tapasztalható. Míg korábban a fa, a cserép és a munkadíj aránya nagyjából egyforma volt a tetőfedés költségvetésében, az utóbbi időben a faanyag lett a legdrágább tétel. Év elején körülbelül 100.000 Ft/m3 áron lehetett hozzájutni a tetőépítéshez szükséges faáruhoz, jelenleg viszont már 250.000 Ft a bruttó végfelhasználói ára. De az OSB faanyag még nagyobb mértékben, 200%-kal drágult. Ezek mellett szinte eltörpül, hogy a hőszigetelésért 40%-kal, a cserépért és bádogos anyagokért pedig átlagosan 20%-kal kell többet fizetni.

Nemzetközi folyamatok állnak a drágulás hátterében

Persze joggal merül fel a kérdés: mégis mi okozta ezt a minden korábbinál durvább és gyorsabb áremelkedést? Sokan az állami támogatásokat teszik felelőssé a drágulásért, mondván, hogy a hirtelen megnövekedett keresletnek köszönhetően emelkedtek ennyire az építőipari árak. Ez vitathatatlanul szerepet játszott benne, ám nagyobb részt inkább a nemzetközi piaci folyamatok tornázták feljebb az árakat. A világjárvány alatt jelentősen visszaesett a fűrésztelepek termelése, a kanadai konfliktus miatt az USA nem a szomszédból, hanem Európából vásárolt fát, az Ever Given hajó megfeneklése a világ egyik legforgalmasabb tengeri útvonalán pedig a szállításban okozott fennakadásokat. Mindezek hiányhoz és ebből adódóan a fa árának emelkedéséhez vezettek. Emellett a kereskedelmi konfliktusok miatt az acél ára is megugrott. Mindezt pedig tetőzte, hogy márciusban leégett a BASF németországi vegyianyag-gyára, hiszen az ott készülő adalékanyagokat Európa-szerte alkalmazták az építőanyag-gyártás során. És mivel a hazai építőipar meglehetősen importigényes, a nemzetközi trendek érzékenyen érintik a magyarországi árakat.

A megbízható tető építéséhez fontos a jó minőségű faanyag, a megfelelő szakember

Ugyan nemrég a kormány bejelentett néhány intézkedést (kiviteli korlátozás, állami elővásárlási jog, extra adó), amelyekkel az építőipari drágulást kívánják megállítani, piaci szakértők szerint éppen a nemzetközi folyamatok és az import miatt ezek nem igazán fogják elérni a kívánt célt, így a közeljövőben is drágulás, jobb esetben stagnálás várható az építőanyagok ára terén.

Az áremelkedés miatt sok építtető és felújító abban látja a megoldást, hogy ahol lehet, olcsóbb alapanyagokat választ. És mivel tető esetében a szerkezet faanyaga megkerülhetetlen, a héjazathoz, ereszhez szükséges elemeken szeretnének spórolni. Ám nem szabad abba a csapdába esni, hogy kizárólag az árat nézve választunk cserepet, mert ez sokszor a minőség rovására mehet. És lehet, hogy jelenleg olcsóbban megúszhatjuk a munkálatokat, a későbbiekben rá is fizethetünk, ha a rosszabb minőségű cserép miatt például nem megfelelő lesz a tető víz- vagy hőszigetelése, ellenálló képessége. Ráadásul, ha a tetőfedés összköltségét nézzük, a cserepek ára jelenti a kisebb volumenű tételt. Egy átlagos, 250 négyzetméteres tető ára összesen kb. 7,5 millió forint: ebből a munkadíj 3 millió forint, a faanyag 2,5 millió forint, a cserép és ereszcsatorna pedig 2 millió forint. Ha új építésű házról van szó, akkor a tető az összköltségek 10-15%-át adja, vagyis a cserepek ára még inkább elenyésző a teljes beruházást tekintve.

Magas árak, magas tető

Azoknak, akik nem szeretnének lemondani a magas minőségről, ugyanakkor a lehető legjobb áron kívánják beszerezni a tetőfedéshez szükséges anyagokat, ideális választás a Terrán Renova Plus tetőcserepe. A klasszikus, hullámos cserép tömegéből és anyagszükségletéből adódóan ideális tetőépítéshez, általa költséghatékonyan szépülhet meg a ház fedése.

Renova Plus, gazdaságos, minőségi tetőcserép

A cserépválasztáson túl az árak emelkedését például ki lehet védeni azzal is, ha – amennyiben tárolókapacitás rendelkezésre áll – előre beszerzünk bizonyos alapanyagokat. A faanyagot sajnos nem tanácsos hónapokig tárolni, mert vetemedhet, romolhat a minősége, de a tetőhőszigetelés, cserepek elemeit, a fém és műanyag kiegészítőket nyugodtan beszerezhetjük jóval a kivitelezés megkezdése előtt. Ez nem csak anyagi szempontból jó taktika, hanem azért is, mert így a tetőfedő is könnyebben tervezhet a munkával. A jelenlegi helyzetben ugyanis nem könnyű összehangolni azt, hogy egy időben érkezzenek meg a megrendelt alapanyagok, és szabaduljon fel a szakember a feladat elvégzésére.

A költségek szempontjából szintén nem elhanyagolható tényező, hogy milyen hajlásszögű tetőt álmodtunk meg. Ezért is fontos, hogy komplexen, rendszerben gondolkozva tervezzünk, kérjük ki szakértők (például statikus) véleményét. Az egyszerűbb tetőforma anyagszükséglete nyilvánvalóan kevesebb, és a kivitelezés is könnyebb, ezért a munkadíj is kedvezőbb. És ugyan manapság divatosabbnak számítanak az alacsonyabb hajlásszögű tetők, ezek szakszerű fedése nagyobb költséggel jár.

Magasabb dőlésszögű tető építésével csökkenthetőek a költségek

Minél kisebb ugyanis a dőlésszög, annál több cserépre van szükség, hiszen a sorok kellő átfedése csak így biztosítható. Alacsony hajlásszögű (25 fok alatti) tetőknél ezenkívül a csapadék megfelelő elvezetése is nagyobb kihívás, ezért szigorúbb az alátéthéjazatra vonatkozó előírás is. Emiatt drágább, vízzáró vagy vízhatlan tetőfóliát, valamint szegtömítő szalagot kell alkalmazni, esetenként szilárd zsaluzatra, több faanyagra, speciális szerszámokra és szaktudásra is szükség lehet, ezek pedig akár 50%-kal is növelhetik a tető bekerülési költségét.

Amennyiben ennek ellenére a modernebb megjelenésű, laposabb tetőhöz ragaszkodunk, a költségek szempontjából optimális sík helyett hullámos profilú cserepeket választani, mert ezek alkalmazásakor még alacsonyabb dőlésszög tartományban is megengedőbbek a tető rétegrendjére vonatkozó irányelvek.

Ha tehát tudatosan gondolkodunk, az építőipari drágulás ellenére sem kell elhalasztani a tetőmunkálatokat, és akár még idén szép, új tető alatt hajthatjuk álomra a fejünket.

Ahhoz persze, hogy a végeredménnyel maximálisan elégedettek legyünk, nem elég kiválasztani a minőségi anyagokat, pontosan tudnunk kell, hogy miből mennyire lesz szükségünk, és mindez mennyi költséget jelent majd. A Terránra ebben is számíthat ingyenes, online kalkulátor szolgáltatásainknak köszönhetően, amelyekről korábbi bejegyzésünkből tájékozódhat részletesen.