Így lehet épületenergetikai szempontból hatékony a tető

Terrántető

Azon túl, hogy a tető nagyban meghatározza az épület stílusát és védelmet jelent otthonunk számára, épületenergetikai szempontból is fontos funkciót tölt be. Nyáron a meleg ellen véd, télen pedig nem engedi megszökni azt. A rezsiköltségek csökkentése mellett a tető-hőszigetelés a komfortérzetet is jelentősen befolyásolja.

Túl vagyunk a hideg őszi-téli időszakon, sokan mérleget vonnak a tavasz beköszöntével. A téli fűtésszámla vagy a klímavédelem is arra ösztönözhet, hogy alaposan mérlegeljük, érdemes-e tető-hőszigetelésben gondolkodnunk. Ma már az sem kérdés, hogy egy hőszigetelt ingatlan jobb pozícióból indul, ha értékesíteni kívánjuk. Az épületek energetikai minősítése akár hitelfelvételkor, akár adásvétel esetén mindenkit erősen foglalkoztat és befolyásol. Ha pedig építkezésbe fognánk, biztosan szembesülünk a kérdéssel: épületenergetikai szempontból mire érdemes figyelnünk.

Nem csak a lakótér fontos

Medicomfort022

Amikor építkezünk vagy felújítunk, nem csupán a belső lakótérrel érdemes foglalkoznunk, hiszen annak komfortosságát, a benne élők életminőségét nagyban befolyásolja az a szerkezet, amellyel körülvesszük. Igaz ez a padlásra vagy a beépítetlen tetőtérre is, nem csupán az épület külső falaira. Fontos kérdés, hogy nyáron ne legyen túl meleg a lakótérben, télen pedig ne legyen túlzott a hőveszteség. Ez nem csupán a pénztárcánk, hanem a bolygó miatt is fontos, a klímaváltozáshoz ugyanis a fosszilis energia felhasználása döntően hozzájárul. Bármivel is fűtünk és hűtünk, ha nincs megfelelő hőszigetelés az épületen, magunknak és a Földnek is ártunk. A tető és a határoló falak találkozása igen lényeges kérdés a teljes épület hőszigetelése szempontjából, a hőhídmentesség szinte kivitelezhetetlen megfelelő hőszigetelés nélkül.

MediCOMFORT: mindegy, hogy felújítunk vagy építkezünk

A Terrán MediCOMFORT tető-hőszigetelő rendszere hosszú távon biztosítja a komfortos és energiahatékony lakóteret. A kemény PIR anyagú hőszigetelés szarufák fölötti elhelyezése esetén felület folytonos, zárt hőszigetelő réteget kapunk. A PIR, a poliuretán egy továbbfejlesztett változata, amely a hagyományos poliuretán hőszigeteléseknél sokkal jobb fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkezik. A hab szerkezetét több milliárd zárt cella képezi. Ez ma az építőiparban használt egyik legkedvezőbb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező anyag: hővezetési tényezője 0,022-0,025 W/mK, a vastagságtól és kasírozástól függően.

A MediCOMFORT tető-hőszigetelő-rendszert PIR táblák alkotják, amelyek felső oldala az alátéthéjazatot képező tetőfóliával borított, a szélek mentén túlnyúló öntapadó sávval. Így a MediCOMFORT alkalmazásával egyszerre alakítható ki a hőszigetelés és az alátétfedés.

Dji 0619 1

A Terrán MediCOMFORT tető-hőszigetelő rendszerének különböző típusai egyaránt alkalmazhatók felújításkor, tehát már meglévő épület esetében, valamint újépítés során is.

Alacsonyabb páradiffúziós ellenállása miatt elsősorban meglévő tetők felújításához ajánljuk a MediCOMFORT Natúr PIR MV-t kiegészítő hőszigetelő rétegként, de új tetőknél önmagában is alkalmazható, szarufák feletti tető-hőszigetelés. 

A MediCOMFORT HD elsősorban meglévő tetők felújításához, kiegészítő hőszigetelő rétegként alkalmazható, de új tetőknél önmagában is kiváló szarufák feletti tető-hőszigetelés. 

A MediCOMFORT 022 új tetőknél alkalmazható. Mind a HD, mind a 022 MediCOMFORT páraáteresztő fóliával rendelkezik. Összetett tetőidomokhoz a MediCOMFORT Natúr PIR Alu a megfelelő választás, míg a MediCOMFORT Polimer alacsony hajlásszögű tetőkhöz kifejlesztett, kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező tetőszigetelés, vízzáró borítással.

A szarufák fölé épített MediCOMFORT tetőhőszigetelés alkalmazásával kiküszöbölhető a szarufák vonalában a hőhídhatás, akár már 14 cm vastag MediCOMFORT tető-hőszigetelés alkalmazásával teljesíthető a tetőteret határoló szerkezet 0,17 W/m2K követelményértéke. Ráadásul a PIR hőszigetelő anyag kisebb rétegvastagság mellett teljesíti ezeket a követelmény értékeket, ami azt is jelenti, hogy kevesebb anyag felhasználásra van szükség, és így jobb térkihasználásunk is lesz.

Korábbi bejegyzésünkben arról írtunk, mit jelent, hogy az épületek zöld útlevelet kapnak.