Így készítsük fel a nyárra a tetőt

Terrántető

Egyre melegebbek a nyarak, ráadásul a klímaváltozás hatására a legforróbb napok még forróbbá válnak. Az, hogy melegebb és szárazabb nyarakhoz kell alkalmazkodnunk, alapjaiban változtathatja meg szokásainkat: nemcsak hétköznapi rutinjainkban, hanem otthonaink védelmében is.

Hőhullámok, forró otthonok

Egyre extrémebb mértéket ölt a forróság: június elején Görögországban több mint negyven Celsius fokot mértek, a hőség miatt lezárták az Akropoliszt és korlátozták a futárok tevékenységét is. De nemcsak Dél-Európában, hanem nálunk is különösen meleg van, hőhullámok várhatók júniusban, amikor a 30 fokot is elérheti egy-egy nap maximum hőmérséklete. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint a tavalyi nyár középhőmérséklete országos átlagban 21,6 fok volt, ami 0,8 fokkal magasabb az 1991–2020-as éghajlati normálnál. Arra kell berendezkednünk, hogy száraz és forró nyaraink lesznek, ami persze öröm lehet azoknak, akik szabadságukat töltik, nyaralni készülnek, ám van, amiben különösen tudatosnak kell lennünk. Ilyen például az épületek hűtése. Az otthonaik hőségét sokan klímahasználattal próbálják enyhíteni, a légkondicionálók azonban nem tesznek jót a bolygónak: több áramot fogyasztanak, mint bármely más háztartási készülék. Naponta több órán át működnek, a Nemzetközi Energiaügynökség statisztikái szerint 2050-re pedig csak légkondikkal annyi áramot fogyasztunk majd, mint ma Kína és India összesen. Az áramfogyasztás mellett a bolygót is melegítik ezek az eszközök, kétezerszer erősebb melegítő hatással bírnak, mint a szén-dioxid. Éppen ezért több országban is szabályozzák, hogy milyen alacsony hőfokra lehet beállítani a hűtést. Ahhoz, hogy nyáron otthonainkban elviselhető hőmérséklet legyen, bármivel is hűtünk, ha nincs megfelelő hőszigetelés az épületen, ártunk a Földnek és megnő a rezsiköltségünk is. Ezért nagyon fontos kérdés, hogy energetikailag korszerű legyen az épület, amelyben lakunk.

Barátságos klíma otthon: MediComfort tető-hőszigeteléssel

Folia Synus

A tető és a határoló falak találkozása a teljes épület hőszigetelése szempontjából kiemelt figyelmet kíván, ugyanis a hőhídmentesség szinte kivitelezhetetlen megfelelő hőszigetelés nélkül. Alapvető igény az otthonainknál, hogy télen bent tartsuk a meleget, nyáron azonban ne legyen forróság. A Terrán MediCOMFORT tető-hőszigetelő rendszere hosszú távon biztosítja otthonunk komfortos hőjét és energiahatékonyságát. A PIR anyagú hőszigetelés szarufák fölötti elhelyezése esetén felület folytonos, zárt hőszigetelő réteget kapunk, így kiküszöbölhető a hőhídhatás. A MediCOMFORT-nak különböző típusai vannak, amelyek alkalmazhatók felújításkor, tehát már meglévő épület esetében, valamint újépítés során is. A különböző típusokat ebben a cikkben mutattuk be részletesen.

Klímát kontrolláló tetőcserepek

A tetőcserepek minősége is nagymértékben befolyásolja, hogyan érezzük magunkat otthonunkban. A töredezett, mohás, meglazult cserepek nem töltik be a védelmi funkciót. Előfordulhat, hogy a teljes héjazat cseréjére van szükség. Ebben az esetben fontos kérdés a tetőcserepek súlya, hiszen egy már meglévő épület esetében a tetőszerkezetnek el kell bírnia az új cserepeket. Erre kínál megoldást a Terrán a Synus termékcsaláddal, amely a cégcsoport legkönnyebb tetőcserepe. A légies súly mellett azonban ellenálló és erős, éppen ebben rejlik népszerűsége is. A Terrán Synus tetőcserepe kevésbé terheli a tetőszerkezetet, kilencféle színben kapható, valamint prémium felületkezelési eljárásokkal is rendelkezik.

Az Elegant elegáns megjelenést ad a tégla, a sötétbarna és a fekete Synusoknak, a ColorSystem a meggypiros és mogyoróbarna cserepek színét teszi mélyebb tónusúvá. A Resistorral finom, sima kidolgozottságúak, ellenállóbbak lesznek a Mocca, Korall és Carbon cserepek. A ClimaControl felületkezelés pedig a sötét színű Moon cserepeknél csökkenti a héjazat felmelegedését, így a tetőcserepek közel 60%-kal kevesebb infravörös sugarat nyelnek el. Ezzel komfortos lesz a lakóotthonunk.

Ráadásul 2024. június 15-től a Synus ColorSystem és Elegant felületkezelésű termékek akciós áron, akár 30%-os* kedvezménnyel érhetők el. Az akciós ár minimum négy raklap, azaz 960 db Synus ColorSystem vagy Elegant felületkezelésű tetőcserép egyidejű, egy magyarországi szállítási címre történő megrendelésekor érvényes. Ráadásul a tetőcserepeket ráér kiszállíttatni később is, akár 2024. december 12-ig

(*A tájékoztatás nem teljes körű. További információkat a www.terranteto.hu/akcio weboldalon talál. A kedvezmény a Kalkulátor által az akciót megelőző 30 napban kalkulált árhoz képest értendő.)

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogyan érdemes megválasztani a ház stílusát.