Hogyan éljük túl, ha tetőt cserélnek a fejünk felett?

Terrántető

Otthonunk egyik legfontosabb eleme a tető: egyrészt meghatározza egy ház látképét, és mivel dacol az időjárási körülményekkel, fontos, hogy jó állapotban legyen. Felújítására mégis sokan nehezen szánják rá magukat, mert az anyagiakon túl attól tartanak, hogy hatalmas felfordulással vagy akár beázással járnának a munkálatok. Ez azonban nem feltétlen van így!

Sajnos a magyarországi használt családi házak nagy részére igencsak ráférne a tetőfelújítás, mivel azok nem felelnek meg a kor műszaki követelményeinek. Egyre gyakrabban hallani a hírekben, hogy a szélsőségesebbé váló időjárás több és több otthonban okoz kárt, ahogy a párásodás, illetve hőveszteség problémája is sokszor az elavult tetőfedésben keresendő. Nem beszélve arról, hogy még mindig rengeteg házat fed hullám- vagy síkpala, amely az egészségre veszélyes azbesztet tartalmazhat. Sok palatető alatt élő család azzal nyugtatja magát, hogy ha az azbeszt nyugalmi állapotban van (tehát ha fent van a tetőn, és nem vágják, törik meg), akkor nem tud kiszabadulni a környezetbe, de egy újabb német tanulmány szerint a mindennapos kopással is kerülhet a levegőbe és a talajba azbeszt. Szerencsére a jelenleg elérhető állami támogatások nagy segítséget nyújtanak az otthontulajdonosoknak abban, hogy a komolyabb anyagi kiadással járó felújítási munkákat — úgy, mint a tető renoválása — is meg tudják valósítani. Már csak arról kell gondoskodni, hogy azok minél kevesebb kényelmetlenséggel járjanak.

Meglepetések helyett tervezzünk előre

Míg egy beltéri festést különösebb szakképzettség nélkül bárki képes elvégezni, a tetőfelújítás esetében jobb, ha szakemberre bízzuk a feladatot. Sőt célszerű már a tervezés folyamatában is szaktanácsot kérni, áccsal, statikussal konzultálni. Mindenképp fel kell mérni a jelenlegi tető állapotát, és meghatározni, hogy csak a héjazat vagy az egész szerkezet cseréjére van szükség. De ha csak az új héjazat a cél, akkor is fontos faktort jelent a szerkezet, hiszen egy zsindelytető lécezése az esetek nagy részében nem megfelelő a betoncserepek felhelyezéséhez. Persze gondolhatjuk, hogy a zsindelyhez képest nagyobb súlyú tetőcserepek gondot okozhatnak a tetőszerkezetben, de ez sem feltétlen igaz, mivel időtálló és erős betoncserepekből is léteznek ma már kifejezetten könnyű változatok.Ilyen például a Synus tetőcserép, mely könnyed súlyával jó választás lehet tetőfelújítás esetén.

Könnyű és tartós betoncserép

Azt is mindenképp beszéljük át szakemberrel, hogy a cserepeken túl milyen egyéb elemeket volna érdemes cseréltetni, beépíttetni a héjazatba, hiszen ma már minden téren korszerűbb megoldások érhetők el, mint mondjuk 20-30, vagy még több évvel ezelőtt. A legtöbb gyártó rendszerben kínálja a komplett tetőhéjazathoz szükséges kiegészítő elemeket (például alátétfólia, tető-hőszigetelés), sőt akár ereszrendszert is. Ez nemcsak megkönnyíti a kiválasztás folyamatát, de arról is gondoskodik, hogy a kivitelezés gördülékeny, a végeredmény pedig hibátlan legyen.

Muszáj átmenetileg elköltözni?

Ha tetőfelújításra gondolunk, a legtöbbünk egy olyan képet lát maga előtt, amin a ház teteje teljesen hiányzik, a lakótér ezáltal felülről nyitott. Az ácsok munkájának köszönhetően száll a por mindenhol, a tulajdonosok erre az időre kénytelenek máshol meghúzni magukat, és közben azon izgulnak, nehogy jöjjön egy nagy eső, és elázzon minden ingóságuk. Nos, ez a (rém)kép elég messze áll a valóságtól! A tetőfelújítás ugyanis általában a lakóteret nem érinti. De fontos tudni, hogy komplett tetőcsere esetén valóban szükség van a teljes tető eltávolítására, ami egy tetőtér beépítéses otthon esetében valóban azt jelentheti, hogy rokonoknál, barátoknál vagy akár Airbnb-n kell átmeneti szállást keresni. Amennyiben csak a héjazatot cseréljük, otthon is különösebb gond nélkül átvészelhetjük a munkálatokat. Sőt, kifejezetten hasznos lehet, ha legalább egy valaki végig a helyszínen tartózkodik, mivel a régi tető megbontása során felmerülhetnek váratlan kérdések, amelyekben a tetőfedő nem dönthet konzultálás nélkül. Persze a zajjal így is számolnunk kell.

Arra viszont héjazatcsere esetén is érdemes ügyelni, hogy a padlást lehetőleg szabadítsuk fel. Az itt tárolt holmik mehetnek átmenetileg a garázsba, vagy megkérhetjük a szomszédot, hátha nála elfér. Na, és persze ez remek lehetőség, hogy megszabaduljunk a régen nem használt, feleslegessé vált kacatoktól!

Tetőcsere télen? Miért ne!

A legtöbben nyárra szeretnék időzíteni a tetőmunkálatokat, abban bízva, hogy akkor nagyobb eséllyel lehet kifogni száraz, meleg időt. Az elmúlt éveket nézve azonban éppen nyaranta volt a legszeszélyesebb az időjárás, és a tél kifejezetten csapadékszegénynek mondható az ország nagy részén. Ezért nem szabad megriadni a téli, kora tavaszi tetőcserétől sem, ráadásul ebben az időszakban kevésbé zsúfolt a mesteremberek naptára.

A munkájukra igényes tetőfedők különben is részletekben haladnak a tetőn, egy nap csak annyi tetőfelületet bontanak le, amit még aznap vissza is tudnak fedni. Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy reggel a tető egy szakaszán leszedik a héjazatot, léceket, estére pedig felkerül az új hőszigetelés, és rá a tetőfólia, ami ellenáll a csapadéknak, szélnek és UV-sugárzásnak is. Így ha esetleg éjjel vagy másnap elered az eső, nem kell tartani a beázástól és hidegtől sem.

Tetőfelújítás tetőablakkal

Kritikus pont lehet ebből a szempontból, ha a régi a tetőablakokat is cseréljük, hiszen azokat a héjazattal együtt el kell távolítani, és csak az új cserepek felrakásakor építik vissza. Ha több szobában is tetőablakunk van, akkor célszerű szobánként, vagy legalább oldalanként haladni a felújítással. Az ablak bontása elkerülhetetlenül kosszal, törmelékkel jár, ezért a sorra kerülő helyiségben ajánlott összetolni, lefóliázni a bútorokat, 1-2 nap múlva pedig egy gyors takarítás után már vissza is lehet pakolni.

Látható tehát, hogy a tetőcsere közel sem jár akkora káosszal, mint elsőre gondolnánk. 1-2 hétig kell csupán együtt élnünk a felfordulással, utána viszont akár életünk végéig élvezhetjük az új tető nyújtotta előnyöket!

Még nem tudja, milyen stílusú héjazat borítsa otthonát? Korábbi bejegyzésünkben sorra vettük azokat a szempontokat, amelyek segítenek a döntésben.