Itt az új otthonfelújítási program családi házakra

Terrántető

Ahogy korábbi bejegyzésünkben írtuk, várható volt, hogy új otthonfelújítási program indul a nagy sikerű 2022-es támogatás után, amely szélesebb kört érint, mint a két évvel ezelőtti. A döntés meg is született: energiakorszerűsítési programot hirdetett meg a kormány, nem csak családosoknak.  Az új otthonfelújítási program várhatóan júniustól vehető igénybe, mutatjuk a részleteket.

Április elején új otthonfelújítási, energiakorszerűsítési programot jelentett be az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára. A REPowerEU keretből 108 milliárd forintot szánnak a programra részben támogatás, részben hitel formájában. A támogatást az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai vehetik igénybe, célzottan energetikai korszerűsítésre: szigetelésre, használati melegvíz- és fűtésrendszer korszerűsítésére, nyílászárók cseréjére.

A jelenleg több mint 4,5 milliós lakásállomány több mint 80 százaléka épült 1990 előtt, tehát az új támogatási forma meglehetősen széles kört érint. A korszerű vagy annál is jobb besorolású hazai ingatlanok aránya nem éri el tíz százalékot, a családi házak fele alacsony energiahatékonyságú, így ebből a szempontból is sok ingatlantulajdonosnak égető kérdés az energetikai korszerűsítés.

Kik pályázhatnak az új támogatásra?

Az első feltétel tehát, hogy az ingatlannak 1990 előtt kellett épülnie. Továbbá azok kaphatják meg a támogatást, akik:

  • rendelkeznek 1 millió forint minimális önrésszel;
  • szigetelésre, nyílászárócserére, víz- és gázfűtési rendszer korszerűsítésére fordítják az összeget;
  • minimum 30 százalékos energiamegtakarítást érnek el a beruházással (amelyet a beruházás előtt és után is energiatanúsítvánnyal szükséges igazolni);
  • eredetileg a kritériumok közé tartozott a gázhálózatra való csatlakozás, ám menet közben a pályázati felhívásból kikerült ez a kötöttség.

Mekkora a támogatás összege?

Renova

Az elszámolható maximális beruházási összeg 7 millió forint, mivel egy millió forint önrésszel kell rendelkezni, így a felvehető maximális hitelösszeg 6 millió forint. Ez az összeg egy vissza nem térítendő támogatás és egy kamatmentes hitel között oszlik majd meg. A hitel aránya függ a jövedelemtől és annak a járásnak a fejlettségétől, amelyben a családi ház található. Minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál kisebb lesz az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege. Ahol eléri a járás átlagjövedelme az országos átlag 110 százalékát, ott 2,5 millió forint lesz a vissza nem térítendő támogatás, ahol 75 és 110 százalék közötti, ott 3 millió, ahol pedig az országos átlag 75 százaléka alatti a jövedelem, ott 3,5 millió forint. A hitelt 8 éven belül kell visszafizetni, a törlesztőrészlete pedig 25-36 ezer forint között lesz.

Érdemes teljes korszerűsítésben gondolkodni

Synus Sotetbarna0015

Mivel 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni a programban, ezért érdemes teljes korszerűsítésben gondolkodni. Ráadásul egy felújítás során sokszor nem várt feladatokkal is szembesülhetünk, gondoljunk csak arra, hogy a héjazat megbontásakor fény derülhet az alatta lévő faszerkezet, a keresztlécek vagy akár a tartógerendák, szarufák rossz, elöregedett állapotára. Sokszor már szemrevételezéssel is jól látható, ha például új cserepezésre van szükség. Ha hiányt, elmozdulást, felhajlásokat, foltokat, mohásodást látunk a tetőcserepeken, akkor szinte biztos, hogy új cserepezésre lesz szükségünk. Felújításnál mindig fontos kérdés, hogy a már meglévő tetőszerkezet elbírja-e az új tetőcserepeket. A Terrán Synus tetőcserepe kiválóan alkalmas felújításhoz, hiszen szerkezetében tömör, ugyanakkor súlya könnyű. A hullámos Synus kilenc árnyalatban kapható, így mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbbat. Ráadásul a Terrán négyféle felületkezelési eljárással kínálja legkönnyebb tetőcserepét. A meggypiros és mogyoróbarna tetőcserepek a ColorSystem eljárásnak köszönhetően mélyebb tónusúak lesznek. Az Elegant elegáns, fényes megjelenést ad a tégla, a sötétbarna és a fekete Synusoknak. A Resistortól finom, sima kidolgozottságúak, ellenállóbbak lesznek a Mocca, Korall és Carbon cserepek. A ClimaControl felületkezelés pedig a Moon cserepeknél csökkenti a héjazat felmelegedését, így a tetőcserepek közel 60%-kal kevesebb infravörös sugarat nyelnek el. A Terrán a Synus tetőcserepekre 50 év garanciát vállal.

Természetesen az ár-érték arány is fontos szempont akkor, ha korszerűsítésről beszélünk. A Renova Plus termékcsalád, amely négyféle színben érhető el, a Terrán leggazdaságosabb tetőcserepe, a legjobb árban garantálja a magas minőséget. A Renova Plus cserepek ColorSystem felületkezeléssel vannak ellátva, amely nemcsak a kopásállóságot, hanem a színvédelmet is biztosítja. A Renova Plus termékvonal esetében is 50 év garanciára számíthatunk.

Korábbi bejegyzésünkben azt mutattuk be, hogy lehet hatékony a tető épületenergetikai szempontból.